Odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, medicii de familie din județul Iași fac cu greu față numărului mare de consultații. Dr. Raluca Lozneanu, medic de familie în comuna Tansa, are înscriși 1.700 de pacienți asigurați, iar zilnic este nevoită să acorde până la 40 de consultații, ajungând să lucreze frecvent și peste program. Cu o situație similară se confruntă și dr. Cristian Mihai Herescu, medic de familie în comuna Dagâța, pe lista căruia sunt înscriși aproximativ 2.400 de asigurați
Spre deosebire de medicii de familie de pe cuprinsul orașul Iași, care, pe timpul pandemiei, s-au axat foarte mult pe acordarea de consultații în regim de telemedicină, cadrele medicale din comunele ieșene au acordat consultații față în față chiar și persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, adresabilitatea a crescut în mod exponențial în ultimele luni, când oamenii au mai renunțat la frica de a se infecta și s-au decis să-și caute mai mult de sănătate.
Dr. Raluca Lozneanu: „Ar fi bine ca sistemul de medicină primară să fie dezvoltat, să existe o colaborare între mai mulți medici de diferite specialități”
Comuna Tansa are un singur medic de familie pentru cele două sate, Tansa și Suhuleț. Pe lista medicului de familie din comună, dr. Raluca Lozneanu, sunt înscriși în jur de 1700 de pacienți asigurați. Zilnic, la cabinet se prezintă în jur de 30-40 de pacienți, adresabilitatea depășind cu mult numărul de consultații decontate în contract cu Casa de Asigurări.
„Noi nu mai putem, astăzi este liber, dar, în general, avem câte 40 de consultații pe zi. Nu știm care ar fi soluția, ce putem face, nu putem trimite pacienții fără să-i consultăm. În perioada pandemiei, am vaccinat, mai avem doze, dar nu se mai prezintă nimeni pentru acest lucru la cabinet. Zilnic, se prezintă pacienți cu viroze și chiar și cu viroze intestinale. Deși mi-aș dori să am un coleg cu care să lucrez și să colaborez, nu cred că ne-am descurca din punct de vedere financiar cu doar 1700 de asigurați. Nu-ți mai convine să faci naveta, să bați drumul și să suporți tot ce este de suportat. Eu nu mai reușesc să mai trimit raportarea la DSP, trebuie să lucrez peste program. La final de lună se fac raportările cu vaccinările copiilor și vaccinările antigripale. Este foarte aglomerat. De la începutul anului, lună de lună, noi am depășit numărul de consultații pe zi. Noi am consultat mereu, fără să refuzăm vreun pacient, inclusiv cu covid. Media de pacienți consultați zilnic este în jur de 30-40.
Spre exemplu, luna trecută a fost mai lejer, fiind și mai puține zile lucrătoare. Am avut vreo 450 de consultații, dar, de regulă, avem peste 500 de consultații pe lună. Adresabilitatea este mare și este destul de greu de lucrat cu ei. Mulți nu vor să meargă mai departe pentru investigații de specialitate sau pentru analize. Ar fi bine ca sistemul de medicină primară să fie dezvoltat, să existe o colaborare între mai mulți medici de diferite specialități, astfel încât pacienții să beneficieze de mai multe la un dispensar. Spre exemplu, eu nu am posibilitatea să le fac pacienților analize. Ar trebui să existe laboratoare care să vină periodic pentru analize și în comune sau să se deplaseze specialiști, deoarece populația este îmbătrânită și are nevoie de astfel de servicii medicale” a declarat medicul Raluca Lozneanu.
Adresabilitatea în cabinetele medicilor de familie din județul Iași a crescut considerabil odată cu renunțarea la restricții
Dr. Cristian Mihai Herescu este singurul medic de familie din comuna Dagâța. Pe lista sa sunt înscriși aproximativ 2400 de asigurați. Medicul are, zilnic, în cele șapte ore de program, 28 de consultații decontate în contract cu Casa de Asigurări, dar numărul acestora este în mod frecvent depășit. În plus, foarte mulți pacienți îl contactează și telefonic sau prin intermediul Whatsapp-ului. Medicul ieșean a declarat că se descurcă numai datorită celor două asistente medicale, care se ocupă de partea de asistență și ceea ce înseamnă „hârțogăraie”.
„În perioada anotimpului rece și imediat cu începutul primăverii, adresabilitatea în cabinetele medicilor de familie a crescut considerabil. Odată cu ridicarea restricțiilor și renunțarea la mască, a crescut numărul de viroze, probleme întâlnite mai ales în comunitățile școlare. Plus că a început o efervescență din partea pacienților cronici, care au început să meargă să-și vadă mai des de sănătate la medicii specialiști din Iași și Roman, cele mai apropiate orașe de comuna Dagâța.
Suntem în contract și am vaccinat cu Johnson & Johnson, dar nu s-a mai vaccinat nimeni din luna februarie. Am avut două categorii de pacienți care s-au vaccinat împotriva Covid: cei care veneau de la muncă din străinătate și aveau nevoie neapărat de certificat verde și foarte puțini vârstnici, care preferau să se vaccineze la cabinet, deoarece nu voiau să se deplaseze în oraș. Plus că Johnson era o singură doză și era destul de simplu. Ne descurcăm, programul nu este atât de copleșitor, ideea este să găsești soluții pentru a putea să ajuți cât mai mulți pacienți”, a precizat dr. Cristian Mihai Herescu.
În comuna Țibănești activează patru medici de familie. Unul dintre aceștia a declarat că, în cabinetele din comună, pacienții au fost consultați întotdeauna fizic, chiar și în perioada de alertă. Adresabilitatea a crescut odată cu ridicarea restricțiilor, la cabinete prezentându-se foarte mulți copii care se confruntă cu boli specifice acestei perioade. Principala problemă a medicilor de familie din comuna Țibănești, județul Iași, este numărul mic de asigurați, un medic având în jur de 1200 de pacienți – în măsura în care, pentru un venit decent, unui medic de familie îi trebuie cel puțin 1500 de asigurați.
Medicul de familie este de părere că numărul de asigurați a scăzut drastic, deoarece populația tânără a plecat din comună, iar în timpul pandemiei au murit foarte mulți bătrâni.
40 de consultatii pe zi, e mult?? 40 impartit la 8 ore de munca, ca nu munciti 8 ore, este altceva…. doar 4, chiar si asa, 4×60 minute= 240 minute….. impartit la 40, 6 minute, suficient cat sa luati o tensiune sau sa scrieti o trimitere, ca altceva, medicii de familie nu prea mai fac….. incep programul la ora 8, vin la 9, pana deschid calculatorul, nu au internet, pana isi pun halatul, mai trece 1 ora, se face 10, intri, iti povesteste tot felul de bazaconii( dispensar Dacia din Iasi), la 12 deja se uita la ceas…. si ce mult muncesc….
Vai de mine , la noi sunt trei medici de familie si vin de doua ori pe saptamana de la ora 8 pana 12-13 cel tarziu. La iesire taraie din greu la sacosele cu ,,atentii,, de la pacienti. Asistentele fete de treaba ajuta si ele la carat pana la masina ca na… nu o lasi pe doamna si au si ele partea lor. Bataia de joc merge mai departe cu mizeria crunta care te intampina la intrarea in cabinet si ma intreb cum vii tu medic ultra coket si intri intr-o cocina si pretinzi ca e cabinet medical si te plangi ca nu mai poti?