Prima pagină » Local » Medicii ieșeni se așteaptă la o creștere a numărului de infectări cu coronavirus! Spitalele suport COVID-19 nu mai fac față numărului mare de pacienți! Dr. Carmen Manciuc, despre începerea anului școlar: „Va fi o perioadă dificilă!”

Medicii ieșeni se așteaptă la o creștere a numărului de infectări cu coronavirus! Spitalele suport COVID-19 nu mai fac față numărului mare de pacienți! Dr. Carmen Manciuc, despre începerea anului școlar: „Va fi o perioadă dificilă!”

08 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu, în Local

Medicii ieșeni se așteaptă la o creștere a numărului de infectări cu coronavirus. Spitalele suport COVID-19 nu mai fac față numărului mare de pacienți. Dr. Carmen Manciuc spune că ieșenii trebuie să se aștepte la o perioadă dificilă, întrucât numărul de cazuri va crește exponențial

Medicii privesc cu îngrijorare începerea anului universitar și a școlii. Aceștia spun că se așteaptă la o creștere și mai mare a numărului de cazuri. Spitalele sunt pline, iar medicii abia fac față valului de pacienți nou-infectați cu coronavirus.

„Unul vine și altul pleacă, iar noi abia avem timp să facem fișele de externare”, spune dr. Carmen Manciuc.

Ieri, la Iași s-au înregistrat 55 de pacienți infectați cu coronavirus. Secțiile de Terapie Intensivă sunt și ele pline. Medicii spun că numărul mare de pacienți nou-infectați cu coronavirus se datorează relaxării populației în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță și protecție.

Ieri a fost prima zi la Iași, din ultimele două săptămâni, când numărul de cazuri de COVID-19 raportate zilnic a scăzut sub 60

Ieri, la Iași s-au înregistrat 55 de cazuri noi de infecție cu coronavirus. Este prima zi din ultimele două săptămâni în care numărul de cazuri raportate zilnic la Iași a scăzut sub 60. Săptămâna trecută, la Iași s-au înregistrat 337 de cazuri de COVID-19, cu 21 de cazuri mai puține comparativ cu o săptămână înainte.

„Nu credem că se va mai relaxa situația la Iași. Vom asista la o creștere exponențială a numărului de cazuri. În fiecare zi, Spitalul de Boli Infecțioase din Iași lucrează la capacitate maximă. În fiecare zi externăm în medie 20 de pacienți și internăm alți 20. Sunt multe internări, mai ales lunea. Pacienții diagnosticați în weekend au venit ieri la internare, neștiind, probabil, că spitalul lucrează și în zilele de sâmbătă și duminică. În această unitate medicală internăm cazurile grave și medii, iar către unitățile suport COVID-19 trimitem cazurile ușoare și medii. Va fi o perioadă dificilă”, spune dr. Carmen Manciuc, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Dr. Carmen Manciuc: „Populația trebuie, mai întâi de toate, să nu mai nege existența virusului!”

Ieșenii internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce au fost diagnosticați cu COVID-19, au din ce în ce mai multă nevoie de suport de oxigen. Medicii observă o agravare a stării de sănătate a pacienților diagnosticați cu coronavirus. Cadrele medicale trag un semnal de alarmă și recomandă ieșenilor să fie în continuare exigenți în ceea ce privește măsurile de protecție împotriva infectării cu noul tip de virus.

„Populația trebuie, mai întâi de toate, să nu mai nege existența virusului. Sunt multe persoane care nici după 6 luni de zile de la începerea pandemiei de COVID-19 nu înțeleg riscul mare de infectare. Mulți nici nu mai respectă măsurile de protecție, motiv pentru care, iată, suntem într-un trend ascendent al numărului de infectări. Masca purtată chiar și în spațiile deschise ne protejează de infecția cu coronavirus, dar îi protejează și pe cei cu care intrăm în contact. Totodată, să nu uităm de distanțarea socială”, mai spune dr. Carmen Manciuc.

Săptămânal, zeci de ieșeni ajung la UPU și cer testarea gratuită PCR. Autoritățile explică condițiile de testare gratuită

La Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, zilnic, 3-4 ieșeni se prezintă pentru a solicita efectuarea testului PCR. Medicii explică faptul că testarea gratuită pentru SARS-CoV-2 se efectuează, confrom legislației, doar persoanelor care sunt contacți direcți și care prezintă semne de boală specifice infecției cu noul coronavirus. Persoanele care prezintă simptome specifice noului coronavirus trebuie să anunțe Direcția de Sănătate Publică Iași la numerele de telefon: 0723.330364, 0232.256265, 0232.708503, 0730.240393, 0755222120, indicând nume, prenume, CNP, numărul de telefon. Ulterior, reprezentanții instituției vor face solicitarea la Serviciul de Ambulanță Iași în vederea testării pentru SARS-CoV-2.

Totodată, autoritățile avertizează ieșenii că persoanele asimptomatice nu se testează, iar perioada de carantinare a contactului direct este de 14 zile de la data ultimului contact cu o persoană cu infecție COVID-19.

„Recomandăm ieșenilor să nu mai vină la UPU să se testeze și să citească procedurile emise de către autoritățile naționale. Zilnic avem câte 3-4 persoane care ne solicită testarea. La UPU nu se fac testări PCR la cerere!”, a menționat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *