După o săptămână în care Caravana de Sănătate a ajuns în comuna Plugari, județul Iași, medicii au observat faptul că majoritatea persoanelor în vârstă nu au fost niciodată la doctor. Motivul este unul dureros, care ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru întreaga societate.
„Pe ei îi împiedică, în cea mai mare măsură, distanța mare față de oraș”
Andra Barbarie, director Crucea Roșie, Filiala Iași, a observat bucuria beneficiarilor, dar și uimirea acestora. Persoanele în vârstă care au avut parte de aceste consultații au mărturisit medicilor că nu au fost niciodată la un doctor.
„Beneficiarii s-au arătat entuziasmați, am avut persoane de toate vârstele care au apelat, în egală măsură, la serviciile noastre. Am avut persoane în vârstă, chiar la 70 de ani, care ne-au spus că nu au fost niciodată la medic și se bucură foarte mult că au avut această posibilitate. Nu este vorba despre medicul de familie, este vorba despre medicul de la oraș, cel specialist. Pe ei îi împiedică, în cea mai mare măsură, distanța și faptul că să spunem că poate reușesc să ajungă în Iași, dar ulterior nu mai știu ce să facă. Autobuzul îi lasă în gară, ei nu știu unde este spitalul la care trebuie să ajungă, pe unde să o ia. Mulți dintre ei sunt singuri, copiii lor nu au timp să-i aducă la medic, din acest motiv, majoritatea persoanelor în vârstă amână să vină la specialist”, a subliniat Andra Barbarie, director Crucea Roșie, Filiala Iași.
Persoanele interesate se pot programa la numărul de telefon 0723358127
Caravana se va afla în comuna Plugari în perioada 20 februarie – 1 martie 2024. Este vorba despre șase cabinete medicale mobile, dotate cu echipamente performante.
Proiectul Caravana de Sănătate are ca obiectiv promovarea sănătății în comunitățile vulnerabile și este implementat alături de Crucea Roșie Franceză. Șase cabinete medicale mobile, dotate cu echipamente performante, oferă servicii medicale de pediatrie, optică medicală, cardiologie, ginecologie și stomatologie pediatrică, în mod gratuit, pentru cetățenii ucraineni și români.
Până în prezent, peste 500 de beneficiari s-au prezentat pentru consultații. Programările se pot face la numărul de telefon 0723358127. Cei care vor să beneficieze de acestea se pot prezenta în intervalul 09:00-17:00, de luni până vineri.
Acest proiect a fost lansat pe data de 8 iunie 2023, iar perioada de implementare este de 24 de luni. Se vor asigura consultații medicale direct în comunitate, oferind șansa de a depista la timp afecțiuni care pun viața în pericol. În cadrul analizelor pentru prima ediție a caravanei s-a remarcat faptul că principalele probleme de sănătate cu care se confruntă populația sunt bolile de inimă, diabet, obezitate, urmate de cele pulmonare, digestive.
Nu au fost niciodata la doctor pentru ca sunt sanatoase. Din motivul asta au si ajuns la varsta asta. Acum, obezi la 10 ani, cu ciclu la 9 ani, cu barba la 12 ani, cu cancer la 2 ani. Astia nu vor mai ajunge batrani. Nici macar la pensie.
Ce are circul si medicii romani in comun? Raspuns: caravana.