Un grup de medici de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, coordonați de medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi, director medical, vor efectua un studiu, COH-FIT, alături de colegi din 35 de țări, privind impactul asupra stării fizice și psihice a pandemiei COVID-19 asupra populației. Proiectul COH-FIT este inițiat de prof. Christoph U. Correll, SUA/Germania și dr. Marco Solmi, Italia, împreună cu peste 200 de cercetători internaționali din toată lumea. Studiul are drept scop identificarea riscului, precum și a factorilor de protecție, care vor veni în ajutor cu informații prețioase programelor de prevenție și intervenție în contextul pandemiei COVID-19, precum și pe termen lung, în situația apariției unei noi pandemii
Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași participă, alături de specialiști din 35 de țări de pe 6 continente, la realizarea unui studiu privind impactul perioadei de pandemie COVID-19 asupra populației. Grupul de medici de la unitatea medicală, coordonați de dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru și director medical, face parte din proiectul COH-FIT inițiat de prof. Christoph U. Correll, SUA/Germania și dr. Marco Solmi, Italia, împreună cu peste 200 de cercetători internaționali din toată lumea. Rezultatele studiului internațional vor oferi informații prețioase pentru a veni în ajutorul identificării efectelor și factorilor care influențează impactul pandemiei COVID-19 asupra sănătății fizice și mentale a populației.
Programe de prevenție și intervenție în pandemii
Peste 200 de oameni de știință din peste 35 de țări, inclusiv România, membrii unor organizații academice, participă la proiectul COH-FIT și ajută la coordonarea și implementarea lui la nivel național. Studiul are drept scop identificarea riscului, precum și a factorilor de protecție care vor veni în ajutor cu informații prețioase programelor de prevenție și intervenție în contextul pandemiei COVID-19, precum și pe termen lung, în situația apariției unei noi pandemii. Studiul rezultatelor colaborative privind sănătatea și funcționarea în perioadele de infecție COVID-19 este un studiu extins internațional adresat populației generale din țările afectate de pandemie.
„Suntem parte la proiectul COH-FIT și am fost invitați, eu cu o serie de colegi de la Institutul de Psihiatrie «Socola» din Iași, să coordonăm un studiu global, cel mai important studiu, în care la ora actuală sunt implicate 35 de țări de pe 6 continente, cu peste 200 de investigatori, la care se va adăuga un număr mai mare de țări. Focusul va fi impactul acestei perioade asupra sănătății, psihicului, fricii, depresiei, obsesii ș.a.m.d.. Am obținut dreptul de utilizare a datelor pentru România și în urma studiului vom avea informații concrete, clare.
Proiectul COH-FIT are drept scop identificarea persoanelor care sunt la risc crescut/scăzut de a suferi de o afecțiune somatică sau mentală pe perioada pandemiei, precum și diferite tipuri de restricții, dar și pentru identificarea riscului și a factorilor de protecție care vor veni în ajutor cu informații prețioase programelor de prevenție și intervenție în contextul pandemiilor”, a declarat medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi.
Formularele se găsesc pe site-ul www.coh-fit.com
Persoanele care doresc să participe la studiu trebuie să intre pe site-ul www.coh-fit.com și să completeze chestionarul cu întrebări.
„Am lansat pe site-ul cohfit varianta în Limba română și învităm pe toată lumea să intre și să completeze formularul și astfel vom avea o imagine fidelă, mult mai aproape de estimările oricărui expert asupra felului în care fiecare a depășit această perioadă. Studiul COH-FIT va fi distribuit în trei etape: 1) pe perioada pandemiei (valul 1); 2) la distanță de 6 luni (valul 2); 3) la distanță de 12 luni (valul 3) de la încheierea perioadei de pandemie.
Vor fi adresate întrebări în care vor fi cerute informații cu caracter anonim pentru a fi completate de adulți, adolescenți și copii (vârsta peste 6 ani) care și-au dat consimțământul pentru participarea la studiu. Vor fi cerute informații de ordin demografic, profesional (domeniu de pregătire), informații despre starea sănătății fizice și mentale, comportamente, precum și despre factori de mediu. Toate aceste informații sunt raportate la perioada anterioară apariției pandemiei COVID-19, dar și la perioada pandemiei”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, director medical la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași.