Prima pagină » Local » Medicii din Iași ne recomandă în această perioadă caniculară să fim atenți la bătrânii din jurul nostru: „Apelați-vă vecinii, dacă sunt bătrâni și bolnavi! Puteți să le salvați viața!”

Medicii din Iași ne recomandă în această perioadă caniculară să fim atenți la bătrânii din jurul nostru: „Apelați-vă vecinii, dacă sunt bătrâni și bolnavi! Puteți să le salvați viața!”

12 iul. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Medicii din Iași ne recomandă în această perioadă caniculară să fim atenți la bătrânii din jurul nostru, să-i vizităm mai des, să avem grijă ca aceștia să se hidrateze corespunzător și să-și păstreze locuințele răcoroase.

Zilnic, ajung între 250-280 de pacienți la UPU de la Spitalul Clinic „Sf. Spiridon” Iași

Miercuri, 10 iulie 2024, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași au ajuns trei pacienți cu lipotimii de căldură, 25 de persoane cu probleme cardiovasculare și cinci pacienți vârstnici care au căzut în casă sau în curte. În aceste zile, numărul de prezentări la UPU este foarte crescut, fiind înregistrate zilnic câte 250-280 de cazuri.

„Ieri, la UPU au ajuns trei persoane care prezentau lipotimii de căldură, 25 de cazuri de cardiologie și cinci vârstnici peste 80 de ani, policontuzionați, căzuți în casă sau curte pentru că au amețit. Pentru crizele hipertensive rugăm pacienții să-și apeleze medicii de familie și medicii curanți medicină internă/cardiologie și să nu sune direct la 112. Ambulanțele sunt suprasolicitate. Vor spune și cei de la SAJ cum a crescut numărul de solicitări. Sperăm să nu se consume alcool pentru că pot cădea inconștienți în stradă. Apa este soluția salvatoare în aproape toate situațiile. Atenție, alimentele se alterează rapid în căldură și generează enterocolită, toxiinfecții alimentare”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

Cu ce recomandări vin medicii din Iași în această perioadă caniculară

Prof. dr. Diana Cimpoeșu a subliniat că în această perioadă, în care temperaturile aproape că ajung la 40 de grade Celsius, trebuie să fim atenți la nevoile vârstnicilor, fie că aceștia ne sunt rude sau vecini.

„În această perioadă, vârstnicii trebuie vizitați mai des, să insiste încât să se hidrateze adecvat, să insiste să bea apă, să bea ceaiuri. Sunt persoane care sunt imobilizate la pat, sunt singure, la care nu se pune problema că ies din casă, ci este posibil ca locuința să fie supraîncălzită, poate nu au aer condiționat. Vecinii au devenit principali salvatori. Apelați-vă vecinii, dacă sunt bătrâni și bolnavi! Puteți să le salvați viața”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Și Direcția de Sănătate Publică Iași a venit cu o serie de recomandări pentru ca persoanele vârstnice să poată trece mai ușor peste această perioadă caniculară. Acestea trebuie să-și asigure un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe, făcute în casă şi fără adaos de conservanți. De asemenea, este recomandat ca vârstnicii să aibă o alimentație bazată, predominant, pe legume şi fructe proaspete și să consume numai alimente proaspete, achiziționate din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor.

Trebuie evitat consumul alimentelor cu risc de perisabilitate. Se recomandă evitarea consumului de alcool şi cafea în timpul caniculei. Vârstnicii trebuie să evite pe cât posibil să circule pe stradă, în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă deplasarea este absolut necesară, folosiți îmbrăcăminte ușoară, din materiale naturale şi purtați pe cap o pălărie de protecție.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *