Prima pagină » Actualitate » Medicii ieșeni au dat verdictul! Când se preconizează că vom scăpa de isteria COVID-19? Până în toamnă, stăm pe baricade
Medicii ieșeni au dat verdictul! Când se preconizează că vom scăpa de isteria COVID-19? Până în toamnă, stăm pe baricade

Medicii ieșeni au dat verdictul! Când se preconizează că vom scăpa de isteria COVID-19? Până în toamnă, stăm pe baricade

23 mart. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

COVID-19 va ține România închisă în casă până în toamnă. Studiile arată că vom avea două vârfuri de creștere a numărului de cazuri. Medicii ieșeni explică întreg fenomenul. „Nu avem de ce să ne speriem”, spun aceștia. „Astfel de epidemii au fost de-a lungul existenței umanității”, susține Președintele Societății Române de Epidemiologie.

Angajații Direcției de Sănătate Publică Iași primesc zilnic sute de apeluri de la ieșeni. Aceștia le adresează întrebări legate de perioada de carantină, despre perioada de autoizolare, dar și despre evoluția bolii. Totodată, aceștia se întreabă când vom scăpa de teroarea provocată de COVID-19 și dacă cei care au fost infectați și ulterior declarați vindecați se vor putea îmbolnăvi din nou. Președintele Societății Române de Epidemiologie, capul tuturor studiilor făcute în România despre noul coronavirus, face lumină în toate aceste întrebări.

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și susțin faptul că până în septembrie, cel puțin, noul coronavirus va face din ce în ce mai multe victime. Studiile făcute de specialiști arată exact traiectoria pe care COVID-19 o va avea în România.

„Pot fi două vârfuri, jumătatea lunii aprilie, și după Paște. Sunt astfel de modelări, transmise de la Centrul de Control și Boli Transmisibile, de către profesioniști care urmăresc fenomenul. Ca un scenariu pozitiv, în luna mai s-ar putea să avem o creștere mai mică a numărului de cazuri. Un scenariu mediu, în luna iulie, în iunie un număr mare de cazuri. Nu vorbesc după impresie sau senzații, ci mă bazez pe cunoștințele pe care le am, dar mai ales pe aceste metode prin care spunem că ne putem aștepta la o evoluție ondulantă. În toamnă vom avea din nou o creștere a numărului de cazuri”, spune prof. dr. Doina Azoicăi, Președintele Societății Române de Epidemiologie.

„Va avea o ciclicitate de tip sezonier”

Oamenii de știință se așteptau la apariția acestui fenomen. Aceștia susțin că apariția temporară a virusurilor este firească și că din istoria omenirii se cunoaște faptul că, de-a lungul vremii, oamenii au trecut peste zeci de astfel de perioade. Unele dintre acestea au fost de cel puțin zece ori mai catastrofale decât coronavirus.

„Este un fenomen bilogic care are o ciclicitate. Sperăm că este o ciclicitate de tip sezonier. Se estimează că va avea o evoluție ciclică, sezonieră. Să manageriem aceste fenomene cu înțelepciune și responsabilitate. Este un exercițiu al nostru de responsabilitate, autoizolare, carantină, spălatul pe mâini, menționarea apariției unor simptome. Haideți să fim responsabili! Lucrurile nu vor evolua într-o manieră dramatică”, mai spune medicul ieșean.

Cei care au fost declarați vindecați se mai pot infecta o dată?

Sute de ieșeni se întreabă cum evoluează virusul în corpul uman. Care este perioada de incubație? Cum se manifestă? După tratament, pacienții sunt declarați vindecați?

„În principiu, coronavirus are o perioadă de incubație, unde sunt variații, o perioadă de stare, cu o simptomatologie pe care o cunoaștem, o perioadă de vindecare, în care se face vindecarea clinică și cea virusologică și o perioadă în care anticorpii asigură un nivel de protecție optimal și pe o perioadă de timp. În principiu, o persoană care s-a negativat și nu mai prezintă simptome, ar trebui să nu mai fie contagioasă. Dar tot raportarea ne spun, că au fost cazuri, într-adevăr, puține, dar au fost și astfel de reapariții”, încheie pof. dr. Doina Azoicăi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024