Prima pagină » Local » Medicii ieșeni explică de ce dozele anti-COVID-19 se administrează în braț! Pacienții au doar două variante. Copiii nu intră în această categorie

Medicii ieșeni explică de ce dozele anti-COVID-19 se administrează în braț! Pacienții au doar două variante. Copiii nu intră în această categorie

20 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Noul ser împotriva infecției cu coronavirus este administrat, la fel ca orice alt vaccin în cazul adulților, intramuscular profund. Mușchiul deltoid este ales din motiv de eficiență, fiind o zonă practică. Fiecare persoană care vine la centru își descoperă mână stângă fiindcă de regulă este dreptace

Vaccinul anti-COVID-19 este administrat de către medici din centrele avizate prin injectare intramusculară. Noul ser este indicat pentru imunizarea activă împotriva virusului SARS-Cov-2, la persoane cu vârsta de 16 ani și peste. Ca orice alt vaccin, producătorii Pfizer și BioNTech au transmis un prospect care conține recomandările privind modul de administrare. Medicii și specialiștii susțin faptul că administrarea intramusculară în mușchiul deltoid este modalitatea cea mai eficientă, deoarece organismul ar asimila mult mai repede și mai bine noul ser. Toate vaccinurile sunt injectate în cazul adulților în mușchiul deltoid. Numai la copii se fac anumite vaccinuri în mușchii coapsei, spun medicii.

Administrarea intramusculară a vaccinului anti-COVID-19 contribuie la asimilarea mai rapidă în organism

Adulții sunt injectați intramuscular cu orice tip de vaccin. Serul produs de Pfizer și BioNTech este administrat la fel ca celelalte, în braț, mai exact în mușchiul deltoid. În acest mod, organismul va asimila mult mai ușor substanțele din noul ser. Similar administrării și altor vaccinuri injectabile, Pfizer și BioNTech recomandă și suprevegherea persoanei imunizate.

„Toate vaccinurile se administrează intramuscular. Astfel, se obține o tolerabilitate mai mare și o eficiență locală și totală foarte bună. Alte zone ar putea împiedica, prin nivelul de grăsime, mecanismul de asimilare al vaccinului în organism. Administrarea intramusculară este consacrată, iar mușchiul deltoid are o abordare mai ușoară și procesul de asimilare este mai eficient”, explică prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Ieșenii pot preciza în centrul de vaccinare dacă preferă vaccinul în brațul stâng sau drept

În centrele de vaccinare, persoanele sunt întrebate înainte de administrarea vaccinului dacă folosesc mai des mâna dreaptă sau mâna stângă. Nu este nicio regulă care să precizeze în care braț se va injecta doza. Dacă sunt dreptaci, așa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, atunci vaccinul este injectat în brațul stâng. Asta deoarece, pentru o perioadă redusă de timp, vaccinul poate provoca o durere la locul de vaccinare, mai exact în mușchiul deltoid, care ar împiedica o mișcare dinamică a brațului.

„Nu este o regulă să te vaccinezi în mâna stângă sau în mâna dreaptă. Orice vaccin vine cu un prospect cu privire la modul și zona de administrare. Producătorul stabilește aceste aspecte medicale și de administrare, în acest caz fiind precizată tot zona mușchiului deltoid”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, fosta șefă a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Deltoidul ajută la ridicarea în față și în spate a brațului

Mușchiul deltoid se află în regiunea umărului, situat imediat sub piele. Acest mușchi este cunoscut ca fiind cel mai superficial și mai voluminos dintre mușchii umărului. Are o formă triunghiulară, cu baza în sus și vârful în jos și este gros, cu fibrele convergente inferior și voluminos. Deltoidul acoperă articulația umărului și unește centura scapulară cu fața externă a humerusului, dând forma rotunjită a umărului. Mușchiul participă la toate mișcările articulației umărului, practic deltoidul permite mișcarea laterală a brațului, ridicarea lui în față și în spate și participă la mișcările de torsiune.

Prospectul vaccinului pentru prevenirea COVID-19 precizează modul de administrare

Vaccinul anti-COVID-19 se administrează intramuscular după diluarea cu 1,8 mililitri de ser fiziologic. Flacoanele conțin șase doze de 0,3 mililitri de vaccin. Serul BioNTech-Pfizer este injectat sub forma unei scheme cu două doze, la o distanță de cel puțin 21 de zile una de alta. Nu se poate completa schema de vaccinare fără să fie administrate ambele doze de vaccin. Locul preferat pentru administrarea intramusculară este deltoidul, situat în partea superioară a brațului, și nu trebuie injectat intravascular, subcutanat sau intradermic. Totodată, recomandările oficiale de administrare precizează și faptul că serul nu trebuie amestecat cu alte vaccinuri sau medicamente în aceeași seringă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024