Prima pagină » National » Medicii din România trag un semnal de alarmă şi spun că trebuie să ne pregătim de un nou val de COVID-19
Medicii din România trag un semnal de alarmă şi spun că trebuie să ne pregătim de un nou val de COVID-19

Medicii din România trag un semnal de alarmă şi spun că trebuie să ne pregătim de un nou val de COVID-19

03 iun. 2021, 08:57,
George Cristian în National

Cu toate că în ultimele săptămâni numărul noilor cazuri de COVID-19 descrește, înregistrând scăderi în toate zonele din țară, mai mulţi medici trag un semnal de alarmă şi consideră că România trebuie să se pregătească pentru un nou val de COVID-19. De vină ar fi măsurile de relaxare luate de stat.

Specialiştii consideră că nu este exclus ca în curând să avem o explozie a numărului de persoane infectate cu COVID-19 mai ales din prisma faptului că România a intrat în mai multe etape de relaxare, de eliminare a restricţiilor.

Un nou val de COVID-19 este posibil în România

Conform medicilor, din considerentul că în România s-a trecut la mai multe etape de relaxare şi mai ales că populaţia începe să uite de măsurile care împiedică îmbolnăvirea cu COVID-19, nu este deloc exclus ca să existe un val al patrulea.

Mai multe voci din spaţiul public au afirmat că există riscul apariţiei unui val de COVID-19 care, în viziunea acestora ar putea fi mult mai grav decât precedentele 3.

De exemplu, medicul Monica Pop era de părere că, dacă va apărea incă un val, autorităţile nu şi-au făcut treaba:

„„Dacă mai vine valul patru, înseamnă că tot ce am făcut până acum este zero. Eu de la început am spus că strategia a fost greșită, după părere mea. Fără doar și poate, nu trebuia ținut nimeni în casă și încă o dată spun, inadmisibil, și suntem singura țară care a ostracizat persoanele peste 65 de ani, atunci, în perioada respectivă, când avea dreptul să iasă din casă două ore. Este o rușine pentru cum s-au comportat decidenții, din multe puncte de vedere și continuă”, a declarat dr. Monica Pop, la Antena 3.

Ce spune Nelu Tătaru despre un al patrulea val

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății povestea în aprilie 2021 despre faptul că există o adevărată cursă între vaccinare şi boală. Valul patru ar putea apărea în momentul în care mobilitatea din România ar putea fi mai accentuată:

„În acest moment este o concurență între vaccinare și boală. Sfatul meu pentru ca oamenii să se vaccineze ar fi că dacă vrem să ajungem la o viață cvasi-normală, trebuie să ne vaccinăm. Lumea trebuie să se vaccineze.

Cred că valul patru va fi după o mobilitate mai accentuată, dar stați să ieșim din valul trei. Suntem în vârf. Noi, specialiștii, urmăream cele patru barometre: prezența în unitățile de primire urgențe, secțiile de boli infecțioase, terapiile intensive și decesele. Aceste patru barometre sunt cele care ne spun unde ne aflăm. spunea Nelu Tătaru în data de 17 aprilie 2021

Testarea în farmacii se amână datorită numărului mic de infectări

Din considerentul că, în aceste momente, în România există un număr mic de infectaţi, testarea în farmacii s-a amânat. Cei de la Colegiul Farmaciştilor spun că se vor implica mai multe farmacii în testarea anti-COVID cel mai probabil în toamnă, atunci când, probabil, vor fi multe cazuri de îmbolnăviri şi va fi al patrulea val al pandemiei. Ministrul Sănătății anunţa că în farmacii va începe o testare a tuturor persoanelor care doresc acest lucru. Campania trebuia să înceapă incă de săptămâna trecută dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Motivele care pot declanşa valul patru al pandemiei

Medicii chiar atrag atenţia că ar fi bine să ne pregătim pentru al patrulea val al pandemiei COVID, având în vedere că avem parte de relaxări, dar şi ţinând cont de faptul că românii încep să călătorească mai mult.

Nu se ştie dacă cel de-al patrulea val va avea aceeaşi intensitatea ca cel de-al treilea val, dar ştim că spitalele de la noi au fost copleşite de numărul foarte mare de bolnavi. În prezent, peste 4,3 milioane de români sunt vaccinaţi şi mulţi au trecut deja prin boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *