Vecinii de pe strada Lascăr Catargi au contestat proiectul imobiliar de lângă Casa „Petre Andrei”. Roxana Răgneală și Cătălin Pârău, partenerul proprietarei de teren, trebuie să pună la dispoziție studiul de însorire. Mai mulți medici din zonă sunt afectați de investiția amintită
Proiectul imobiliar inițiat de Roxana Răgneală, partenera lui Cătălin Pârău, fiul patronului de la compania Totalgaz Industrie, aflată în insolvență, a fost dezbătut la sediul Primăriei Iași. În cursul zilei de ieri, 29.08.2022, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost contestat de vecinii direct afectați de construcția anunțată cu regimul înălțime S+P+1+2E. Pe strada Lascăr Catargi, nr. 29B, pe o suprafață de doar 353 de metri pătrați, este propusă construirea unei clădiri cu funcțiunea propusă de locuință și birouri. Conform indicatorilor urbanistici propuși, procentul de ocupare a terenului va fi de 50 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 0,96. Rezultă o suprafață desfășurată de 338 de metri pătrați.
În apărarea beneficiarilor a intervenit arhitectul Filip Ciobănașu care a precizat că, cel mai probabil, beneficiarii vor renunța la subsol. De menționat este și problema de trafic din zona amintită. Din cauza numărului mare de mașini, edilii iau în calcul ca pe stradă să se circule pe un singur sens.
Medicii de pe strada Lascăr Catargi sunt incomodați de proiectul Roxanei Răgneală
În planul secund al terenului propus pentru avizare se află locuința medicului Irina Grădinaru ce are un regim redus de înălțime, adică Parter. Prin avocată, prezentă la dezbateri, s-a transmis faptul că imobilul din PUZ ar urma să fie edificat doar la 1,5 metri de clădirea medicului. Asta ar însemna că lucrările la fundație ar putea afecta clădirea existentă ce datează din 1940, fiind construită și pe un beci. Arhitectul a asigurat că la stadiul de autorizare vor fi detaliate aceste aspecte tehnice privind siguranța clădirilor din vecinătate. O problemă importantă este legată și de studiul de însorire. Chiar dacă al doilea etaj este retras, vecinii susțin că vor fi afectați. Mai mult, aceștia au cerut explicații și despre asigurarea spațiului verde, observații consemnate de reprezentanții primăriei. Afectați de investiția imobiliară sunt și locuitorii din blocul de pe strada N. Gane, nr. 32A. Medicul Rodica Filioreanu Waszkiewicz locuiește la etajul 1 al blocului.
„Eu vreau să văd soarele, stau la etajul 1”, a fost dorința vecinei.
Arhitecții au asigurat că în clădirea propusă vor fi amenajate un apartament cu o cameră și un penthouse, iar la parter vor fi spații comerciale. Conform PUZ, va fi asigurat un număr de 2 locuri de parcare, dar proiectul poate suferi modificări până la etapa de autorizare. Vecinii s-au arătat nemulțumiți și de faptul că proprietarul ar putea să taie și doi nuci aflați pe teren. Reprezentanții primăriei urmează să formuleze un răspuns contestatarilor, urmând ca proiectul să fie inclus într-o ședință viitoare de Consiliu Local, cu observațiile consemnate, însă nu fără o consultare a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), pentru că terenul beneficiarilor se află lângă Casa „Petre Andrei” care se regăsește pe lista monumentelor istorice.
De unde a avut bani Roxana Răgneală?
Roxana Răgneală, în vârstă de 39 de ani, a cumpărat terenul, în 2017, de la Anca Kasper, moștenitoarea sociologului Petre Andrei, care acum poate valora și 1000 euro/metru pătrat. În acel an, vânzătoarea a anunțat vecinii că terenul are noi proprietari, Roxana Răgneală și Cătălin Pârău, deși doar femeia apare în acte. Vecinii au făcut cunoștință cu noii proprietari, fiind singura întâlnire. Nici măcar nu au fost anunțați că vor să dezvolte un proiect imobiliar. De precizat că Roxana Răgneală a lucrat la Totalgaz Industrie până la începutul anului 2022, conform CV-ului. Angajații din interiorul firmei au declarat că aceasta a avut un statut aparte și că participa activ la conducerea companiei grație relației cu Cătălin Pârău. Roxana Răgneală, originară din Făgăraș, județul Brașov, are calitatea de asociat în societățile Schild SRL și Rosand Company SRL, cu obiectul de activitate „consultanță în domeniul IT”, dar cifrele financiare sunt nesemnificative. Roxana Răgneală nu a putu fi contactată telefonic pentru a oferi explicații legate de proveniența banilor pentru terenul din Lascăr Catargi.
În edițiile trecute, Cătălin Pârău a recunoscut că face parte din proiect, dar nu a comentat relația cu proprietara din acte. Medicii de pe strada Lascăr Catargi au pornit un război din cauza unui penthouse, iar acum așteaptă să vadă dacă beneficiarii proiectului vor efectua modificări care să nu obtureze clădirile învecinate.
Actiunea criminala de distrugere a identității orașului continua! Bande succesive de acefali ticăloși și lacomi(incluzind „arhitecti”) uritesc și anihilează functional orașul! După dezastrul de trafic creat de „Oscar” urmează o noua porcărie!! Opriți atacul criminal asupra orașului început de comuniști cu demolarea Academiei Mihailene și continuat de mirlanimea de tip nou susținută de gloata de turlani venetici care confunda acest Oraș cu bordeiele lor!!
Sper ca magaria asta sa nu se faca.