Prima pagină » Actualitate » Medicii de familie sunt revoltați după primirea noii decizii a Guvernului: „Încă o hârtie cerută de stat, inutilă”
Medicii de familie sunt revoltați după primirea noii decizii a Guvernului:

Medicii de familie sunt revoltați după primirea noii decizii a Guvernului: „Încă o hârtie cerută de stat, inutilă”

08 feb. 2022, 16:44,
în Actualitate

Medicii de familie se plâng de noua decizie a Guvernului, ce precizează că vor trebui să elibereze adeverinţe medicale pentru persoanele ce ies din izolare. Aceste acte vor fi cerute de angajatori în cazul celor care revin la serviciu după ce au contractat virusul Covid-19.

Medicii de familie sunt revoltaţi pentru că pacienţii sunt efectiv puşi pe drumuri inutil.

Medicii de familie sunt revoltați după primirea noii decizii a Guvernului

Cei de la Patronatul Medicilor de Familie atrag atenţia asupra inutilității acestui document, deoarece angajaţii au deja un raport medical din aplicaţia corona forms.

„Este încă o hârtie inutilă, pentru că orice pacient pozitiv primeşte din corona forms acel raport medical cu rezultatul testului pe care este trecută data, pe care este trecut antetul Ministerului Sănătăţii, este un document oficial, pentru ce mai este nevoie ca medicul de familie să transcrie practic acel document?”, întreabă doctorul Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Doctorul Raluca Zoițanu: „Aceste hârtii costă, nu sunt decontate din fondul asigurărilor sociale de sănătate”

Doctorul Raluca Zoițanu atrage atenția asupra faptului că aceste adeverinţe pe care trebuie să le elibereze medicul de familie sunt contra cost, pentru că nu sunt decontate prin fondul asigurărilor sociale de sănătate.

”De asemenea, aceste hârtii costă, pentru că orice adeverinţă medicală care nu are legătură cu consultaţia medicală, ci este doar solicitată de un terţ, fie că este vorba despre angajator, primărie sau oricine o solicită, aceste hârtii nu sunt decontate din fondul asigurărilor sociale de sănătate şi atunci persoana care le solicită trebuie să le plătească, în cazul de faţă, pacientul”, a declarat medicul Raluca Zoițanu.

Aceasta a mai precizat că pacienții vor fi deranjați de faptul că vor trebui să plătească această adeverință, urmând ca în cele din urmă să dea vina tot pe incompetența autorităților:

„Pacienţii sunt supăraţi când află că trebuie să plătească, nu înţeleg de ce noi le cerem bani pentru că percepţia este că la medicul de familie totul trebuie să fie gratis, apoi când le explică înţeleg, se supără pe autorităţi dar nu fac nimic”.

În opinia doctorului Raluca Zoițan, această decizie va rămâne la latitudinea fiecărui cabinet în parte.

Precizăm că în ultimele 24 de ore au fost raportate numeroase cazuri de infectări  cu Covid-19, dar mai ales cazuri cu pacienți ce au ieșit din izolare și apoi au decedat, cel mai probabil deoarece sufereau și din cauza altor boli.

Fiind adeverințe cerute în regim de urgență, medicii au dreptul de a pune și taxă de urgență

Medicul mai adaugă că, deşi sunt colegi de breaslă ce aleg să elibereze aceste adeverinţe pro bono, gratuit, cei din cadrul Patronatului le transmit că ceea ce fac ei nu este corect, că nu fac decât să creeze o concurenţă neloială.

”Este ca şi cum un magazin ar decide să le dea produse gratuit clienţilor, chiar dacă sunt clienţi fideli totuşi, alte cabinete, în funcţie şi de zona şi de posibilităţile financiare au pus tarife de la 10 lei la 50 de lei, erau colegi care au spus că vor cere şi 100 de lei pentru că în general aceste adeverinţe sunt cerute acum, în regim de urgenţă, şi atunci, sigur, pot să pună şi o taxă de urgenţă”, a adăugat medicul.

Noua decizie a Guvernului nu a făcut altceva decît să revolte medicii de familie, care precizează că oricum orice pacient pozitiv primeşte din corona forms acel raport medical cu rezultatul testului, deci, în concluzie, este încă o hârtie inutilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`