Medicii din Italia au operat de cancer un copil de 10 ani, în timpul unui concert de pian. Intervenția chirurgicală a avut loc în timp ce un pianist cânta la pian chiar în sala în care se desfășura intervenția extrem de complicată.
Operaţia a avut loc luni, 16 noiembrie, în una dintre clinicile Ospedali Riuniti din Ancona, centrul Italiei, potrivit Reuters.
La pian a cântat Emiliano Toso, fost biolog molecular care a devenit muzician şi care crede în puterea terapeutică a muzicii acordate la o frecvenţă de 432 de hertzi şi nu la frecvenţa obişnuită de 440 de hertzi.
„A fost într-adevăr o experienţă magică. Operaţia a fost încununată de succes. Muzica a părut să aibă efect asupra băiatului chiar dacă el se afla sub anestezie generală. Din scanarea creierului am văzut că el parcă putea simţi muzica, deoarece atunci când muzica s-a oprit urma de scanare s-a modificat”, a declarat Roberto Trignani, neurochirurgul care a condus operaţia de patru ore.
Roberto Trignani: „Se va mai auzi muzică în sala de operație“
Copilul în vârstă de 10 ani, bolnav de cancer, l-a întâlnit pe Toso înainte de operaţie şi i-a spus că muzica lui i se pare „puţin plictisitoare” şi că preferă stilul heavy metal, a declarat muzicianul pentru presa din Italia, precizând că mama băiatului este profesoară de pian şi vioară.
Neurochirurgul Roberto Trignani a declarat că intenţionează să repete experienţa.
„Nu ştiu dacă vom putea să aducem întotdeauna un pian în sala de operaţii, însă cu siguranţă se va auzi muzică”, a mai spus Roberto Trignani.
Ce este muzica translațională
Muzicianul interpretează compozițiile muzicale cu un pian de coadă acordat la 432Hz în sala de operație.
Muzica Translațională, așa cum este numită muzica lui Emiliano Toso, este deja utilizată în toată lumea de către medici, moașe, profesioniști din domeniul sănătății, psihologi, profesori și cercetători, chiar și pe subiecți care suferă de boli cronice-degenerative.
„Muzica translațională este modalitatea de a traduce emoțiile trăite la un nivel celular profund, la un nivel superior, cel al muzicii. Toată viața am încercat să combin arta și știința prin limbajul universal al muzicii și în curând va fi lansat scurtmetrajul Water life care vorbește și celebrează viața prin frumusețe și artă și îi sunt profund recunoscător dr. Roberto Trignani pentru acest proiect important care va deschide cu siguranță noi paradigme de unire între artă și știință“, explică omul de știință Emiliano Toso.
Muzica poate îmbunătăți starea de sănătate
Organizația Mondială a Sănătății susține că noțiunea de sănătate trebuie înțeleasă nu ca o simplă absență a bolii, ci „o stare de bunăstare mentală, fizică și socială”. Scopul acestui proiect este de a demonstra modul în care muzica poate îmbunătăți starea de sănătate, transmitând nu numai emoții, ci și informații celulare. Informații capabile să lucreze la nivel fizic, biologic, afectiv, cognitiv, până la nivel spiritual.
În timpul intervenției chirurgicale, anesteziștii și chirurgii cancerului vor înregistra parametrii funcționali. Prin dozarea markerilor biohumorali, aceștia vor putea documenta efectele terapeutice ale muzicii pe axa stresului și pe sistemele de reglare a răspunsului imun și inflamator.