Prima pagină » Local » Medicii de la Spitalul „Sf. Maria”, buni de plată atunci când părinții solicită externarea la cerere a copiilor!
Medicii de la Spitalul „Sf. Maria”, buni de plată atunci când părinții solicită externarea la cerere a copiilor!

Medicii de la Spitalul „Sf. Maria”, buni de plată atunci când părinții solicită externarea la cerere a copiilor!

29 dec. 2022, 02:00,
în Local

Medicii de la Spitalul „Sf. Maria” sunt buni de plată în situația în care părinții solicită externarea la cerere a copiilor, dacă perioada de spitalizare este sub 24 de ore, dar și în cazurile în care pacienții se reinternează în aceeași zi în care s-a făcut externarea, necesitând aceleași servicii medicale

Unitatea medicală raportează foile de observație la Școala Națională de Management Sanitar. Când se constată cazuri în care spitalizările sunt sub 24 de ore, foile de observație se invalidează. Serviciile medicale care nu sunt validate de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Iași sunt supuse revalidării în cadrul Comisiei de Analiză care se întrunește trimestrial. Sunt și situații în care serviciile medicale nu se pot valida nici astfel, iar atunci sunt imputate medicilor curanți.

În ce condiții sunt medicii de la Spitalul „Sf. Maria” buni de plată

În perioada aprilie – noiembrie 2022, reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași au prezentat Comisiei de Analiză a Casei de Asigurări de Sănătate Iași 53 de cazuri în care serviciile medicale nu au putut fi validate. Trebuie precizat că serviciile medicale nu sunt validate atunci când aparținătorii pacienților solicită externarea la cerere, perioada de spitalizare fiind mai mică de 24 de ore.

„Pacientul s-a internat în data de 24.10. 2022, ora 08:01, cu diagnostic formațiune tumorală deget. A beneficiat de servicii medicale și în aceeași zi, la ora 15:30, s-a externat, la cerere, cu diagnostic formațiune tumorală bord radial mână dreaptă operat, tulburări de coagulare”, se arată în raportul de analiză a cazurilor neconfirmate de CAS Iași.

Serviciile medicale nu pot fi validate de CAS Iași nici în cazul în care pacienții se reinternează în aceeași zi în care s-a făcut externarea, necesitând aceleași servicii medicale, nici atunci când pacienții ajung la Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași prin transfer intraspitalicesc.

„Pacient externat la cerere, în data de 26.10. 2022, ora 14:30, din Secția Pneumologie, cu diagnostic bronșită acută. Se reinternează, în urgență, în aceeași zi, la ora 18:36, în aceeași secție, cu același diagnostic”, se precizează în raport.

Cum comentează reprezentanții spitalului aceste situații

Serviciile medicale care nu pot fi revalidate de către Comisia de Analiză sunt imputate medicilor curanți de către conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, cu toate că aceștia nu sunt vinovați că aparținătorii pacienților aleg externarea în aceeași zi în care s-a făcut internarea.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Iași consideră că aparținătorii pacienților ar trebui să fie făcuți responsabili în astfel de cazuri.

„Spitalul raportează foile de observație la Școala Națională de Management Sanitar, unde se observă că spitalizările sunt sub 24 de ore, iar atunci le invalidează. Deși indicația terapeutică sugerează că pacientul necesită spitalizare continuă, aparținătorii decid externarea, fie la cerere, fie pleacă din spital. În această situație, spitalul pierde bani, dacă aceste servicii medicale nu sunt validate în Comisia de Analiză a Casei de Asigurări. În astfel de situații credem că și aparținătorii ar trebui trași la răspundere”, au precizat reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Iași.

Reprezentanții Spitalului „Sf. Maria” au precizat că nu sunt cazuri în care medicii trebuie să plătească pentru serviciile invalidate de CAS Iași.

„Serviciile medicale care nu sunt validate de către CNAS sunt supuse revalidării în cadrul Comisiei de Analiză, care se întrunește trimestrial, conform «Ordinului nr. 281/2022 pentru completarea Ordinului președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nr. 641/2021, privind aprobarea regulilor de confirmare din punctul de vedere al datelor clinice și medicale, la nivel de pacient, pentru cazurile spitalizate în regim de spitalizare continuă și de zi, precum și a metodologiei de evaluare a cazurilor neconfirmate din punctul de vedere al datelor clinice și medicale pentru care se solicită reconfirmarea»”, au transmis reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *