La Iași începe o nouă luptă împotriva COVID-19, după ce, în județ, au fost confirmate mai multe cazuri cu noua tulpină Delta! Medicii ieșeni spun că sunt pregătiți pentru a trece peste această situație și că au destule locuri în spitale pentru a primi pacienții. Spitalul de Boli Infecțioase este singurul centru de excelență din Moldova în diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților cu patologie infecto-contagioasă. Aici au fost identificați primii pacienți cu COVID-19, cu tulpina Delta, din Iași
Spitalele ieșene sunt pregătite pentru un nou val de îmbolnăviri! Spitalul de Boli Infecțioase este singurul centru de excelență din Moldova în diagnosticarea, tratarea și îngrijirea pacienților cu patologie infecto-contagioasă. Aici au fost identificați primii pacienți COVID-19 cu tulpina Delta, diagnosticul fiind confirmat și la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
„Suntem pregătiți pentru orice situație. Avem capacitatea necesară de îngrijire a cazurilor cu noua tulpină Delta. Pe lângă Spitalul de Boli Infecțioase, sunt celelalte spitale suport-Covid, plus unitatea mobilă de Anestezie și Terapie Intensivă. Suntem pregătiți, dar sperăm să nu revenim la situația în care spitalele vor fi pline cu pacienți COVID-19. Dacă celelalte județe ne vor solicita sprijinul, le vom ajuta ca și până acum. Noi avem scenariile foarte bine pregătite, pentru orice eventualitate.
Dacă va fi o creștere rapidă a numărului de pacienți infectați cu noua tulpină Delta, vom fi nevoiți să revenim la transformarea secțiilor non-COVID-19 în secții COVID-19. Dacă în urmă cu câteva luni răsuflam ușurați că revenim la normal, se pare că lucrurile nu stau chiar așa. Am insistat și voi mai insista să respectăm în continuare măsurile de protecție. Trebuie să purtăm mască, să evităm locurile aglomerate și cel mai important este să ne vaccinăm!”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”.
Epidemiologii spun că vaccinarea este cea mai importantă
Epidemiologii au precizat că cea mai importantă soluție pentru a preveni infectarea cu noua tulpină Delta este vaccinarea împotriva COVID-19. Persoanele imunizate sunt protejate în proporție de 66 – 88 la sută, pe când persoanele nevaccinate riscă să se îmbolnăvească și să facă o formă gravă a bolii, conform specialiștilor.
„Era de așteptat să apară și în zona noastră persoane infectate cu această tulpină, deoarece se știa că, în România, erau deja depistate câteva cazuri. În situația în care o persoană este infectată cu noua tulpină, se face o anchetă epidemiologică amănunțită. Ancheta se desfășoară după o metodologie ca în cazul oricărei infectări. În ceea ce privește vaccinarea, facem un apel către întreaga populație să se imunizeze.
În principiu, studiile care s-au efectuat până în prezent au arătat că nu au o protecție de 95 la sută, ci de 66-88 la sută. Cert este faptul că vaccinul ne ferește de o îmbolnăvire sau cel puțin ne ferește de o formă gravă a bolii. Persoanele nevaccinate au mult mai mult de suferit. La acestea este o mare problemă. E clar că, în momentul în care lucrurile vor degenera, ca în cazurile anterioare, se vor lua măsuri speciale. Autoritățile vor decide măsuri punctuale și adecvate, în funcție de situația care va fi”, a precizat prof. dr. Doina Azoicăi, epidemiolog.
Când au fost depistate primele cazuri de Delta în Iași
Amintim că, pe 6 iulie 2021, au fost confirmate primele cazuri de infectare cu tulpina Delta în Iași. Medicii ieșeni au anunțat că au intrat în alertă după ce mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu noua tulpină. În total, zece persoane au fost confirmate cu această tulpină. Trei pacienți din județul Iași, care au fost depistați cu noua tulpină, au vârste de 42, 61 și 68 de ani, iar alte șapte persoane sunt din județul Bacău. Printre cei șapte din Bacău se află o familie întreagă contaminată cu noua tulpină: părinții, de 36 și 29 de ani, și patru copii, cu vârste de 3, 5, 7 și 8 ani. În Bacău a mai fost depistat un pacient din alt focar, în vârstă de 62 de ani.
Pacienții, în marea lor majoritate, sunt proaspăt întorși din Irlanda, ceea ce i-a determinat pe medici să ridice suspiciunea majoră de infectare cu tulpina Delta. Dintre cei trei pacienți din județul Iași, doar unul se află în stare gravă în Secția ATI. Pacienții din județul Bacău se află sub supravegherea medicilor de acolo. Toți cei 10 pacienți confirmați pozitiv cu noua tulpină Delta s-au prezentat la spital cu febră și tuse. Medicii ieșeni au precizat că aceștia aveau și o disfuncție respiratorie.
Un bărbat de 42 de ani infectat cu noua tulpină este în stare gravă
Un bărbat de aproximativ 42 de ani este în stare gravă în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Acesta este din județul Iași și a fost confirmat recent cu noua tulpină Delta.
Ieșeanul s-a întors din Irlanda, iar medicii au suspectat de la primele simptome că acesta este infectat cu noua tulpină. Bărbatul a început să se simtă rău imediat ce a ajuns în țară. După mai multe zile de internare, medicii ieșeni au început secvențierea, pentru a obține un rezultat concret. Din nefericire, s-a dovedit că acesta este purtătorul tulpinei Delta.
Varianta Delta este o mutație a virusului
Varianta Delta a COVID-19 aduce îngrijorări la nivel mondial. Responsabilul pentru campania de vaccinare din România, colonelul Valeriu Gheorghiță, susține faptul că un caz de infectare cu tulpina Delta a COVID-19 generează alte șapte noi cazuri. Varianta Delta a COVID-19 a apărut în India și reprezintă o mutație a coronavirusului.
Mutația este una periculoasă și a făcut ca virusul să fie mai contagios decât variantele britanice sau braziliene. Astfel, până și statul Israel a luat mai multe măsuri de protecție din cauza apariției tulpinei. Alte mutații ale coronavirusului prezente în acest moment sunt: Epsilon și Kappa.