Prima pagină » Titlurile zilei » Medicii de la Medicină Legală din Iași se confruntă cu un fenomen nemaiîntâlnit în rândul tinerilor: „În momentul depistării nu mai are simptome” – FOTO

Medicii de la Medicină Legală din Iași se confruntă cu un fenomen nemaiîntâlnit în rândul tinerilor: „În momentul depistării nu mai are simptome” – FOTO

11 sept. 2023, 02:00, 6 ,
Cristina Doroftei, în Titlurile zilei

Un fenomen nemaiîntâlnit a luat cu asalt Institutul de Medicină Legală. Medicii legiști se confruntă, în prezent, cu un consum de droguri ridicat, care face extrem de multe victime. Însă aceștia nu au putere și așteaptă ca Ministerul Sănătății să observe că problemele societății s-au modificat considerabil și să ia măsuri în această direcție

Se așteaptă oare alte tragedii, omoruri sau sinucideri cauzate de consumul de droguri până când Institutele de Medicină Legală vor fi dotate cu aparatură corespunzătoare? Medicii legiști cer o înăsprire legislativă și aparatură modernă cu care să lucreze.

„Am observat faptul că justiția nu este adaptată modificărilor rapide care survin la nivelul societății. Îmi vine în minte situația cu care ne confruntăm cel mai des acum, anume consumul de droguri și de substanțe psihoactive. Acesta a luat o amploare și s-a întâmplat atât de rapid încât a prins Institutele de Medicină Legală descoperite. Consumul de droguri duce la comiterea multor fapte antisociale, omoruri sau sinucideri.

Multe persoane decedează din cauza unor consumatori de droguri care au devenit din ce în ce mai periculoși și din acest motiv se impune o modificare legislativă rapidă, privind acest consum de substanțe, precum și dotarea Institutelor de Medicină Legală cu aparate de ultimă generație pentru dozarea drogurilor respective”, transmite prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași.

Un fenomen nemaiîntâlnit la IML

poză cu diferite droguri

Medicii legiști spun că aparatele de dozare a drogurilor trebuie să fie măcar la fel ca cele cu care se testează alcoolemia

Nu există aparate care să dozeze în mod cantitativ drogul prezent în organism. În zilele noastre, când drogurile se găsesc la orice colț de stradă și pot fi consumate de la vârste fragede, un aparat care să arate cât drog sau substanță psihoactivă se află în sânge și o înăsprire a legislației sunt indispensabile. Medicii legiști spun că aparatele de dozare a drogurilor trebuie să fie măcar la fel ca cele cu care se testează alcoolemia.

„Existau astfel de aparate care însă nu făceau decât o dozare calitativă a drogului respectiv, deci nu cantitativă. Aparatul respectiv ne spunea că există, spre exemplu, cocaină în corp, dar nu ne spune ce concentrație de cocaină are. În cazul alcoolului, aparatul ne spune și câte grame la mie se află în sângele persoanei. În funcție de dozarea cantitativă legislația este nuanțată, deci persoanele cu o alcoolemie sub 0,8 grame la mie în trafic li se reține permisul de conducere, dar nu considerată o faptă care deschide dosar penal.

Peste 0,8 grame la mie situație se schimbă. Se consideră că persoana respectivă are reflexele afectate semnificativ, motiv pentru care legea ia măsuri mult mai severe. În cazul substanțelor psihoactive, respectiv a drogurilor, nefiind posibilă o dozare cantitativă până în prezent, legea nu poate incrimina decât prezența drogului în sânge”, subliniază prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală din Iași.

Medicii legiști cer înăsprirea legislației

poză cu Institutul de Medicină Legală din Iași

Nu se știe când Institutele de Medicină Legală vor fi dotate cu aparatură corespunzătoare pentru dozarea drogurilor din organism

Medicii legiști se luptă cu un dușman care nu poate fi măsurat. Acesta se vede, se știe de existența lui în sângele persoanei respective, însă atât. Institutele de Medicină Legală au fost prinse descoperite, iar fenomenul consumului de droguri, care a luat amploare în ultimul timp, nu le dă prea multe șanse de victorie.

„Știm că drogurile persistă în organism o perioadă mai îndelungată decât alcoolul, chiar și până la două săptămâni, mai ales în urină. Persoana care iese pozitivă la o testare de drog, care consumase drogul respectiv, să zicem că în urmă cu o săptămână, în momentul depistării nu mai are simptome generate de drogul respectiv, dar va fi  condamnată ca urmare a simplei prezențe a drogului în organism. Este nevoie de dotarea Institutelor de Medicină Legală, pentru a face față exploziasiiei de consum de droguri care există în cluburi, pe stradă de multe ori și în alte locuri.

Este nevoie să adaptăm legea la schimbările societății, care pot surveni brusc”, declară prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist, în legătură cu fenomenul nemaiîntâlnit de la Institutul de Medicină Legală.

Comentarii
  • Intrarea de la iml ,face tot articolul!!! Gresie sărită, geamuri slinoase și prăfuite, exact cum îi place doamnei Bulgaru!!!

  • ⛔ Nu mai DORMITI pe timpul gărzii. RUSINE

    Nu DROGURILE sunt o problemă ci DORMITUL ÎN TIMPUL GĂRZII. Din cauză ca medicii sforăie in timp ce bolnavii se chinuie si mor in spital, trebuie INTERZIS dormitul pe timp de GARDA( vezi cazul Alexandrei de la maternitatea groazei din Botosani).
    Acest caz nu trebuie sa se repete si in IASI.

  • Ministerul de interne are Agentia nationala antidrog de ceva ani………………………salariati platiti de la buget pentru ce???? pentru pagina lor de prezentare…………….ca altceva nu prea…………

  • Deși există structuri în Ministerul de interne și în Ministerul Public în care sunt mii de salariați plătiți foarte bine pt că deh, au spor de muncă periculoasă, spor de risc etc traficul de droguri și consumul a crescut exponențial în ultimii 10 ani. Oare asta nu înseamnă CORUPȚIE ? Toată presa și organele de cercetare trag semnale de alarmă, vor să modifice legislația etc pt șoferii drogați în timp ce mii de copii consumă droguri la festivaluri penibile de incultură Untold neversea etc. Părinții fac clăbuci de lacrimi acuzând statul că nu construiește spitale și clinici pt dezintoxicare și că pt dezintoxicare sunt nevoiți să se ducă la clinici private din străinătate – ceea ce mi se pare foarte corect , de ce să plătim noi pt niște părinți și copii inconștienți , cum au avut bani de droguri, să găsească și pt dezintoxicare. Nimeni , însă, nu vrea să vadă fenomenul de corupție, doar drogurile nu cad din cer ca ploaia, ele sunt aduse în cantități uriașe dar ce să vezi, nu e prins niciun traficant nicio rețea de trafic nu este destructurată. Când este prins câte un mare traficant sau câte un transport aflăm că traficantul s-a împiedicat de o valiză cu 20 kg de cocaina sau că a fost găsită abandonată o cantitate de 250 kg cocaină sau heroină pe țărmul mării… ce traficanți proști….
    La gradiniță și la scoala primară se predau lecții de sex și se consumă literaturădezgustătoare pt vârstele fragede în care se povestește despre sex, homosexualitate, transgederi autodefinire a genului etc. Nu există lecții în care să se vorbească despre consumul de droguri și despre consecințele acestuia, lecții care trebuie învățate de la vârsta de 7-8 ani și acestea să continue până la 16 – 18 ani. preocupare maximă pt efect dar nu și pt cauză.

  • Si nu e bine? Poate fi o scuza pentru modificarea certificatelor IML care se mai intampla…

  • Sa nu cumva sa veniti cu teorii conspirationiste cum ca drogurile provin din traficul de la frontiera ucraineana.
    Nu, drogurile provin din aer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *