Specialiștii au precizat că vor exista și valurile 5 și 6 în ceea ce privește pandemia de COVID-19. Doar în ultimele 24 de ore, în județul Iași au fost confirmate 392 de noi cazuri. Ieri, 28 septembrie 2021, în spitalele ieșene erau internați peste 500 de pacienți, dintre care 75 în stare foarte gravă în secția ATI
Medicii ieșeni se așteaptă și la apariția valurilor 5 și 6 ale pandemiei de coronavirus, din cauza numărului tot mai mare de infectări și a ratei tot mai mici de vaccinare. Aceștia au precizat că pandemia poate continua până în anul 2023 și tot atunci va exista un singur vaccin, administrat anual împotriva acestui virus.
„Dacă rata de vaccinare va rămâne la nivelul la care este în momentul de față, ne putem gândi și la valul 5 și 6. Așa cum am mai spus și la debutul pandemiei, din punctul meu de vedere, acest virus va continua până în anul 2023. În anul 2023, infecția COVID-19 va deveni o patologie asemănătoare cu gripa, cu toate că nu există o corelație între COVID-19 și gripă. COVID-19 este o gripă mai severă, cu patologii total diferite, dar preconizez că în anul 2023 va exista un singur vaccin atingripal și un vaccin anti-COVID-19. Acesta va fi administrat într-o singură doză și va fi administrat anual. Fiecare dintre noi va decide dacă este oportun pentru sănătatea personală să și-l administreze”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.
În secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase sunt internați 15 pacienți cu forme grave
La Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași sunt internați peste 200 de pacienți, din care 15 sunt în stare gravă în secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Alte 5 persoane aflate în pavilionul COVID-19 au nevoie de îngrijire de tip Terapie Intensivă.
„În aceste momente, noi îngrijim doar pacienți COVID-19, dar avem și un sector destinat pacienților HIV-SIDA, dar avem în îngrijire și pacienți cu patologii din sfera infecto-contagioasă, cu boli cronice. Este vorba despre pacienții cu Hepatita B și C, pacienți pe care, în toată perioada aceasta, i-am avut sub observație. În momentul de față sunt peste 200 de pacienți pe care îi îngrijim în cele 5 pavilioane COVID-19, care funcționează în cadrul spitalului.
Toții pacienții sunt cu forme medii spre severe, cu necesar maxim de oxigen. În momentul de față, în Terapie Intensivă sunt internați 15 pacienți, asta înseamnă că mai avem două locuri libere, dar avem în îngrijire pe sector alți 5 pacienți potențiali candidați pentru ATI. Din nefericire, niciunul dintre pacienții din Terapie Intensivă nu este vaccinat. Am avut și o satisfacție din punct de vedere profesional, când mai mulți pacienți tineri, tratați în terapie intensivă, trecuți prin boală, au revenit la spital, foarte doritori de a se imuniza. S-au vaccinat atât ei, cât și familiile lor”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.
Aproximativ 400 de noi cazuri în doar 24 de ore
Luni, 28 septembrie 2021, în județul Iași au fost confirmate 389 de noi cazuri de infectare. Rata îmbolnăvirii în județul Iași este tot mai crescută pe zi ce trece. De la debutul pandemiei și până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 47.443 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Echipele mobile de testare au recoltat de la domiciliu, în ultimele 24 de ore, 134 de probe, după cum urmează: 93 realizate de Direcția de Sănătate Publică Iași și 41 de Serviciul de Ambulanță Județean Iași. Odată cu numărul mare de infectări, a crescut și numărul persoanelor internate în spitalele suport COVID-19 din Iași. Peste 500 de persoane erau internate ieri în spitalele din Iași, iar 75 dintre acestea se aflau în secțiile ATI, deoarece se aflau în stare foarte gravă. Tot ieri, 57 de pacienți au fost externați.
A fost reoperaționalizat centrul de vaccinare
Marți, 28 septembrie 2021, odată cu debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 cu doza a treia, la Spitalul de Boli Infecțioase a fost reoperaționalizat centrul de vaccinare. Acesta este destinat în special cadrelor medicale, dar sunt așteptați toți cei care sunt doritori de a se imuniza.
„Centrul de vaccinare va funcționa atâta timp cât va fi nevoie, începând cu ora 08:00 și până la orele 22:00, dacă va fi cerere. Începând de miercuri, 29 septembrie 2021, programul centrului va fi următorul: între orele 08:00 și 11:00 vom realiza consultul pacienților pe ordinea de zi, iar după ora 11 va fi activat centrul de vaccinare”, au adăugat reprezentanții spitalului.