Medicii ieșeni se așteaptă la un număr crescut de pacienți ce vor lua cu asalt Unitatea de Primiri Urgențe în perioada imediat următoare, de Paște. Aceștia fac apel către populație pentru a evita supraaglomerarea și oferă câteva sfaturi
Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, iar medicii din Iași se pregătesc pentru un număr mare de pacienți ce vor lua cu asalt Unitatea de Primiri Urgențe. În fiecare an se confruntă cu o astfel de situație și, de aceea, pentru a preveni acest gen de situație, în acest an, prof. dr. Diana Cimpoeșu a oferit ieșenilor câteva sfaturi.
”Primul element cu care ne-am confruntat în lunile acestea, și în deosebi în perioada sărbătorilor, este consumul excesiv de alcool, ce duce la foarte multe agresiuni. Și în ultima vreme a fost un număr mare de pacienți și victime ale agresiunilor, dar, din fericire, fără leziuni grave și nu au necesitat internare. Spiritul acestor sărbători este unul de bunătate, cumpătare și ar fi bine ca, tocmai acum, oamenii să fie atenți cu consumul excesiv de etanol și să nu se mai lovească unii pe alții. Sunt în fiecare zi pacienși care ajung cu etilism acut, care cad pe stradă sau devin comatoși la domiciliu. Am avut și o pacientă de 81 de ani, cu etilism acut, acasă, care încă este internată cu perfuzii, cu vitamine, cu glucoză, să o trezim și să o putem trimite la domiciliu, să luăm legătura cu familia. Evitarea consumului excesiv de alcool, care este o amenințare pentru sănătate, chiar și a persoanelor sănătoase”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.
Medicii fac apel către ieșeni: ”Pacienții cronici să își ia tratamentul la timp”
Un alt mod recomandat de medici pentru a evita supraaglomerarea spitalului și a ambulanțelor în perioada sărbătorilor este ca pacienții cronici să își ia tratamentul la timp. Aceștia să nu ajungă în stadiul în care să se simtă foarte rău din cauza neglijenței tratamentului și să fie nevoiți să apeleze la 112 și să ajungă la spital.
”Pe de altă parte, toți cei care au tratamente cronice recomandate să își ia rețeta pe care o au sau cei care nu o au să se adreseze, în zilele următoare, până la Paște, medicului de familie sau medicului curant la care sunt. Să fie pregătiți, astfel încât să aibă tratament pentru zilele următoare, să nu se trezească în ziua de Paște că nu mai au pastile, că se simt rău și să apeleze la 112, să ajungă la spital cu probleme cunoscute ce puteau fi prevenite. Din fericire, în ultimii doi ani de pandemie, nu am constatat persoane care mănâncă în exces alimente care dăunează și ajung la fenomene gastrice, hipertensiune. Pare că această parte a fost înțeleasă și oamenii sunt mai atenți în această privință. Sperăm ca acest trend să se mențină”, a spus prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.
300 de pacienți într-o singură gardă la UPU-”Sf. Spiridon”
În perioada sărbătorilor de iarnă, într-o singură gardă, medicii ieșeni au avut de îngrijit 300 de pacienți, în UPU-”Sf. Spiridon”. Abia au făcut față numărului foarte mare de solicitări, în prima zi de luni din anul 2022. Precizăm că cele mai multe cazuri au fost pe fondul consumului excesiv de mâncare și de alcool în perioada sărbătorilor.
”Rugăm pacienții să fie foarte atenți, precauți și responsabili. Oricum ar fi, în caz de orice, noi suntem aici. Toate gărzile sunt asigurate, dar sperăm să fie un număr mic de pacienți. În aceste zile avem cazuri de alergii și este posibil să mai apară alergii la unele proteine, la diferite substanțe de la colorarea ouălelor. Noi sunte aici 24 din 24”, a încehiat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.