Prima pagină » Local » Medicii de familie din Iași fac apel la Poliție! Pacienții declarați infectați se plimbă cu tramvaiul și merg la cumpărături. Se cere deschiderea dosarelor penale
Medicii de familie din Iași fac apel la Poliție! Pacienții declarați infectați se plimbă cu tramvaiul și merg la cumpărături. Se cere deschiderea dosarelor penale

Medicii de familie din Iași fac apel la Poliție! Pacienții declarați infectați se plimbă cu tramvaiul și merg la cumpărături. Se cere deschiderea dosarelor penale

17 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Mulți ieșeni infectați cu coronavirus care trebuie să stea în izolare la domiciliu ignoră regulile impuse de autorități. La polul opus, medicii de familie au pacienți care nu au făcut testul COVID-19, dar aleg să stea în carantină după ce au prezentat anumite simptome ale infecției cu coronavirus

Din luna iulie, medicii de familie monitorizează pacienții izolați la domiciliu care au o formă ușoară a infecției cu coronavirus sau sunt asimptomatici. În tot acest timp s-au confruntat cu cazuri diferite și care le-au demonstrat cât de imprevizibilă este evoluția stării de sănătate pentru un bolnav COVID-19. Andreea Andrioaiei, medic de familie din județul Iași, a avut din octombrie până în prezent 20 de pacienți infectați cu coronavirus dintre cei circa 8.000 înscriși pe listă. Ca și mulți alți medicii de familie, a avut mult mai mulți pacienți în izolare.

Aceștia însă nu apar confirmați pozitiv cu coronavirus pentru că au ales să nu se testeze, dar să stea în izolare timp de două săptămâni. La cealaltă extremă sunt persoanele confirmate pozitiv cu noul virus, izolate la domiciliu și verificate de autoritățile de control locale, care aleg să încalce regulile. După vizita agenților de poliție, ieșenii se simt liberi să părăsească domiciliul. Medicii de familie ieșeni sunt de părere că autoritățile trebuie să aplice sancțiuni mult mai drastice pacienților care pun în pericol comunitatea din care fac parte.

Pacienții infectați cu coronavirus sunt surprinși pe stradă de către medicii de familie

În fiecare zi, persoanele infectate cu coronavirus sunt contactate telefonic de către medicul de familie. Deși ar trebui să nu părăsească domiciliul timp de 14 zile, aceștia continuă să sfideze măsurile de protecție.

„În momentul de față am 9 persoane confirmate pozitiv cu coronavirus care au o formă ușoară sau care sunt asimptomatici. Am avut 16 persoane izolate la domiciliu în luna noiembrie. Sunt pacienți izolați la domiciliu pe care îi contactez zi de zi. Ei spun că sunt acasă, dar aud cum sunt în zona unei linii de tramvai, cu zgomotul de trafic în jur, aud muzica dintr-un supermarket. Ei sunt verificați de agenți de poliție, dar după o oră ies nestingheriți din apartament. Apelăm mereu la bunul simț al pacienților, dar nu pot avertiza autoritățile locale doar pentru că am auzit eu că sunt pe stradă sau în magazin. Sunt de părere că aceste persoane trebuie urmărite mai mult și să răspundă penal. Dacă ar vedea că se plătește scump pentru încălcarea regulilor, nu ar mai face acest lucru”, a declarat Cristina Toma, medic de familie în județul Iași.

Circa 20 de certificate de concediu medical sunt eliberate de un medic de familie în fiecare săptămână

Medicii de familie din localitățile din județul Iași au observat că un număr destul de mare de pacienți care au simptome ale coronavirusului aleg să se izoleze fără să facă testele COVID-19. Ieșenii care au un loc de muncă sunt cei care realizează testul pentru infecția cu SARS-CoV-2 dacă au simptome sau sunt contacți direcți, dar și după cele două săptămâni de izolare la domiciliu. Fără a fi confirmați cu testul PCR, angajații nu pot obține certificatul de concediu medical.

„Sunt și foarte mulți care știu că sunt pozitivi, dar nu își fac testul PCR. Când au simptomele, se izolează la domiciliu, iar pentru că nu lucrează și nu au nevoie de concediu medical, refuză să se testeze pentru a afla dacă sunt sau nu confirmați cu noul virus. Noi le recomandăm să o facă, dar nu putem să îi obligăm. Stau acasă timp de 14 zile și, dacă nu mai au simptomele, revin la activitățile obișnuite. În cazul celor care muncesc, situația stă diferit pentru că ei trebuie să fie testați. În medie, eliberez pe săptămână câte 20 de certificate de concediu medical pacienților înscriși la mine pe listă”, a spus Anina Popescu, medic de familie în Miroslava, județul Iași.

Medicii comunică cu pacienții despre posibila evoluție a infecției cu noul virus

Medicii de familie sunt contactați de persoane care sunt speriate de infecția cu coronavirus, mai ales cei care au avut rude în stare gravă la spital. Pentru a-i liniști, medicii le prezintă eventualele etape și efecte ale bolii COVID-19, chiar dacă în continuare evoluția este una imprevizibilă.

„Cele mai multe persoane depistate pozitiv au vârsta cuprinsă între 40 – 55 de ani, din mediul familial, după întâlniri cu rude și prieteni se infectează de obicei. Panică există în continuare în rândul celor infectați cu coronavirus, chiar dacă sunt asimptomatici, pentru că au avut în familie o rudă la Terapie Intensivă și sunt conștienți de cât de imprevizibilă este evoluția bolii de la o zi la alta. Sunt familii în care unul dintre ei este în stare gravă și celălalt este asimptomatic sau chiar negativ.

În urmă cu două săptămâni a fost o familie. Soțul a fost intubat după ce a ajuns în stare gravă la spital. În schimb, soția și copilul au avut o formă ușoară, doar durere de gât și de cap, cu febră moderată. Acum, bărbatul în vârstă de 44 de ani se află pe o secție Covid, cu suport de oxigen, deși era un pacient aparent sănătos și care practica sport zi de zi”, povestește Cristina Toma, medic de familie din județul Iași.

Unii ieșeni își ascund adevăratele simptome față de medicii de familie

Cazurile grave rămân cele are persoanelor care temporizează prezentarea la spital deși au simptome ale infecției cu coronavirus. Din frica de a nu se infecta cu coronavirus din spitale, unii pacienți cu simptome evită să informeze medicul despre starea lor de sănătate.

„Am avut pacienți care au ascuns faptul că au simptomele infectării cu coronavirus. Un pacient de circa 75 de ani este acum internat pe o secție de Terapie Intensivă, intubat, după ce a ales să ascundă simptomele infecției cu coronavirus și nu s-a alimentat corespunzător. Nu s-a alimentat corespunzător deși am insistat, iar duminică seara, când a leșinat, soția a chemat ambulanța. La Unitatea de Primiri Urgențe a fost depistat pozitiv. Cu anemie severă și infecție de coronavirus, starea pacientului s-a agravat. A fost internat la secția de Terapie Intensivă, fiind intubat imediat.

Deși locuiește cu soția sa în vârstă de 74 de ani, care suferă de diabet, femeia nu a fost confirmată pozitiv în urma testului PCR. Cu greu am aflat că pacientul avea simptomele infectării cu SARS-CoV-2. Soția mergea la farmacie căutând medicamente pentru răceală. Am insistat în repetate rânduri asupra faptului că bărbatul necesită un set de analize, însă au apelat la urgență în ultima clipă”, a adăugat Anina Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *