Prima pagină » Local » Medicii de familie ieșeni trag un semnal de alarmă legat de imunizarea împotriva gripei: „Nu mai avem nicio doză, în contextul în care lumea are motiv să se vaccineze!”

Medicii de familie ieșeni trag un semnal de alarmă legat de imunizarea împotriva gripei: „Nu mai avem nicio doză, în contextul în care lumea are motiv să se vaccineze!”

26 nov. 2022, 02:00, 1 ,
în Local

Mai mulți medici de familie ieșeni sunt nemulțumiți de numărul mic de vaccinuri antigripale primite din partea Direcției de Sănătate Publică Iași. Aceștia susțin că există medici care nu mai au deloc doze, deși se prezintă persoane care și-ar dori să se imunizeze împotriva gripei. La polul opus, unii medici de familie de pe cuprinsul județului Iași stau cu dozele de vaccin în cabinete, fără să existe adresabilitate din partea pacienților

Până în data de 23 noiembrie 2022, la nivelul județului Iași s-au vaccinat antigripal 62.392 de persoane, din totalul de 87.573 de persoane considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze antigripal. De asemenea, precizăm că, până în prezent, Direcției de Sănătate Publică Iași i-au fost repartizate 77.645 de doze de vaccin antigripal.

o persoana care isi sufla nasul

Aceștia susțin că există medici care nu mai au deloc doze, deși în cabinete se prezintă persoane care și-ar dori să se imunizeze împotriva gripei

O parte din medicii de familie ieșeni nu mai au nicio doză de vaccin antigripal!

o persoana care se vaccineaza

Până în data de 23 noiembrie 2022, la nivelul județului Iași s-au vaccinat antigripal 62.392 de persoane, din totalul de 87.573 de persoane considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze antigripal

Dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie din Iași, a declarat că ieșenii sunt extrem de doritori să se imunizeze împotriva gripei, însă numărul

dozelor de vaccin ce au fost distribuite de DSP Iași nu este suficient. Medicul susține că este normal ca populația să-și dorească să se vaccineze antigripal la începutul sezonului rece. De aceea solicită Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași să le pună la dispoziție mai multe doze.

„Pentru vaccinare antigripală nu mai avem nicio doză, în contextul în care lumea are motiv să se vaccineze și dorește această vaccinare. S-au făcut cereri către DSP, dar nu s-au adus, nu înțeleg de ce, însă nu mai avem. Dacă o să ne mai dea în ianuarie, nu o să mai fie doritori.

Este și firesc ca oamenii să vrea să se vaccineze antigripal la începutul sezonului rece, chiar dacă se consideră că această gripă va merge probabil până primăvară, mai târziu, adică până prin luna mai. Se poate întinde, că așa s-a întâmplat în emisfera sudică. Acest lucru este doar o previziune, nu există o siguranță. De aceea, oamenii își iau măsuri de siguranță” a declarat dr. Anca Deleanu, președintele medicilor de familie din Iași.

DSP Iași a cerut Ministerului Sănătății suplimentarea dozelor de vaccin antigripal!

 Anca Deleanu

Dr. Anca Deleanu, președintele medicilor de familie din Iași, a declarat că ieșenii sunt extrem de doritori să se imunizeze împotriva gripei, însă numărul de doze de vaccin distribuit de DSP Iași nu este suficient

Reprezentanții DSP Iași au precizat faptul că vaccinurile antigripale sunt solicitate de către medicii de familie pe bază de comandă și că sunt distribuite în limita stocului cantităților repartizate de Ministerul Sănătății. De asemenea, DSP Iași a transmis ministerului o cerere privind suplimentarea numărului de vaccinuri.

„Prin normele tehnice de realizare a Programului Național de Sănătate, aprobate prin ordinul M.S. 964/2022, sunt prevăzute condițiile furnizării serviciilor medicale de vaccinare, precum și a vaccinurilor necesare pentru implementarea acestor activități, întrucât pentru furnizorii de servicii medicale, în speță medicii de familie, sunt instituite anumite obligații în ceea ce privește efectuarea vaccinului antigripal la grupele populaționale la risc și modalitatea de solicitare a vaccinurilor, dar și raportarea administrării acestora.

Prin urmare, necesarul vaccinurilor se solicită pe bază de comandă de către fiecare medic de familie, aceste date fiind centralizate la nivelul DSP. În baza acestor comenzi, DSP asigură distribuția în limita stocului cantităților repartizate de Ministerul Sănătății. Mai precizăm că centralizarea privind necesarul de suplimentare solicitat și evaluat de medicii de familie, cu privire la vaccinurile antigripale, a fost transmisă Ministerului Sănătății”, au precizat reprezentanții DSP Iași, în legătură cu medicii de familie ieșeni care se plâng că au rămas fără vaccinuri antigripale.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`