Prima pagină » Local » Medicii de familie din Iași vor acorda consultații și rețete gratuite refugiaților ucraineni

Medicii de familie din Iași vor acorda consultații și rețete gratuite refugiaților ucraineni

05 mart. 2022, 08:00,
Codruța Șoroagă, în Local

Războiul din Ucraina a adus un val imens de refugiați în România. Medicii de familie ieșeni sunt solidari cu toți cetățenii ucraineni, oferindu-le asistență medicală și rețete gratuite. Astfel, Societatea Medicilor de Familie Iași și Colegiul Medicilor Iași au inițiat un proiect care să vină în ajutorul tuturor pacienților care au fugit din calea războiului și și-au găsit adăpost vremelnic în Iași.

De la izbucnirea războiului în Ucraina, în România au intrat aproximativ 140.000 de cetățeni ucraineni. Deși majoritatea ucrainenilor se află doar în tranzit prin țara noastră, au existat refugiați care s-au adresat medicilor de familie ieșeni și cu siguranță vor mai fi mulți care vor avea nevoie de asistență medicală. De aceea, medicii de familie din Iași s-au mobilizat și vor oferi refugiaților, în cabinetele de medicină de familie și în centrele de permanență, consultații și rețete gratuite.

grup de refugiati ucraineni indreptandu-se spre vama

Medicii de familie ieșeni sunt solidari cu refugiații din Ucraina, oferindu-le asistență medicală și rețete gratuite

Circa 50 de cabinete de medicină de familie din Iași oferă consultații fără plată refugiaților din Ucraina

Conf. dr. Gabriela Tataringa, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi, in platoul BZI

Colegiului Farmaciştilor Iaşi și-a dat acordul privind eliberarea de rețete gratuite refugiaților ucraineni

Societatea Medicilor de Familie Iași împreună cu Colegiul Medicilor Iași au inițiat un proiect care să vină în sprijinul refugiaților ucraineni, care ajung în Iași și au nevoie de îngrijire medicală.

Medicii de familie și-au dat acordul de a consulta gratuit refugiații din Ucraina, în cabinetele de medicină de familie și în centrele de permanență, care funcționează atât în mediul urban, cât și în mediul rural. În acest sens, s-a întocmit o listă cu cabinetele și centrele de permanență ale medicilor de familie care doresc să ofere astfel de servicii. Lista cuprinde medicii care pot fi contactați pentru a oferi astfel de consultaţii, adresa cabinetului, numărul de telefon și adresa de email. Această listă poate fi consultată pe site-ul Colegiului Medicilor Iași și va fi actualizată pe măsură ce și alți medici se vor hotărî să se alăture proiectului. În momentul de față, lista cuprinde aproximativ 50 de cabinete și 3 centre de permanență.

„Toată lumea a arătat o anumită empatie și o înțelegere față de situația refugiaților ucraineni. Nu cred că vor exista cabinete în care, dacă refugiatul se prezintă și are nevoie de o anumită consultație, colegii nu o vor acorda”, a declarat dr. Anca Deleanu, președinte Societatea Medicilor de Familie Iași.

Colegiul Medicilor Iasi

Lista completă cu numele cabinetelor care oferă asistență medicală gratuită refugiaților din Ucraina poate fi consultată pe site-ul Colegiului Medicilor Iași

Rețete gratuite pentru refugiații cazați în Iași

cateva rafturi cu medicamente si produse dermato-cosmetice

Până la demararea acestui proiect, au fost medicii de familie ieșeni care au cumpărat medicamente refugiaților din proprii bani

Refugiații nu au nevoie doar de consultați, ci, în anumite cazuri, aceștia necesită și tratament. Prin urmare, Societatea Medicilor de Familie Iași şi Colegiul Medicilor a adresat o solicitare Colegiului Farmaciştilor Iaşi, pentru a se vedea în ce măsură medicii de familie pot elibera reţete gratuite pacienților ucraineni consultați.

Conf. dr. Gabriela Tătărîngă, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi,  şi-a exprimat acordul în acest sens, urmând să identifice farmaciile în care se pot prezenta refugiații cu rețele eliberate de medicii de familie ieșeni.

„Majoritatea lucrurilor în sistemul de sănătate au fost inițiate de medicii de familie, deși nu ni se recunoaște valoarea. Cu toate acestea, disponibilitatea și competența noastră a fost pusă întotdeauna în slujba pacienților. Au fost colegi care au fost puși în situația să consulte refugiați ucraineni și au cumpărat medicamente din proprii bani, în așa fel încât să acorde inclusiv medicamentație celor care au avut nevoie. Chiar a doua zi după ce au început ucraineni să vină în România, am fost într-o familie unde erau 2 copii, care erau bolnavi, i-am consultat și am suportat atât costul consultație, cât și pe cel al tratamentului. Suntem oameni, în primul rând, suntem medici care punem suflet în meserie și nu ne putem lăsa semenii noștri să sufere”, a precizat Anca Deleanu.

Pentru că printre refugiații ucraineni cu siguranță se află și persoane care necesită asistență medicală, Societatea Medicilor de Familie Iași și Colegiul Medicilor Iași au inițiat un proiect prin care aceștia vor beneficia de consultații și rețete gratuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *