Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie semnalează Guvernului României încă o dată grava subfinanţare a cabinetelor de medicina familiei,care nu mai poate fi menţinută şi în bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de sănătate pentru anul 2023. Doar 50 de bani pe zi alocă România pentru sănătatea cetăţenilor, la un buget actual de doar 3,6 miliarde de lei alocat anual finanţării asistenţei medicale primare, afirmă federaţia, care cere Executivului alocarea celor 7 miliarde de lei în bugetul pentru anul 2023, anunță News.ro.
”Cele peste 9000 de cabinete de medicina familiei şi peste 200 de centre de permanenţă din asistenţa medicală primară din România asigură servicii medicale esenţiale, preventive şi curative, pentru pacienţii din mediul urban şi rural cu doar 50 de bani pe zi, alocaţi de Guvern şi Parlament pentru fiecare cetăţean! Bugetul necesar pentru reţeaua strategică de cabinete de medicina familiei este de 7 miliarde de lei anual, aproape dublu comparat cu bugetul alocat în anul 2022, de doar 3,6 miliarde de lei. Un buget anual de 7 miliarde de lei pentru asistenţa medicală primară este echivalentul unei alocări de doar 1 leu pe zi pentru fiecare cetăţean român.Nu merită sănătatea cetăţenilor români măcar 1 leu/zi?”, spune Federaţia într-un comunicat oficial.
Reprezentanţii medicilor de familie arată că a fost şi este recunoscut de autorităţile române faptul că medicina de familie este grav subfinanţată, tarifele decontate fiind practic jumătate din valoarea celor reale, iar tarifele orare pentru plata orelor de gardă din centrele de permanenţă nu au mai fost actualizate în ultimii patru ani.
”Problemele nu pot fi rezolvate pe parcursul anului doar prin discuţii la nivelul ministerelor şi CNAS, în absenţa prevederilor bugetare necesare, decise în aceste săptămâni de Guvern şi aprobate de Parlament. Creşterea calităţii serviciilor medicale nu este posibilă fără investiţii în infrastructura cabinetelor de medicina familiei, în pregătirea personalului medical şi auxiliar, în pregătirea şi atragerea viitorilor medici de familie. Activitatea cabinetelor de medicina familiei nu mai este posibilă fără alocarea celor 7 miliarde de lei anual pentru asistenţa medicală primară”, spune reprezentanţii medicilor de familie.
Federaţia spune că ”pacienţii români merită să aibă acces la servicii medicale de cea mai înaltă calitate în asistenţa medicală primară”.
”Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat astăzi Guvernului şi Parlamentului alocarea celor 7 miliarde de lei în bugetul pentru anul 2023, care urmează să fie aprobat în luna decembrie”, se mai arată în comunicat.
Platesc CASS fara sa beneficiez de servicii medicale decontate de catre Casa. Nu cunosc medicul de familie stiu ca primeste finantare pe lista nu pentru consultatii. Merg in Privat pentru Analize, Consultati, Operaratii. Intrebare: de ce medicii de familie primesc bani pentru servicii pe care nu le efectuiaza? de ce medicul de familie care a preluat Praxicul de la fostul medic nu a vrut sa cunoasca persoanele din lista?
Pentru ca ei se gindesc doar la bani , nicicum la pacienti…..