Prima pagină » Local » Medicii ieșeni i-au redat vederea unui adolescent în vârstă de 14 ani, după cinci ani în care acesta a trăit în întuneric. Andrei a fost operat la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” din Iași – FOTO

Medicii ieșeni i-au redat vederea unui adolescent în vârstă de 14 ani, după cinci ani în care acesta a trăit în întuneric. Andrei a fost operat la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” din Iași – FOTO

17 apr. 2024, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Andrei Stănescu, un tânăr care nu a putut vedea frumusețile vieții, timp de 5 ani, din cauza unei tumori orbitare de 8 cm, a fost operat la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Adolescentul are vârsta de 14 ani și a venit din județul Galați, plin de speranță că viața lui se va schimba

Băiatul a ajuns la spital când ochiul stâng îi ieșea din orbită. Boala are o evoluție încă din anul 2019, iar medicii ieșeni spun că în cazurile grave poate fi fatală.

Andrei a primit o nouă șansă la viață la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași

Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. N. Oblu” Iași

Andrei a fost operat la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași

Operația a fost un adevărat succes, iar Andrei își poate continua drumul către o viață frumoasă și îndeplini visurile.

„Nu simțeam nimic. Nu mă durea. Doar pleoapa s-a lăsat în jos. Vedeam foarte puțin. Nu mi-am dat seama că am o tumoră, dar ochiul era jos și m-am dus la spital să mă caut. Le mulțumesc foarte mult. Medicii și asistentele s-au comportat foarte frumos cu mine și le mulțumesc foarte mult”, a mărturisit Andrei Stănescu, tânărul care a venit de la Galați pentru a-și recupera vederea.

Medicii din Iași spun că acest tip de intervenție chirurgicală este foarte rară

dr. Lucian Eva

Intervenția chirurgicală este descrisă de medicii ieșeni ca fiind specială, rară, iar puține centre din țara noastră pot trata pacienții care suferă de această afecțiune

Intervenția chirurgicală este descrisă de medicii ieșeni ca fiind specială, rară, iar puține centre din țara noastră pot trata pacienții care suferă de această afecțiune. La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, se operează aproximativ 15 tumori orbitare pe an.

„A venit la noi la spital pentru că ochiul stâng îi ieșea din orbită. Asta se numește exoftalmie. Nu mai vedea bine cu ochiul stâng și, atât cât vedea, vedea dublu. Copilul are o evoluție a bolii din 2019, când a fost supus, prima dată, unei intervenții chirurgicale într-o clinică din țară. După care a urmat încă alte trei intervenții chirurgicale, ultima fiind realizată aici, la noi, la Iași, în care s-a reușit să scoatem complet tumoarea de orbită. Mai bine zis, o tumoră de glandă lacrimală care datorită faptului că a fost rezecată incomplet a recidivat. Tumora este o tumoră benignă, drept urmare, chirurgia este considerată ca și posibilitate de vindecare. Dacă o să mai crească, o să îi facem Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife.

Faptul că s-a adresat clinicii noastre probabil că demonstrează încrederea pe care pacienții din toată țara o au în acest spital, unde caută să își găsească alinarea suferinței lor. Tumorile orbitare sunt tumori rare, noi nu operăm mai mult de 15 tumori pe an, iar incidența lor este mică datorită patologiei și frecvenței lor în populația generală. Dar atunci când apar, sunt catastrofale pentru că determină un handicap major pentru pacient, scade vederea și nu mai vede bine. În situații critice, când poate să îi pună în pericol chiar și viața, pentru că se extind în toată cutia craniană, nu mai putem face nimic și pacienții se pierd prin patologia oncologică pe care o au.

Intervențiile chirurgicale la nivelul orbitei au un grad de complexitate înaltă pentru că toată orbita, ca atare, e o cavitate mică. Nu vorbim de un volum foarte mare în care tot ce există acolo din punct de vedere anatomic este funcțional”, a subliniat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, în legătură cu Andrei, adolescentul în vârstă de 14 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *