Prima pagină » Local » Medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași trag un semnal de alarmă în rândul familiilor care au rude bolnave cu cancer. De sărbători nu se vor face internări la secțiile de paliație ale spitalelor din Iași
Medicii de la Spitalul

Medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași trag un semnal de alarmă în rândul familiilor care au rude bolnave cu cancer. De sărbători nu se vor face internări la secțiile de paliație ale spitalelor din Iași

16 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Medicii de la UPU Iași avertizează persoanele care au în familie un bolnav ce necesită îngrijiri medicale de specialitate. Odată cu venirea sărbătorilor de iarnă, familiile care au rude bolnave de cancer sau imobilizate la pat trebuie să facă programare pentru a mai găsi locuri libere

La Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), ajung zilnic zeci de cazuri grave care necesită internare. Printre pacienții care ajung cu afecțiuni severe se numără și cei care au diferite forme de cancer. Medicii unității medicale sunt însă tot mai îngrijorați din cauză că locurile la secțiile de paliație nu se găsesc ușor, iar familiile bolnavilor nu fac demersurile pentru internarea lor. Din această cauză, acești pacienți oncologici stau zile întregi la UPU, iar cadrele medicale sună încontinuu pentru a găsi locuri la secțiile de îngrijiri paliative.

Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași nu mai dispune de locuri libere în această perioadă, iar odată cu venirea sărbătorilor de iarnă situația nu va fi mai roz. Pentru ca bolnavii de cancer, dar și persoanele imobilizate la pat să nu ajungă în situații grave și să poată beneficia în timp util de tratament, familiile acestora, alături de medicii de familie, trebuie să colaboreze pentru a găsi o soluție.

Patru bolnavi de cancer în stare avansată au ajuns la UPU Iași

În urmă cu o zi, la UPU Iași au ajuns patru pacienți care suferă de cancer într-un stadiu avansat. Medicii de la unitatea medicală au încercat de atunci să facă tot ce le stă în putință pentru a găsi un loc la secțiile de îngrijiri paliative din Iași. Până atunci, însă, pacienții așteaptă în spital o soluție sau să fie luați acasă de către rude.

„Azi-noapte (n.r.- luni, 14 decembrie 2020) au venit mai multe persoane, bolnave cu cancer în stadii avansate, dignosticate și aflate în evidență la IRO Iași. Sunt doi pacienți, bărbați cu vârsta de 45 de ani și de 70 de ani cu neoplasm pulmonar, o pacientă de 49 ani cu neoplasm de sân, și un alt bărbat de 64 de ani cu neoplasm esofagian, care au complicații ale neoplastiilor. Dăm telefoane și ne rugăm de unii și de alții să îi primească pentru internare. Acum sunt în UPU, așteaptă o internare. Vor sta aici până când familiile îi iau acasă ori le găsim noi o soluție. Sunăm non-stop pentru pacienții COVID-19, pentru pacienții de medicină internă. Este mai ușor în cazul pacienților care necesită internare pe secțiile de chirurgie sau ortopedie, pentru că sunt locuri și se rezolvă mai rapid”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Sunt multe spitale pentru îngrijiri paliative, însă familiile trebuie să se ducă să îi programeze”

An de an, în perioada sărbătorilor de iarnă, familiile care au rude imobilizate la pat, dar și cei care au rude cu probleme oncologice pun medicii de la UPU Iași în situații extrem de dificile. Acești pacienți au nevoie de îngrijiri atente în mod constant, starea lor de sănătate fiind una precară, iar atunci când aceștia acuză dureri insuportabile, familiile intră în panică. Singura soluție la care apelează este să solicite ambulanța la domiciliu, însă acești bolnavi nu pot sta la UPU pentru a primi tratamentul corespunzător.

„Există mai multe spitale cu secții de paliație în Iași, însă familiile trebuie să se ducă să îi programeze. Aceștia însă nu înțeleg, sunt debusolați. Familiile stau acasă și abia când văd că rudele lor nu mai pot de durere sau că nu mai pot respira, cheamă salvarea și vin la UPU. Găsirea unui loc în care aceștia pot primi îngrijirile aferente nu este lucrul pe care trebuie să îl facă medicul de urgență, ci familia, cu ajutorul medicului de familie. Atunci când are în familie o rudă cu cancer, trebuie să se gândească care sunt pașii următori. Vin sărbătorile de iarnă… instituțiile care fac internări programate pentru paliație nu o vor face și în acele zile. Trebuie să sune din timp”, explică medicul ieșean.

IRO Iași nu mai are locuri le secția de îngrijiri paliative

Zi de zi, la UPU Iași ajung 1-2 pacienți oncologici. În ultima perioadă, numărul celor care ajung astfel la unitatea medicală este greu de gestionat, pentru că nu sunt locuri la secția pentru îngrijiri paliative de la IRO Iași. Medicii spun că aceste situații critice pot fi evitate dacă familiile pacienților ar căuta din timp la toate spitalele care au astfel de secții. Totodată, până la internare, pacienții oncologici așteaptă de la 12 la 24 de ore rezultatul testului PCR pentru a putea fi ulterior internați.

„IRO nu primește pacienți până când nu au fost testați pentru SARS-CoV-2 și depistați negativ. Ultimilor bolnavi de cancer ajunși la UPU urmează să le vină rezultatele. Dacă cineva vine dimineața, poate primi rezultatul testului în 12 ore, dacă cineva vine seara, poate primi rezultatul în 24 de ore. Nu sunt internați pe secțiile de paliație bolnavii COVID-19. Chiar dacă nu sunt infectați cu noul virus, locurile tot nu există. Pe de altă parte, nici familiile nu fac demersurile sub coordonarea medicului de familie.

În momentul de față, chiar dacă nu au locuri la paliație, noi tot încercăm să găsim. De obicei, într-o zi avem 1-2 bolnavi cu cancer care ajung de urgență la spital și acum avem 4. Populație tot mai tânără ajunge la UPU într-o stare tot mai gravă. Oamenii cu cancer au dureri, nu pot respira, nu se pot ține pe picioare, iar familiile apelează când văd că se sfârșesc”, încheie prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`