Prima pagină » Local » Medicii ieșeni nu vor trata diferit pacienții diagnosticați cu noua tulpină de COVID-19 depistată în Marea Britanie! Singura diferență este gradul de răspândire mult mai ridicat față de cea existentă
Medicii ieșeni nu vor trata diferit pacienții diagnosticați cu noua tulpină de COVID-19 depistată în Marea Britanie! Singura diferență este gradul de răspândire mult mai ridicat față de cea existentă

Medicii ieșeni nu vor trata diferit pacienții diagnosticați cu noua tulpină de COVID-19 depistată în Marea Britanie! Singura diferență este gradul de răspândire mult mai ridicat față de cea existentă

30 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Medicii ieșeni spun că noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu necesită schimbarea schemei de tratament. Până în prezent, în județul Iași nu au fost raportate cazuri de acest gen. Mult mai îngrijorător pentru populație se arată răpândirea celor două tulpini descoperite în Brazilia și Africa de Sud

Noua tulpină de coronavirus care a fost identificată prima dată în Marea Britanie, amenință acum și țara noastră. Protocolul pentru pacienții care vor fi depistați cu noua tulpină rămâne neschimbat, spun medicii ieșeni. Schema de tratament este aceeași, asta pentru că nu există diferențe prea mari între tulpina veche și cea nouă. Ceea ce s-a observat diferit până în prezent și s-a stabilit este că tulpina nouă se răspândește mai ușor decât forma anterioară a virusului.

În Marea Britanie s-a râspândit rapid și a provocat o creștere considerabilă a numărului de cazuri. Pentru a fi identificate tulpinile care circulă în rândul populației și variabilitatea virală se va face secvențierea genomului viral SARS-CoV-2. Secvențierea virală, utilizată până acum în situații rare, în care este necesară pentru confirmarea rezultatelor testelor de detecție a acidului nucleic viral, va fi luată mai mult în considerare. În acest mod se va identifica ce fel de tulpini circulă chiar și în județul Iași.

Dr. Florin Roșu: „Nu este un protocol diferit pentru pacienții infectați cu noua tulpină depistată în Marea Britanie”

În județul Iași nu a fost raportat până pe data de 29 ianuarie 2021 niciun pacient care să fie infectat cu noua tulpină de coronavirus. Din studii realizate, tulpina identificată prima dată în Marea Britanie nu provoacă îmbolnăviri mai grave, însă din cauza creșterii numărului de persoane infectate care pun presiune asupra sistemului imunitar, este mult mai mare nivelul mortalității.

„În cazul în care va apărea un caz cu noua tulpină, va fi gestionat la fel. Tratamentul este același și tot cu testul PCR va fi depistată. Se identifică ulterior prin secvențierea virală (care analizează genomul viral). Astfel, poți vedea ce tip de tulpină este. Diferență între tulpina de COVID-19 cu care ne-am confruntat până acum și cea nouă din Marea Britanie este că cea nouă se răspândește mult mai ușor, însă noi sperăm că nu cu o formă gravă, din câte știm până în prezent, sunt doar forme ușoare”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Tulpinile din Brazilia și Africa de Sud, mai periculoase decât cea nouă depistată în Marea Britanie

Mai îngrijorătoare pentru specialiști și medici decât tulpina nouă din Marea Britanie sunt cele descoperite în Brazilia și Africa de Sud. Noua mutație braziliană de coronavirus, denumită E484K, este considerată mai periculoasă din cauza situației privind răspunsul imunitar. Medicii au atras atenția asupra faptului că această nouă tulpină pune în discuție tocmai eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19.

„Mai periculos decât noua tulpină din Marea Britanie este prezența celor două variante noi din Brazilia și Africa de Sud. Se pare că vaccinul nu ar avea efecte asupra lor, iar în cazul în care s-ar răspândi mai mult, persoanele vaccinate nu vor fi imunizate și față de aceste două tulpini”, explică prof. dr. Carmen Dorobăț.

O hartă a răpândirii virale va surprinde tulpinile de coronavirus predominante în mai multe zone din țară

Un studiu realizat de o echipă din cadrul Universității din Suceava care va include și Spitalul de Boli Infecțioase din Iași va arăta care sunt zonele cele mai predispuse la o anumită tulpină de coronavirus.

„În momentul de față suntem în discuții pentru semnarea unui protocol cu Universitatea din Suceava, acolo unde sunt specialiști care au experiență în secvențierea virală. Aceștia colaborează și cu alte centre universitare din țară, din orașe precum Timișoara și Cluj, pentru a realiza o hartă a răspândirii virale. Pe baza probelor pe care le vom trimite în Suceava se va face secvențierea virală și ulterior se va vedea pe fiecare zonă din țară ce tulpină predomină”, încheie dr. Florin Roșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`