Prima pagină » Local » Medicii ieșeni au efectuat primul transplant hepatic de la donator viu – FOTO, VIDEO, UPDATE

Medicii ieșeni au efectuat primul transplant hepatic de la donator viu – FOTO, VIDEO, UPDATE

29 mai 2024, 14:38,
BZI.ro, în Local

Luni, 27 mai 2024, în centrul de transplant hepatic din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iași a avut loc primul transplant hepatic de la donator viu.

UPDATE: DSP Iasi, despre primul transplant hepatic de la donator viu.

„Luni, la Iași, la Spitalul Clinic Județean de Urgențe Sf. Spiridon, a fost efectuat primul transplant de ficat de la donator viu. Este primul astfel de transplant efectuat în spațiul românesc, în afara centrelor din București si Chișinău.
Transplantul de ficat de la donator viu presupune efectuarea a două operații: una prin care se recoltează 50-60% din volumul ficatului de la donator (în cazul de față, sora pacientei cu o boala hepatică în stadiu avansat), iar cea de-a doua prin care acesta este transplantat în locul ficatului bolnav al pacientei care n-ar avea, altfel, nici o altă șansă la viață.
Din punct de vedere tehnic, o astfel de operație dublă este mult mai complicată decât o operație de transplant de ficat recoltat de la pacient aflat în moarte clinică. În lumea chirurgiei generale, un transplant living este considerat vârful performanței unei echipe chirurgicale și a unui serviciu de transplant.
Din punct de vedere uman, este o situație cu mare încărcătură emoțională. Donatorul decide să își ajute semenul, în acest caz sora, conștient că își pierde peste jumătate din ficatul propriu, dar mai ales că există un risc de 1% să-și piardă viața.
Tocmai de aceea, doresc să felicit colectivul Clinicii de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică și de transplant hepatic de la Spitalul Sfântul Pantelimon, colectiv condus de domnul Profesor Dr. Cristian Lupașcu, atât pentru cele peste 50 de transplanturi de ficat „clasice”, dar și pentru premiera de luni.
Fiind, totuși, primul caz de acest fel de la Iași, o mare parte a timpilor operatori principali au fost efectuați de către domnul Profesor Dr. Vlad Brașoveanu de la Institutul Clinic Fundeni din București. Si, pentru că împreună formăm o echipă sudată în peste 150 de transplanturi living, am contribuit și eu la momentul reparării microchirurgicale a arterei hepatice care, în astfel de situații, este de dimensiuni mici și necesită folosirea de microscop operator, instrumente și tehnici de microchirurgie.
În cele 30-40 de minute de operație microchirurgicală am fost ajutat impecabil de o echipă de chirurgi plasticieni condusă de doamna Conferențiar Dr. Mihaela Pertea, Șefa Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă de la același spital.
Pentru că veștile despre starea de sănătate a celor două paciente sunt bune și la aproape 3 zile de la operație, consider că este momentul să urez multă sănătate pacientelor și să îmi exprim speranța ca, în curând, medicii Spitalului Sfântul Spiridon să realizeze în mod curent astfel de operații la Iași”, au transmis DSP Iasi.

Știre inițială: Două surori din Olt, 46 de ani cea care a salvat-o pe pacienta bolnavă, 42 de ani.

„A fost prima operaţie de transplant hepatic plecat de la un donator în viaţă. Două surori de vârste diferite. În următoarele luni ar fi putut să moară una dintre surori dacă n-ar fi primit jumătate din ficatul celeilalte. Este o procedură mai rară pentru că se ajunge la situaţia în care un om să doneze o parte dintr-un organ vital. Nu e ca la rinichi. Aici e vorba despre un organ care trebuie împărţit. Prin asta a fost elementul de noutate”, a transmis prof.univ.dr. Cristian Lupaşcu, coordonatorul Centrului de Prelevare Multi Organ şi Transplant Hepatic Iaşi.

„Este a 5-a intervenţie din acest an. Prima a fost de la donator în moarte cerebrală. În situaţia de faţă este primul caz de transplant de la donator în viaţă. Două surori, una a donat celeilalte. Sunt în post operator, au o stare generală bună. Aici au fost 10 zile de pregătire pre operatorie, s-au evaluat ambele paciente din toate punctele de vedere”, a transmis dr.Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024