Prima pagină » Local » Medicii din centrele de vaccinare din județul Iași au depistat reacții adverse ușoare la 273 de ieșeni. Fiecare flux este dotat cu truse medicale în cazul apariției unei reacții alergice după administrarea serurilor Pfizer, Moderna sau AstraZeneca
Medicii din centrele de vaccinare din județul Iași au depistat reacții adverse ușoare la 273 de ieșeni. Fiecare flux este dotat cu truse medicale în cazul apariției unei reacții alergice după administrarea serurilor Pfizer, Moderna sau AstraZeneca

Medicii din centrele de vaccinare din județul Iași au depistat reacții adverse ușoare la 273 de ieșeni. Fiecare flux este dotat cu truse medicale în cazul apariției unei reacții alergice după administrarea serurilor Pfizer, Moderna sau AstraZeneca

31 mart. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Reacțiile adverse raportate de la debutul campaniei de vaccinare au fost încadrate în categoria celor ușoare. Medicii spun că sunt mult mai frecvent întâlnite la pacienții cărora li s-a administrat cea de-a doua doză. Medicii din centrele de vaccinare sunt pregătiți să intervină pentru orice tip de reacție alergică care ar putea să apară

În județul Iași, de la începutul campaniei de imunizare și până pe data de 30 martie 2021, au fost efectuate 135.935 de vaccinări. Reacțiile alergice raportate către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași au fost de tipul celor ușoare, cum ar fi durere la locul injectării, dureri de cap, frisoane. Cea mai gravă reacție alergică pentru care se oprește administrarea ulterioară a vaccinului este șocul anafilactic, pentru care sunt pregătite toate centrele.

„Reacții imediate nu am avut la centrul nostru. De obicei, pacienții acuză durere la locul injectării, unii au dureri de cap sau stare de rău cu frisoane mai frecvente după a doua doză. În caz de reacții alergice imediate, șoc anafilactic, se administrează în primul rând adrenalina. Avem seringi preumplute pentru autoinjectare, pe care, teoretic, oricine poate să le facă, dar le face doctorul de la supraveghere sau asistenta. Este important să se administreze cât mai repede. Pentru reacții ușoare, antihistaminice și dexametazona eventual”, a spus Cristian Onofriciuc, medic în cadrul centrului de vaccinare de la Școala Gimnazială „G. Călinescu” din Iași.

Anafilaxia, cea mai gravă reacție adversă a vaccinului anti-COVID-19. În județul Iași nu a fost niciun astfel de caz

Anafilaxia reprezintă o reacție alergică severă, care poate pune în pericol viața. Se poate produce în decurs de câteva secunde sau minute de le expunerea la substanța alergică.

„Adrenalina trebuie administrată prompt (IM sau SC 0,3-0,5 ml din diluția de 1/1.000 de adrenalină), injecția putând fi repetată la 10-30 de minute. Antihistaminicele trebuie administrate la un interval orar de 6 ore până la remiterea simptomelor. Corticosteroizii (adică dexametazona) nu au un rol dovedit în remiterea fazei acute, dar previn faza tardivă a reacției alergice. Mai avem Paracetamol antiinflamator, Captopril, dacă cuiva îi crește tensiunea, gluconat de calciu, care ajută și el la reacțiile alergice, Ventolin pentru astm. Nu sunt descrise alte reacții grave în afara celor alergice”, a explicat medicul.

Peste 52.000 de ieșeni au fost vaccinați cu cea de-a doua doză

Pfizer și Moderna au raportat reacții alergice post-vaccinare asemănătoare. Reacțiile foarte frecvente sunt: durere, umflare la locul de administrare, oboseală, durere de cap, dureri musculare sau articulare, frisoane, febră. Urmează ca și frecvență starea de greață și înroșire la locul de administrare a injecției. În cadrul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, în perioada 27 decembrie 2020 și 30 martie 2021 au fost efectuate 135.935 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 83.844 au primit prima doză și 52.091 cea de-a doua doză. Pe data de 29 martie 2021 au fost vaccinate 1.987 de persoane, dintre care 564 au primit prima doză și 1.423 de persoane au primit a doua. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 273 de reacții adverse ușoare.

Opt pacienți au decedat în câteva ore în secțiile de Terapie Intensivă din Iași

De la debutul pandemiei COVID-19 și până pe data de 30 martie 2021, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 38.290 de cazuri cu persoane infectate cu coronavirus și s-au înregistrat 682 de decese. În perioada 28-29 martie 2021 au fost confirmate 166 de persoane, 38 au fost externate, iar 8 pacienți au decedat în secțiile de Terapie Intensivă. Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Iași, ieri, 30 martie 2021, un număr de 2.137 de persoane se aflau în izolare, iar 1.595 de persoane erau carantinate la domiciliu.

Totodată, în cele 12 luni de pandemie s-au emis în total 39.251 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 38.290 de decizii pentru persoanele aflate în carantină. Ieri mai erau libere 6 paturi ATI: un pat ATI la Spitalul de Recuperare, un pat la Spitalul C.F. Iași, două paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie și două la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Situația locurilor din spitalele suport-COVID-19 din județ

Ieri, 30 martie 2021, erau ocupate 385 de paturi în spitalele suport-COVID-19 din Iași, din care 60 erau paturi ATI. Cele 60 de paturi ocupate din secțiile de Terapie Intensivă erau distribuite astfel: 9 paturi ocupate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, 7 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 paturi la Spitalul Municipal Pașcani, 4 paturi la Spitalul de Recuperare, 6 paturi ATI la Spitalul C.F. Iași, 17 paturi la Spitalul de Neurochirurgie și 11 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”.

În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 173 de paturi: 20 la Spitalul de Boli Infecțioase, 5 la Spitalul de Recuperare, 50 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 14 la Spitalul Militar și 64 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, era ocupată secția Terapie Intensivă, iar alți 7 bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în stația din unitatea medicală. La Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, centru suport COVID-19 pentru gravidele care au nevoie de asistență medicală de specialitate, erau ocupate paturile ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024