Prima pagină » Actualitate » Medicii dermatologi din Iași fac o serie de recomandări despre cum să ne protejăm pielea de arsurile solare. Prof. dr. Laura Solovăstru: „Nu dăm cu iaurt și ouă pe pielea afectată de soare”
Medicii dermatologi din Iași fac o serie de recomandări despre cum să ne protejăm pielea de arsurile solare. Prof. dr. Laura Solovăstru:

Medicii dermatologi din Iași fac o serie de recomandări despre cum să ne protejăm pielea de arsurile solare. Prof. dr. Laura Solovăstru: „Nu dăm cu iaurt și ouă pe pielea afectată de soare”

09 iul. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Medicii dermatologi ieșeni fac o serie de recomandări despre cum să ne protejăm pielea de arsurile solare. Aceștia spun că expunerea excesivă la soare poate aduce repercusiuni grave. Prof. dr. Laura Solovăstru spune că persoanele care au febră, frisoane și arsuri pe o suprafață mare a corpului trebuie să se prezinte de urgență la spital

Ieșenii care se relaxează la piscină trebuie să știe cum să își protejeze pielea de arsurile solare pentru a nu ajunge la spital. Medicii dermatologi ieșeni trag un semnal de alarmă și recomandă ieșenilor să utilizeze creme și unguente specifice tipului lor de piele. Pentru că sezonul estival a început mai târziu anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus, la spital nu au ajuns încă pacienți, victime ale arsurilor solare. Pentru a evita prezentarea la spital în stare gravă, ieșenii trebuie să respecte o serie de măsuri de protecție.

Arsurile solare pot fi extrem de dăunătoare dacă nu le tratăm la timp sau corespunzător

În anii precedenți, la Clinica de Dermato-venerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, în sezonul estival se prezentau zeci de pacienți cu arsuri solare. Așa cum spune șefa clinicii, prof. dr. Laura Solovăstru, anul acesta niciun ieșen nu a ajuns la spital cu o astfel de afecțiune.

„Nu am avut până acum niciun pacient cu arsuri solare și asta pentru că sezonul estival care se deschidea pe 1 mai a fost întârziat din cauza pandemiei de coronavirus. Ieșenii nu au avut acces la vacanțe sau piscine. Cu toate acestea, odată cu redeschiderea piscinelor, recomandăm acestora să își protejeze pielea de arsuri solare, care pot fi extrem de dăunătoare dacă nu le tratăm la timp și corespunzător. Nu dăm cu iaurt și ou și apoi stăm acasă dacă arsurile sunt mari. Aceasta este doar o primă etapă la care putem apela în stadiul incipient”, spune prof. dr. Laura Solovăstru, șefa Clinicii de Dermato-venerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Medicii fac o serie de recomandări despre cum ne putem proteja pielea de arsurile solare

Medicii ieșeni spun că arsurile solare apar ca un efect negativ al expunerii la razele UV, fără a adopta, în prealabil, măsurile corespunzătoare de protecție. Ieșenii care se expun la soare trebuie să știe că unguentul și crema de protecție trebuie să fie indispensabile.

„Haina este cea mai bună măsură de protecție solară. În cazul în care suntem expuși la soare, trebuie să folosim o fotoprotecție achiziționată în funcție de fototipul pielii. Acest lucru înseamnă că o persoană brunetă, cu ochii închiși la culoare, va folosi o cremă cu protecție solară de 30, 40. O persoană blondă, cu pielea mai deschisă, va trebui să utilizeze o cremă cu protecție solară mai ridicată. Crema trebuie aplicată o dată la 2-3 ore în funcție de fototipul pielii”, mai spune prof. dr. Laura Solovăstru.

Prof. dr. Laura Solovăstru: „Farmacistul sau medicul va recomada tipul de cremă sau unguent pe care trebuie să îl utilizați”

Înainte de expunearea la soare, medicii spun că trebuie să ne hidratăm pielea și, totodată, să ne facem un program de curățare profundă. În cazul în care suferiți totuși arsuri solare în urma expunerii la razele UV, trebuie să vă adresați farmacistului sau unui medic.

„Farmacistul sau medicul va recomanda tipul de cremă sau unguent pe care trebuie să îl utilizați. Acestea vor fi achiziționate în funcție de gradul arsurii și de mărimea suprafeței afectate. Pentru a evita agravarea arsurilor solare, trebuie să fiți atenți la primele simptome. Printre cele mai frecvente simptome ale arsurilor solare se numără roșeața pielii. În cele mai multe dintre cazuri, pielea devine și dureroasă, iar persoana afectată va resimți o senzație de usturime și de piele care strânge. În cazurile mai grave sunt prezente și alte simptome, cum ar fi deshidratarea organismului sau apariția unor infecții la nivelul pielii”, mai spune prof. dr. Laura Solovăstru.

Cei care fac insolație pot ajunge și în comă la spital dacă nu sesizează imediat simptomele

Cei care au frisoane, greață, stare de amețeală sau febră în urma expunerii la soare trebuie să se prezinte de urgență la spital. Insolația poate amenința viața, spune prof. dr. Laura Solovăstru. Cei care nu se prezintă la timp la spital și au aceste simptome, sunt avertizați că repercusiunile pot fi grave.

„Insolația este o afecțiune cauzată de supraîncălzirea corpului, de obicei ca urmare a expunerii prelungite la soare sau a efortului fizic la temperaturi ridicate. Extenuarea cauzată de căldură, insolația, poate fi însoțită de greață, convulsii, confuzie și uneori pierderea conștienței sau comă. Recomandăm pacienților să se prezinte de urgență la spital dacă au aceste simptome. Totodată, nu vă încăpățânați să stați la soare până vă bronzați exagerat. Sunt persoane care nu se vor bronza niciodată și se vor alege doar cu înroșeli ale pielii”, încheie prof. dr. Laura Solovăstru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`