Prima pagină » National » Medicii de familie sunt revoltați din cauza Guvernului, care plănuiește reintroducerea cardului de sănătate

Medicii de familie sunt revoltați din cauza Guvernului, care plănuiește reintroducerea cardului de sănătate

28 sept. 2020, 19:45,
Bianca Rebegea în National

Medicii de familie sunt revoltați! Guvernul intenționează ca, de la 1 octombrie 2020, să reintroducă utilizarea cardului de sănătate pentru consultaţiile la cabinet. Pe durata stării de urgență și a stării de alertă, cardul de sănătate a fost suspendat.

Un semnal de alarmă vine din partea Societății de Medicina Familiei (SNMF), care arată că folosirea cardului creează un risc major, atât pentru pacienţi cât şi pentru personalul medical. Totodată, un sistem informatic nefuncțional nu face decât să producă blocaje, care să ducă la apariția cozilor de la ușile cabinetelor.

Medicii de familie sunt revoltați din cauza Guvernului, care plănuiește reintroducerea cardului de sănătate

Organizația medicilor de familie transmite că aceștia sunt nemulțumiți, deoarece în perioada pandemiei, sistemul medical primar a fost tratat necorespunzător, fiindcă a avut rolul doar de a elibera adeverinţe, în vremuri în care „neînsemnatul” medic de familie a preluat poveri semnificative din întreaga infrastructură de sănătate.

„Medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare. Acum se impune reintroducerea cardului şi acest lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectați cu virusul SARS-CoV2, aglomerarea pacienților la ușile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală într-un sistem care, nu este un secret, are mari carente de funcţionare.

De-a lungul pandemiei, medicii de famlie au acceptat să facă gesturi medicale riscante, să îşi asume îngrijirea pacienţilor şi să se adapteze profesional noilor rigori. SNMF atrage însă atenţia că împovărarea inutilă a practicii lor cu acte şi proceduri nemedicale va accentua starea de nemulţumire şi iritare a tuturor, în primul rând a populaţiei”, arată comunicatul.

SNMF solicită guvernanților să lucreze împreună cu practicienii, pentru a găsi cele mai bune soluții. Astfel, nu va mai fi cazul de perioade cu reglementări contradictorii, nemulţumiri şi critici justificate. De amintit este faptul că procedura de eliberare a concediilor medicale pentru pacientii COVID19 s-a realizat pe fondul unei legislații cu multe lipsuri.

CNAS a făcut anunțul. Cardul de sănătate redevine obligatoriu

Din 1 octombrie, cardul de sănătate redevine obligatoriu, cu excepția consultațiilor la distanță, transmite, luni, într-un comunicat, Casa Națională de Asigurări de Sănătătate. Se mențin până la finalul anului consultațiile la distanță. HG 162/2020 aprobată de Guvern prevede prelungirea aplicabilității măsurilor în domeniul sănătății până la data de 31 decembrie 2020.

În cazul consultațiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a primirii serviciilor.

„Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 ianuarie 2025
27 ianuarie 2025