Prima pagină » Local » Medicii ieșeni au reușit să-l salveze! Bărbatul infectat cu hantavirus s-a întors acasă, după două săptămâni de spitalizare! „A trecut de ce a fost mai rău!”
Medicii ieșeni au reușit să-l salveze! Bărbatul infectat cu hantavirus s-a întors acasă, după două săptămâni de spitalizare!

Medicii ieșeni au reușit să-l salveze! Bărbatul infectat cu hantavirus s-a întors acasă, după două săptămâni de spitalizare! „A trecut de ce a fost mai rău!”

05 aug. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Bărbatul de 72 de ani infectat cu hantavirus a fost externat! După două săptămâni de spitalizare, acesta și-a revenit și s-a întors acasă. Medicii ieșeni au reușit să îl salveze după ce a ajuns în stare foarte gravă cu o afecțiune respiratorie, dar și cu una renală, la Spitalul Clinic „Doctor C.I. Parhon”, din Iași. Bărbatul a trecut de ce a fost mai greu, potrivit personalului medical

Vești bune pentru pacientul infectat cu hantavirus! Bărbatul a fost externat ieri, 4 august 2021, după mai bine de două săptămâni de internare. Pacientul a mers acasă, în județul Neamț, și urmează să se întoarcă la controlul de rutină. Acesta a fost transferat de la UPU Neamț la Spitalul „Parhon”, din Iași, în stare foarte gravă. Medicii ieșeni au reușit să-l stabilizeze, iar, după o săptămână de la internare în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, a fost transferat în salon.
Acum, bărbatul în vârstă de 72 de ani se simte bine.

„Pacientul în vârstă de 72 de ani infectat cu hantavirus se simte mult mai bine și a fost externat. Acesta a plecat cu o stare generală bună, nu necesită dializă, însă mai are nevoie de timp, pentru a se recupera complet. A trecut peste ce a fost mai greu, dar trebuie să revină la control, pentru a-i monitoriza evoluția stării de sănătate. Din fericire, pacientul nu are nevoie de dializă”, a declarat dr. Adelina Miron, medic specialist de urologie în cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”, din Iași.

Bărbatul a fost internat în urmă cu două săptămâni

Amintim că pacientul infectat cu hantavirus a fost transferat pe 20 iulie 2021 de la UPU Neamț la Spitalul „Parhon”, din Iași. Bărbatul a ajuns în stare foarte gravă, cu o afecțiune respiratorie, dar și cu una renală. Infectarea cu acest virus provine de la niște rozătoare din pădurea de lângă casă. Familia pacientului a povestit că el a fost la tăiat de lemne și, probabil, de acolo a luat virusul. În aceeași zi, pe 20 iulie 2021, la Spitalul de Boli Infecțioase s-a prezentat un ieșean cu malarie. Acesta din urmă călătorește frecvent în Africa, în interes de serviciu, și s-a întors acasă cu această boală. Ieșeanul era vaccinat cu serurile obligatorii pentru țara de destinație. El s-a întors în România pe 13 iunie 2021, iar simptomele au apărut la două săptămâni de la revenire. După doar 3 zile de internare, ieșeanul a fost externat.

Simptomele infectării cu hantavirus

Infecția cu hantavirus provoacă febră foarte mare, hemoragii puternice, tensiune scăzută, dureri lombare și abdominale puternice. Medicii spun că această afecțiune foarte rară este diagnosticată cu precădere în rândul oamenilor care locuiesc la munte, în apropierea pădurilor, dar există astfel de riscuri și pentru cei care merg în vacanță la munte. Boala se poate instala în urma consumului de apă din surse nesigure, dacă aceasta a fost contaminată de rozătoare sălbatice.
Medicii spun că 80-90 la sută din aceste cazuri evoluează favorabil dacă sunt tratate la timp, chiar dacă perioada de convalescență este lungă, de aproximativ 6 luni. Începând din 2008, medicii de la Spitalul „Parhon”, din Iași, au tratat aproximativ 30 de infecții cu hantavirus. Cel mai recent caz fusese diagnosticat în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *