Ministerul Sănătății a anunţat, în urmă cu ceva timp, despre faptul că medicii de familie vor fi înrolaţi în campania naţională de vaccinare. Aceste vor începe să vaccineze împotriva COVID-19 în aproximativ două săptămâni. Conform autorităţilor, campania va începe pe data de 4 mai.
Cei care doresc să se vaccineze nu vor mai trebui să se programeze pe platforma online. Totuşi, medicii de familie vor administra doar vaccinul AstraZeneca pentru că acesta se poate ţine în condiţii mai uşoare.
Medicii de familie vor vaccina împotriva COVID-19
Conform noilor detalii oferite de oficiali, campania de vaccinare urmează să intre într-o nouă etapă. Vorbim despre faptul că medicii de familie vor fi înrolaţi şi vor începe să efectueze vaccin împotriva COVID-19. Aceştia vor aplica vaccinul dezvoltat de AstraZeneca la liber, fără programare. Concret, oamenii care doresc să se imunizeze la medicii de familie nu vor trebui să se programeze pe platformă şi o pot face doar anunțând medicul de familie.
Pașii necesarii vaccinării la medicul de familie
– se anunță medicul de familie (înscrierea pe platformă nu mai este necesară)
– reacțiile adverse se raportează tot medicului de familie
– persoanele imunizate primesc adeverință de vaccinare
Cum vor ajunge dozele de vaccin la medicii de familie
Conform aceloraşi oficiali, dozele de vaccin destinate medicilor de familie vor ajunge prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Pulbică (DSP). Administrarea dozelor de vaccin AstraZeneca se vor face în funcţie de cerinţele medicilor de familie. Concret, medicul de familie întocmeşte o listă cu numărul de doze necesare în funcţie de câte persoane şi-au manifestat intenţia de a se vaccina, trimite lista la DSP iar cei din urmă vor elibera dozele necesare către cabinet.
Vaccinul folosit de medicii de familie este AstraZeneca pentru că se poate păstra în condiţii normale, la temperatura frigiderului. De altfel, deşi iniţial autorităţile anunţase că la cabinetele medicilor de familie vor ajunge şi vaccinul Johnson& Johnson, acest lucru nu se va întâmpla momentan.
Amânarea are loc în contextul în care Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că va da abia marţi avizul de administrare a acestui vaccin. Altfel, în România au ajuns deja 60.000 de doze de vaccin dezvoltat de Johnson& Johnson dar sunt stocate în unităţi speficice până vor primi acordul europenilor. Totuşi, este bine de menţionat faptul că administrarea dozelor de vaccin de către medicii de familie nu este o noutate, fiind aplicat în judeţul Timiş într-un proiect pilor. În campania din Timiş au fost implicaţi 50 de medici care au primit, în total, 5.000 de doze de vaccin.
Conform Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) în ultimele 24 de ore s-au vaccinat, în total, un număr de aproximativ 71.000 de persoane. Din totalul acesta, doar un pic peste 1000 de persoane s-au vaccinat cu AstraZeneca cu prima doză.
De unde vine reticiența oamenilor de a se vaccina cu AstraZeneca
AstraZeneca este un vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford și comparativ cu cel de la Moderna sau Pfizer, care au tehnologie ARN, acesta este unul de tip clasic. Din perspectiva faptului că mai multe persoane au raportat dezvoltarea unor tromboze după vaccinare, tot mai multe țări au decis să suspende vaccinarea cu acest tip de vaccin.
Totuși, într-o poziție oficială, Agenția Europeană a Medicamentului a dat asigurări că vaccinul este unul sigur și eficient la administrare. De altfel, la scurt timp după declarație, un înalt oficial al Agenției a menționat faptul că vaccinul poate fi asociat cu dezvoltarea unor cazuri de tromboze. La nivel de țară peste 300.000 de persoane care s-au programat a fi vaccinate cu vaccinul dezvoltat de Oxford au anulat programarea sau pur și simplu nu s-au mai prezentat la centrele de vaccinare, centrele de vaccinare din Iași fiind libere, iar medicii stau pur și simplu degeaba. Din aceste considerente, oficialii români au decis ca cei care vor să se vaccineze cu AstraZeneca nu vor mai avea nevoie de programare în prealabil, totul fiind la liber, oamenii putând să se prezinte la un centru de vaccinare doar cu buletinul.