Prima pagină » Titlurile zilei » Medicii de familie din Iași acuză Guvernul de discriminare! Sunt revoltați că au fost trecuți ultimii pe lista persoanelor care primesc stimulentele de 2.500 lei. Anca Deleanu:”Noi am muncit pe perioada pandemiei de coronavirus”
Medicii de familie din Iași acuză Guvernul de discriminare! Sunt revoltați că au fost trecuți ultimii pe lista persoanelor care primesc stimulentele de 2.500 lei. Anca Deleanu:

Medicii de familie din Iași acuză Guvernul de discriminare! Sunt revoltați că au fost trecuți ultimii pe lista persoanelor care primesc stimulentele de 2.500 lei. Anca Deleanu:”Noi am muncit pe perioada pandemiei de coronavirus”

01 iun. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Medicii de familie din Iași sunt revoltați că au fost trecuți printre ultimii pe lista angajaților care primesc stimulente de risc în valoare de 2.500 de lei. Președinta Societății Medicilor de Familie (SMF) din Iași acuză pentru a doua oară Guvernul de discriminare față de cei 456 medici de familie contractați de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) de pe raza județului Iași. Medicul Anca Deleanu spune că medicii de familie au fost trecuți printre ultimii pe lista angajaților din sistemul sanitar care vor beneficia de stimulentul de risc în valoare de 2.500 de lei. Președinta SMF adaugă faptul că cei 2.500 de lei nu acoperă cheltuielile pe care medicii de familie le-au suportat din venituri proprii pe perioada pandemiei de coronavirus.

Camera Deputaților a modificat, miercuri, Ordonanța de urgență a Guvernului 43/2020, stabilind extinderea categoriilor de persoane care vor beneficia de acordarea stimulentului de risc de infectare cu COVID, de 2.500 de lei brut pe lună pentru specialiștii din cabinetele medicilor de familie. Medicii de familie ieșeni sunt revoltați de faptul că au fost băgați printre ultimii pe lista cadrelor medicale care vor primi stimulentul lunar de 2.500 de lei.

Aceștia acuză pentru a doua oară Guvernul României pentru discriminare, în numai două luni. Inițial, aceștia s-au revoltat că nu primesc niciun ajutor financiar din partea autorităților în perioada pandemiei de coronavirus și toate cheltuielile aferente sunt suportate din veniturile proprii. Acum, odată cu acordarea stimulentelor, aceștia s-au intrigat din nou, susținând că, deși ei au fost singurii care au îngrijit pacienții pe perioada stării de urgență, ambulatoarele spitalelor fiind închise, nu au primit, încă, niciun stimulent de risc. Chiar și cu cei 2.500 de lei pe care speră să-i primească din partea Guvernului, nu vor putea acoperi cheltuielile pentru dezinfectante și costume de protecție.

Medicii de familie ieșeni, revoltați că au fost băgați ultimii pe lista cadrelor medicale care vor primi stimulentul de 2.500 de lei

Medicii de familie ieșeni sunt revoltați de faptul că au fost trecuți printre ultimii pe lista cadrelor medicale care vor primi stimulentul de risc în valoare de 2.500 de lei. După ce Camera Deputaților a modificat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind extinderea categoriilor de persoane care vor primi stimulentul de risc, medicii de familie au afirmat că se simt discriminați. Dr. Anca Deleanu, președinta SMF din Iași, spune că din momentul în care s-au închis ambulatoarele spitalelor, medicii de familie au suplimentat atât din punct de vedere financiar, cât și profesional, lipsa medicilor de specialitate.

„Rețeaua medicilor de familie a asigurat accesul la sănătate a pacienților pe întrega perioadă a stării de urgență. A îngrijit, practic, întreaga populație non-covid. Totodată, a reușit să susțină un volum mare de lucru, încărcat cu cheltuieli suplimentare și, de multe ori, efort extraordinar de mare. Am intrat și noi, în sfârșit, pe lista celor care primesc spor de 2.500 de lei. Sperăm să fie votată această ordonanță până la capăt, ca să beneficiem și noi. Din păcate, cheltuielile noastre lunare sunt la fel de mari. Guvernanții să mai aplece urechea și către noi, să ne bage în seamă, că și noi am muncit pe perioada pandemiei de coronavirus, nu numai colegii noștri din spitale „, spune dr. Anca Deleanu, președinta SMF din Iași.

Specialiștii din cabinetele medicinei de familie spun că nu au primit niciun fel de susținere din partea Guvernului de la începutul pandemiei de coronavirus

Președinta SMF din Iași spune că medicii de familie nu au beneficiat de sprijinul și de măsurile de protecție pe care Guvernul României le-a oferit deja și continuă să le ofere personalului medical și paramedical din spitalele ieșene. Dr. Anca Deleanu acuză Guvernul că nu tratează medicii și asistenții din cabinetele de medicină de familie la fel ca pe celelalte cadre medicale, angajate în unitățile spitalicești.

„Personalul medical din cabinetele de medicină de familie luptă în egală măsură cu pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, nu primim niciun sprijin. Nu am primit dezinfectante, nu am primit măști, nu am primit costume de protecție la fel ca angajații din spitale. Le-am plătit 100% din buzunarele noastre. Mai mult decât atât, liniile telefonice s-au înroșit de apeluri de la pacienți, care, în lipsa ambulatoarelor, ne cereau doar nouă ajutorul. Totodată, am primit în cabinet sute de pacienți despre care nu știam dacă sunt sau nu infectați cu coronavirus, dacă suntem sau nu în pericol. În timp ce colegii noștri din spitale își luau concedii plătite pentru că multe ambulatoare, clinici și secții au fost închise, noi tratam pacienții. Chiar și în aceste condiții, nu noi, ci ei au primit primii, stimulte de risc”, adaugă dr. Anca Deleanu.

Dr. Anca Deleanu spune că nu există o comunicare eficientă între pacient și medicul de familie

Revolta medicilor de familie provine și din faptul că, așa cum spune dr. Anca Deleanu, nu există o comunicare eficientă între pacient și medicul de familie, între spitale și autoritățile care luptă împotriva coronavirusului. Președinta SMF din Iași spune că a avut pacienți care au fost diagnosticați cu coronavirus, dar nu a fost anunțată.

„Nu e nimic normal din ceea ce se întâmplă. În acest moment, noi, medicii de familie, nu avem nicio evidență a pacienților noștri diagnosticați cu coronavirus, și asta pentru că nu ne anunță nimeni. Practic, eu am primit în cabinet pacienți asimptomatici și despre care am auzit de la alți pacienți că au fost pozitivați la infecția cu coronavirus. Pe mine, ca medic de familie, nu mă anunță nimeni. Nu mă anunță nici spitalul la care se internează pacientul, nici Direcția de Sănătate Publică și nici pacientul. Noi nu știm, practic, pe cine avem în fața noastră. Să nu mai spun că sunt medici de familie din mediul rural care sunt nevoiți, din lipsa unui medic epidemiolog, să se ocupe ei de anchetele epidemiologice. Menționez că aceștia au pregătire relativă și asta pentru că nu e specializarea lor”, mai spune președinta SMF din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`