Prima pagină » Titlurile zilei » Medicii cazați în blocurile ANL din Bucium dau mere pe pere! Locatarii plătesc sume astronomice pentru utilități: „Au fost luni în care am dat mai mult de jumătate din salariu pentru c…tul ăsta de apartament” – FOTO

Medicii cazați în blocurile ANL din Bucium dau mere pe pere! Locatarii plătesc sume astronomice pentru utilități: „Au fost luni în care am dat mai mult de jumătate din salariu pentru c…tul ăsta de apartament” – FOTO

07 iul. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Medicii rezidenți și specialiști cazați în cele 11 blocuri ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, plătesc sume astronomice pentru utilități. Deși chiria este una modică, aceștia ajung ca în lunile de iarnă să achite chiar și peste 2.000 de lei pentru utilități. Cheltuielile nu sunt mici nici în lunile de vară, când pentru un apartament cu 2 camere plătesc în jur de 900 de lei pentru întreținere.

Medicii cazați în blocurile ANL din Bucium plătesc sume astronomice pentru utilități

Blocurile ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, se află în administrarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași și numără 165 de apartamente cu una, două și trei camere. Acestea au fost construite pentru a veni în sprijinul medicilor rezidenți și specialiști care nu-și permit să închirieze un apartament la prețul pieței, nici să-și achiziționeze o locuință proprie.

Au fost date în folosință în anul 2008, însă DSP Iași nu a mai investit deloc pentru a le întreține, blocurile degradându-se de la an la an, până au devenit nelocuibile. Cei care aleg să închirieze apartamente în blocurile ANL Bucium plătesc utilități enorme. Chiar dacă un medic rezident plătește pentru chirie doar 3 lei/metru pătrat, iar un medic specialist achită 5 lei/metru pătrat, chiria fiind mult mai mică decât în oraș, aceștia se plâng de costurile pentru utilități.

Reporterii BZI s-au deplasat în data de 6 iulie 2023 la blocurile ANL din Bucium, pentru a vedea dacă medicii rezidenți și specialiști mai subînchiriază apartamentele din administrarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași. Au descoperit însă o altă problemă cu care se confruntă locatarii acestor blocuri.

„Nu știu pe nimeni care să subînchirieze. Eu stau de 3 ani aici și am observat că, cel puțin blocul ăsta, chiriașii sunt stabili. Poate la celelalte blocuri se mai practică, deși nu cred, pentru că au fost puse niște afișe, iar cei care subînchiriază sunt amendați. Chiria e ieftină, dar administrația, uitați, este peste 1.000 de lei, vă rupe la portofel. În ianuarie am dat 2.100 de lei numai administrația, pe luna martie am de plătit 900 și ceva de lei, plus chiria, 270 de lei, ajung cu toate la peste 1.200 de lei.

Luna trecută am plătit 1.500. Chiria nu e mare, dar administrația, mai puțin de 1.500-1.600 de lei, iarna, nu se plătește. Gândiți-vă bine! Calculând, plătești tot cât ai dat pe o chirie. Au fost luni în care am dat jumătate sau mai mult de jumătate din salariu pe c…tul ăsta de apartament. Chiar nu merită. Mai am vecine care locuiesc singure și plătesc 700-800 de lei, vara, iar pe timp de iarnă dau 900-1.000 de lei. Chiria e foarte ieftină comparativ cu prețul chiriilor din prezent, dar administrația costă exagerat. Avem centrală proprie și se încălzește tot blocul, de sus până jos.

Am auzit discuții cum că o să se racordeze la Termo-Service, văd că tot fac niște lucrări pe aici, prin spate. Eu stau la ultimul etaj, iar iarna, până vine apa caldă, consumi 1.000 de litri de apă și plătești de te ia dracu. Nu e deloc convenabil”, a declarat o persoană care locuiește în blocul H.

De ce nu mai subînchiriază medicii locuințele ANL

Tot mai puțini medici rezidenți și specialiști din Iași aleg să subînchirieze apartamentele din blocurile ANL din Bucium, pentru care plătesc o sumă modică.

„Nu prea se mai subînchiriază apartamentele. Au fost afișate tot felul de anunțuri, după ce au apărut articolele din presă, iar toată lumea se teme să mai subînchirieze. Fac asta doar medicii care pleacă în străinătate pentru 6 luni, un an, dar în rest nu am auzit să se mai subînchirieze”, a declarat un alt medic ce locuiește în unul din blocurile ANL.

Având în vedere că locatarii acestor blocuri plătesc sume astronomice pentru utilități, medicilor le-ar fi greu să subînchirieze locuințele, deoarece chiriașului nu i-ar conveni să plătească o chirie la prețul pieței, iar apoi să achite, lună de lună, peste 2.000 de lei pentru utilități.

Comentarii
  • Majoritatea medicilor au venituri exorbitante …sa se mute …

  • 🇦🇩 Minciunele,minciunele! Chiriasa minte frumos, ar trebui sa lucreze ca PR 🇦🇩

    《…În ianuarie am dat 21.000 de lei numai administrația, pe luna martie am de plătit 900 și ceva de lei, plus chiria, 2.700 de lei, ajung cu toate la peste 1.200 de lei
    Luna trecută am plătit 1.500. Chiria nu e mare, dar administrația, mai puțin de 1.500-1.600 de lei, iarna, nu se plătește.》……a declarat Pinochio, locatar care locuieste GRATIS* in apartamentul primit gratuit de la DSP.
    *10-20 lei chiria pe luna, atat plateste un medic chirias intr-un bloc ANL.

    21.000lei la intretinere pe luna ianuarie?!?
    Vrajeala, auzi la ei….au inventat povestea asta. Dupa ce presa a relatat ca subinchiriaza apartamentele primite moca de la stat, au trebuit sa vina cu ceva.

    In Iasi, o familie de muncitori plateste chirie si 500 euro un apartament, chirie la care se adauga intretinerea +utilitati.
    Pe dealta parte, medicii au salarii de mii de euro si chirie de 45 lei/luna…daca il subinchiriezi la negru mai castigi 3-400 euro, …nu curge,da’p picura.
    Majoritatea iesenilor obisnuiti, castiga 400 euro net pe luna, din aceasti bani, saracii de ei tre’ sa plateasca tot (intretinere,mancare,etc)… 🤨

    Rusine, rusine medicilor care au salarii imense si se haladesc la ANL-uri ieftine, se mai si plang ca le vine intretinerea mare, cine stie ce dracu fac aia acolo… oricum suna a vrajeala tot ce spune individa/chiriasa aia.

  • Asa platesc toti oamenii la utilitati nu e nimic anormal, dar astia au si de unde plati la ce salarii mari au.

  • 1000l apa caldax31 dusuri pe luna, plus caldura… Da… Se aduna mult. :)) Probabil sta la ultimul etaj. Exista la dedeman cu 200 lei încălzitoare instant de apa. Montezi unul de ala si ai apa calda

  • Asa sunt bugetarii invatati sa primeasca totul mocca. Lasa, ca daca va luati cate un parfum la 1500 de lei dintr-o spaguta subtire, aia e bine, va simtiti cumva de sange nobil. Oricum pa cum arata anl-urile, e inca o dovada ca sunteti lenesi si mizerabili notorii. Huo! Putorile! Jegosi snobi

  • Duamna Stolerenco

    Blocurile si zona in ansamblu arata dupa 12-13 ani ca cea din Bularga. Acesti „medici” care au fost cazati acolo pe 3-5 lei in aceasta peroada, venind de prin toate vagaunile Moldovei au asteptat ca DSP u sa vina zilnic sa le si dea de mancare la cainii de prin jurul blocurilor. Balcoanele alea baricadate cu tot felul de garduri cine le-a montat ? DSP u ?

  • 🚮 Asa sunt unii medici, murdari din cap pana-n picioare

    Oameni dragi, uitati-va la poze…sunt HORRoR !
    Abia acum imi explic de ce sunt infectii nosocomiale in spitale.
    Asa JEG nu am vazut decat in Ferentari (Bucuresti) …si acolo doar pe niste alei dosite cu drogati, ca in rest au inceput sa se civilizeze.
    Dezastru, daca tu ca medic ai asa mizerie acolo unde locuiesti, pai ce asteptari mai ai la cabinet sau spital ?!?

    Mizerie totala, chiar nu ma asteptam !
    Dar daca stam si ne gandim, asa erau si camerele de camin la UMF Iasi, studentii medicinisti stateau in camere murdare ( la inceputul anului studentesc, caminele erau curate, in 2-3 saptamani, studentii se imbatau si aruncau cu zacusca pe tavan) nici macar sapun la toaleta nu-si cumparau…acum totul se leaga.

    Asa sunt unii medici, murdari din cap pana-n picioare …si ne miram ca intram cu o simpla raceala in spital si iesim cu 10 boli luate din saloanele pline de mizerie si bacterii rezistente la medicamente.

  • In zona o mizerie greu de suportat. Asa traiesc cam toti medicii, sa vina cineva sa le faca!

  • Rezidentii nu au spagi mari, insa au venituri bune si isi pot permite o chirie in centrul orasului. Dar, nah…gratis vrei, gratis ai!

  • Sa inteleg ca in Romania ajunge doar sa fii medic, ca restul ti se cuvine pur si simplu? De ce sa li se dea locuintei moca, de ce sa aiba pretentii sa plateasca sume mici pentru utilitati? Medicii nu sunt egali cu celelalte categorii sociale? Cine plm le baga in cap ca sunt speciali? Pana la urma sunt doar niste prestatori de serviciile. Medicale. Nimic wow, nimic nemaiintalnit. Pretentiile insa, sunt cat casa. Hai sictir.

  • Ce diferență între blocurile acestea și cele de pe Bucium 22…
    Tot niste oameni locuiesc acolo,dar păstrează curățenia și blocurile sunt de prin 2000,nu sunt chiar atât de noi…Foarte plăcut ochiului când treci pe acolo!
    Chiar trebuie sa vina DSP-ul sa de-a cu matura și s-adune gunoaiele?
    Indolenta crasă…din partea locatarilor.

  • Toți comentează negativ, punând toți medicii la grămadă, fără a se gandi, totuși, că lipsa unui minim respect față de o profesie nobilă, menită să ajute omul, se răsfrânge cumva în calitatea serviciilor medicale. După capul celor mai mulți dintre needucați, medicul trebuie să fie o slugă, să stea într-un bordei și să primească resturile de la masa altora. Vreți respect, dați respect.

  • Era vorba de curățenia de acasă,de fapt,din spațiile comune,blocul și curtea blocului.
    Nu de profesia de medic e vorba aici…
    Și s-ar putea angaja și niște femei de serviciu,se poate apela la o firma de curățenie…Și să se păstreze curățenia.

  • @vasilica… iti zic o rima, la acest nume …
    Vasilica, Vasilica, ai o MINTE foarte mica 🙂

    Profesie nobila ? Daaa, dar nu la UMF
    Mergeti rar la cursuri, tociti pe de rost niste raspunsuri, iar daca mai uitati grila…ala-bala-portocala…tot ghiciti ceva . Cand o sa faceti studii pe bune ca in Anglia, abia atunci o sa primiti RESPECT ca in Marea Britanie.
    Intai voi sa ne respectati ca si pacienti , apoi noi o sa va respectam ca si medici…pan’ atunci, mucles.

    (am un coleg de scoala care face medicina in afara, …bai,ala nici nu iese din camera la cat are de invatat, iar la 5 absente plateste amenda, nu ca la umf…toata ziua la bere,trece anu vine banu’)

    In articol nu era vb de respect, era vorba de JEG, jegul care s-a adunat intr-un bloc primit moka de la stat si dat voua ca sa nu mai „plecati in afara”…alta vrajeala expirata.
    Aia din afara, au aflat ce „cursuri” faceti voi la Umf, s.au lecuit de voi.

    Daca tot ati primit aparamente ANL gratuit, macar dati cu matura, un var costa la Penny, 25 lei 17l cutia mare.

    Lumea va judeca si dupa cum va imbracati si dupa cum va comportati, nu, gata, ati terminat UMF …si vreti loc in fata la alimentara. Respectati randul , mai sunt si altii care au facut facultate si au dat examene scrise nu grile ca voi, „ingerii albi” .

    Vasilica, decat sa scrii comentarii, mai bine dadeai cu matura prin casa ca iar vine presa si va pozeaza gunoaiele neduse din balcoane.

  • Culmea e ca nici nu sunt medic. Dar stiu ca din toti vitejii care arunca in toti si toate cu laturi sub anonimat, cand au nevoie de medic, vin cu saru-mana si cu plicul ca sa stie ei ca le iau fața la toți. Dupa care ii injura ca sunt spăgari cand redevin anonimi. Ia nu mai dați șpagă, că de la voi pleacă obiceiurile proaste.

  • Vasilica, ai terminat de facut curat? Maine vine Dsp-ul. Fuji la culcare, ca iar primesti urecheala ca stai pana tarziu si te uiti la filme pt adulti.
    Te rog, stinge tv-ul ca daca te uiti pre mult risti sa cazi in mare pacat, o sa-ti creasca par in palma, o sa chelesti cand o sa fii mare, …masturbarea in exces duce la orbire.

  • 3 lei/mp.Adica 300 de lei pe luna pt un ap. de 100 mp … cat mancarea pentru o persoana pe o saptamana.

    Daca nu le convine … sa se duca si sa inchirieze altundeva … sa vada si ei cum e sa platesti 1500-2000 de lei pt 2 camere si vara si iarna, pe langa 800 de lei utilitatile iarna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *