Prima pagină » Local » Medicii ieșeni susțin imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta de peste 12 ani! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Copiii nu vor mai fi o sursă de infectare cu coronavirus pentru ceilalți membri ai familiei”
Medicii ieșeni susțin imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta de peste 12 ani! Prof. dr. Carmen Dorobăț:

Medicii ieșeni susțin imunizarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârsta de peste 12 ani! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Copiii nu vor mai fi o sursă de infectare cu coronavirus pentru ceilalți membri ai familiei”

13 mai 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Toți copiii cu vârste peste 12 ani se vor putea imuniza cu serul Pfizer. Medicii ieșeni încurajează părinții să ia în considerare această opțiune prin care pot fi protejați atât minorii, cât și ceilalți membri ai familiei. Agenția Europeană a Medicamentului va acorda autorizația referitoare la vaccinarea acestei categorii de vârstă la începutul lunii iunie 2021

Vaccinul produs de compania Pfizer-BioNTech va putea fi administrat copiilor cu vârste cuprinse între 12-15 ani după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va acorda autorizația referitoare la vaccinarea acestei categorii de vârstă. Până în prezent, vaccinul Pfizer a fost administrat persoanelor de peste 16 ani, având o eficiență de 95 la sută împotriva infecției cu coronavirus.

„Orice vaccinare are atât beneficii, în sensul că te protejează vizavi de o anumită boală infecțioasă, cât și riscuri. Reacțiile adverse sunt întâlnite până la 5 la sută din cazuri. Utilizarea vaccinului Pfizer la copii reprezintă o perspectivă benefică în ceea ce privește mersul normal al colectivităților din care fac parte. Mă refer aici nu doar la partea didactică, la școli, mă refer și la tot ceea ce înseamnă socializare la această vârstă.

Fără îndoială, toate acestea trebuie să se facă cu o bună comunicare cu părinții, dar și cu cadrele didactice, pentru ca vaccinarea să fie făcută după dorința familiei respective și în deplină cunoștință de cauză. Așa cum arată studiul făcut de firma producătoare cu recomandări care vizează întreaga lume, pare să fie o premiză încurajatoare. Încă o dată spun că tot ceea ce înseamnă reacții adverse există, indiferent de vaccin. În acest caz vorbim despre dorința părinților de a-și proteja copilul și întreaga familiei de o posibilă sursă de infecție”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Vaccinarea copiilor poate diminua riscul infectării cu coronavirus în rândul membrilor familiei

Miercuri, 12 mai 2021, doi elevi, un cadru didactic și un cadru didactic auxiliar au fost confirmați pozitiv după reluarea cursurilor. De asemenea, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”, era ocupat un pat în secția de terapie intensivă, iar un alt pat este ocupat în zona medicală COVID-19. Vaccinul Pfizer va fi administrat într-o doză mai mică copiilor cuprinși între vârstele de 12 și 15 ani. Medicii ieșeni spun că, odată cu imunizarea copiilor, aceștia vor putea reveni la normal în ceea ce privește participarea activităților colective.

„Copiii nu vor mai fi o sursă de infectare cu coronavirus pentru ceilalți membri ai familiei. Boala îl afectează atât pe el, dar pune în pericol și sănătatea celor din jur. Este foarte importantă documentarea, comunicarea și bineînțeles consimțământul familiei, care până la urmă hotărăște dacă minorul se va vaccina. Informațiile trebuie să fie din surse autorizate, cum ar fi: medicul de familie, medicul pediatru. Medicii, la rândul lor, trebuie să se pună la punct cu toate rezultatele acestor studii, care sunt de natură să arate că vaccinul poate fi utilizat la copii. Au existat în lume zone în care s-au declarat cazuri grave la copii”, a precizat medicul ieșean.

De la debutul campaniei de vaccinare în județul Iași s-au vaccinat peste 200 de mii de persoane

Serul Pfizer a fost primul vaccin anti-COVID-19 administrat în centrele de vaccinare din țară. Pe 27 decembrie 2020 a început prima etapă a campaniei de vaccinare. Schema de vaccinare pentru acest ser constă în administrarea a două doze într-un interval de 21 de zile. În cadrul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, conform datelor centralizate, până ieri, 12 mai 2021, au fost efectuate 251.497 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 150.488 au fost vaccinate cu prima doză și 101.009 cu cea de-a doua doză. Pe data de 11 mai 2021 au fost vaccinate 4.633 de persoane, dintre care 1.679 au primit prima doză și 2.954 au ajuns la rapel. De la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 353 de reacții adverse ușoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`