Medicii de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă”, din Iași, atrag atenția asupra diabetului gestațional. Complicațiile pe care le poate suferi nou-născutul pot fi gestionate când este depistat timpuriu, datorită monitorizării atente. Aceste aspecte sunt esențiale pentru a reduce riscurile asociate cu această afecțiune și a preveni alte complicații.
Medicii de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă”, din Iași, atrag atenția asupra diabetului gestațional
Medicii de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” evidențiază necesitatea efectuării controalelor, în mod periodic, în timpul sarcinii, pentru a descoperi dacă sunt nereguli, precum diabetul gestațional. Acesta apare atunci când organismul femeii însărcinate nu poate produce suficientă insulină, pentru a satisface nevoile crescute în perioada sarcinii. Cu toate acestea, nu există o cauză exactă care să explice apariția diabetului gestațional, iar riscurile sunt însemnate.
„La Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie «Cuza Vodă» din Iași, femeile gravide au posibilitatea de a veni la noi și de a-și face internare de zi pentru a efectua controalele necesare, iar cadrele medicale le pot oferi opțiunile corespunzătoare de tratament, inclusiv pentru diabetul gestațional”, a declarat Anca Bivoleanu, șeful Secției Clinice Neonatologie II și purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași.
Diabetul gestațional este, cel mai adesea, depistat printr-un test de toleranță la glucoză. Cu toate acestea, nu există o perioadă fixă pentru diagnostic. Este important ca fiecare femeie însărcinată să fie monitorizată constant, iar medicul de familie joacă un rol crucial în îndrumarea gravidei către analizele și controalele necesare.
„Diabetul gestațional poate să apară odată ce mama a rămas însărcinată și copilul se dezvoltă. Nu este o perioadă fixă, nu e o lună sau o zi specifică. De asta trebuie să fie sarcina monitorizată, pentru că poate să fie preexistent. În unele cazuri, diabetul poate fi prezent și înainte de sarcină, fiind exacerbat odată cu progresul acesteia. De regulă, pe măsură ce se dezvoltă copilul, poate fi o decompensare maternă”, a completat purtătorul de cuvânt, de la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași.
Un nou-născut riscă să vină, pe lume, cu o mulțime de complicații
Monitorizarea atentă a sarcinii este vitală în cazul femeilor care dezvoltă diabet gestațional. În cazul în care este netratat sau slab controlat, poate avea efecte grave asupra copilului. Printre complicațiile cele mai frecvente se numără cele cerebrale și cele la nivelul cutiei toracice.
„Copilul de mamă diabetică este predispus la complicații. Practic, la nou-născutul din mamă diabetică, suferă toate organele, se instalează ca un cerc vicios în organismul lui. Poate fi o complicație sau poate fi un cumul de afecțiuni: cerebrale, pulmonare, cardiace și metabolice”, a explicat dr. Anca Bivoleanu.
Așadar, sănătatea copilului depinde de măsurile luate în legătură cu diabetul gestațional. Gravidele care au această afecțiune trebuie să fie atent monitorizate de echipa medicală, iar medicul specialist trebuie să fie implicat activ în coordonarea îngrijirii pe termen lung. Anca Bivoleanu a evidențiat că este esențial ca femeile însărcinate și care suferă de diabet gestațional să înțeleagă că pot exista complicații grave pentru făt.
„Trebuie să înțeleagă că, atunci când vorbim despre glicemia constant scăzută, greu controlabilă, aceasta poate duce la apariția convulsiilor. Apoi vorbim despre cardiomiopatia hipertrofică, tot din cauza aceluiași motiv. Unii dintre acești copii pot dezvolta insuficiență cardiacă severă, unde suferă foarte mult mușchiul inimii, și să nu uităm de insuficiența respiratorie”, a menționat medicul neonatolog.
Reamintim că există mai multe forme de diabet, mai cunoscute fiind cele 4 mari clase, fiecare dintre acestea având caracteristici diferite.
Medicii de la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă”, din Iași, atrag atenția asupra diabetului gestațional. Complicațiile pe care le poate suferi nou-născutul pot fi gestionate când este depistat timpuriu, datorită monitorizării atente, consultarea frecventă cu medicul și adoptarea unui stil de viață sănătos. Astfel, mamele pot minimiza riscurile asociate și pot aduce pe lume copii sănătoși.