Prima pagină » Local » Medicii de familie din Zona Metropolitană Iași spun că numărul persoanelor imunizate ar crește semnificativ dacă s-ar deschide mai multe puncte de vaccinare
Medicii de familie din Zona Metropolitană Iași spun că numărul persoanelor imunizate ar crește semnificativ dacă s-ar deschide mai multe puncte de vaccinare

Medicii de familie din Zona Metropolitană Iași spun că numărul persoanelor imunizate ar crește semnificativ dacă s-ar deschide mai multe puncte de vaccinare

22 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Persoanele din Zona Metropolitană a Iașului așteptă să fie programate pentru a primi prima doză de vaccin anti-COVID-19. Locurile pentru programare s-au ocupat de câteva zile. Medicii de familie urmăresc ca atunci când se eliberează un loc să își programeze pacienții înscriși pe liste. Platforma online însă ridică probleme, spun medicii. Din cauză că nu se retrag locurile la timp, programările se obțin cu greu. În comunele mai îndepărtate oamenii nu mai doresc să se înscrie la vaccinare anti-COVID-19 când află de la medici că administrarea vaccinului se va face la un centru din apropierea orașului sau în municipiu. Pentru mulți bonavi deplasarea nu este posibilă.

Ieșenii din Zona Metropolitană așteaptă prima doză abia peste câteva săptămâni

Bolnavii cronici și cu vârste de peste 65 de ani sunt cele mai vunerabile persoane în fața infecției cu noul coronavirus. Deocamdată nu se știe când se va încheia a doua etapă de imunizare. În comunele din jurul Iașului sunt mai puține centre de vaccinare anti-COVID-19, dar cu sute de doritori.

„Mai multe persoane care vor să se înscrie, dar și câteva persoane care au vrut să se înscrie prin intermediul nostru au renunțat, după ce s-au consultat cu copiii lor. Probabil că au fost influențați și au decis să mai amâne momentul. Majoritatea sunt responsabili, fiind cu boli asociate și care se tem că se vor infecta cu coronavirus. Puțini dintre cei înscriși au trecut de boală. Câteodată apar locuri pe platformă.

Pacientul care refuză programarea este scos de pe platformă doar de la programarea pentru prima doză, nu și pentru a doua. Noi, pentru a-i putea programa, trebuie să avem loc și pentru prima doză, și pentru rapel. Astfel, un loc poate fi blocat dacă nu este retras și de la programarea pentru a doua doză. Astăzi (n.r.- 21 ianuarie 2021) nu mai erau locuri. Noi urmărim până când se eliberează un loc”, spune dr. Cristina Toma, medic de familie în Valea Lupului județul Iași.

Unii pacienți amână vaccinarea anti-COVID-19 din cauză că nu se pot deplasa la cel mai apropiat centru

În comunele mai îndepărtate de oraș, situația nu este la fel de bună. Lipsa banilor, vârsta înaintată și bolile grave de care suferă zeci de pacienți sunt motivele pentru care deplasarea la un centru de vaccinare nu este o opțiune.

„Pacienții ne sună să se înscrie, dar noi le spunem că trebuie să se înscrie individual. Au venit înainte de etapa a doua de vaccinare reprezentanți DSP Iași și de la alte instituții care au ales spații pentru organizarea unui centru, ca după să aflăm că nu se mai face. Așteptăm să primim un răspuns, pentru că este nevoie. Noi îi îndrumăm să se înscrie la centrul din Hârlău sau Podu Iloaiei. După ce aud că trebuie să se deplaseze o distanță așa mare, renunță. Sunt dezamăgiți. Nu au posibilități cei mai mulți dintre ei, sunt necăjiți și foarte bolnavi. Dacă s-ar organiza un centru aici, suntem dispuși să ne implicăm și să vaccinăm cât mai mulți”, a spus dr. Violeta Toderică, medic de familie în comuna Belcești, județul Iași.

Sute de bolnavi cronici așteaptă să fie înscriși pe platformă de medicii de familie

Medicii de familie din Iași au sute de bonavi cronici, care așteaptă să fie programați pentru vaccinarea anti-COVID-19.

„Pacienții sunt doritori. În primele 3 zile ale etapei a doua de vaccinare am înscris deja circa 100 de pacienți. O parte dintre ei au fost vaccinați, dar mai puțin de 50, iar restul așteaptă programarea. Am în evidență 400 de bolnavi cronici, în afară de cei cu vârsta peste 65 de ani, prin urmare listele pot fi destul de lungi. Suntem contactați de ieșeni și îi ajutăm să se înscrie. În zilele de weekend nu au fost atât de multe solicitări pentru înscriere pe platformă ca să întâmpinăm probleme. Mai mulți au început să solicite de luni să se programeze”, adaugă dr. Andreea Andrioaiei, medic de familie din Valea Lupului județul Iași.

Platforma de vaccinare anti-COVID-19 a ridicat cele mai mari probleme

Platforma online pentru înscrierea pacienților a avut probleme încă de la debutul celei de a doua etape de vaccinare, iar în prezent medicii așteaptă să fie locuri disponibile pentru pacienți. Momentan mai găsesc câte un loc liber în luna februarie.

„Este foarte greu, s-a blocat platforma. Doritori sunt, însă nu mai avem locuri acum, iar în primele zile de înscriere noi abia noaptea am putut să înscriem. Avem aproape 100 de pacienți înscriși. Sunt în continuare și pacienți care sunt infectați cu coronavirus, care își fac testele acasă și nu sunt raportați. Ne sună și avem grijă să monitorizăm și acești pacienți. Sperăm ca din februarie să putem face mai ușor înscrierile”, explică Anina Popescu, medic de familie în Miroslava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *