Prima pagină » Local » Medicii au observat o scădere a ratei de infectare COVID-19 în rândul copiilor! Ieri, la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași erau internați 22 de pacienți. Alina Belu: „Au început să apară și patologiile post-COVID-19”
Medicii au observat o scădere a ratei de infectare COVID-19 în rândul copiilor! Ieri, la Spitalul

Medicii au observat o scădere a ratei de infectare COVID-19 în rândul copiilor! Ieri, la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași erau internați 22 de pacienți. Alina Belu: „Au început să apară și patologiile post-COVID-19”

02 nov. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Rata de infectare la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași este în scădere. Medicii au observat o scădere în rândul pacienților pediatrici, ieri, 1 octombrie 2021, fiind internați 22 de copii, dintre care 6 în secția de anestezie și terapie intensivă. Cel mai mic pacient are doar două luni, iar cel mai mare – 17 ani. Niciunul dintre aceștia nu este în stare gravă

Medicii ieșeni au remarcat o scădere a numărului de cazuri COVID-19 în rândul copiilor. Ieri, 1 octombrie 2021, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, erau internați 16 pacienți în secția non-ATI și alți 6 în secția ATI. Vârsta celor internați este cuprinsă între două luni și 17 ani, niciunul nu se află în stare gravă. Simptomele cele mai întâlnite la pacienții pediatrici sunt tulburările digestive și cele pulmonare, însă au început să apară și patologii post-COVID-19.

„Pe zona roșie, non-ATI, avem 16 pacienți. Incidența se menține staționară la nivelul săptămânii care a trecut, dar sperăm să scadă. Patologia pozitiv Covid la pacienții pediatrici rămâne cu manifestările digestive sau pulmonare, ceea ce apare nou este patologia post-Covid. Avem pacienți care au trombocitopenie, tulburări hematologice. Vârsta pacienților care sunt acum internați este cuprinsă între două luni până la 17 ani. Se menține numărul internărilor.

Dacă acum 2-3 săptămâni aveam peste 30 de pacienți pe zona roșie, nu ATI, acum ne menținem la 16-17. Se simte o ușoară scădere, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm. În ATI, numărul pacienților variază între 4 – 6 pacienți. Trebuie să pastrăm în continuare măsurile de protecție și prevenție”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.

Patologie severă post-COVID-19 la copii

Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital.

Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici. Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare. La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie. Medicii ieșeni au descoperit la timp, în urma unei intervenții chirurgicale, noua patologie la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Cel mai întâlnit simptom al noii patologii este febra mare. Copiii diagnosticați cu sindromul multiinflamator sistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Medicii susțin vaccinarea adolescenților și spun că aceasta este o soluție pentru evitarea noii patologii.

Spitalul pentru copii „Sfânta Maria” deține stocator de oxigen

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași nu s-a simțit problema lipsei de oxigen. Unitatea medicală este dotată cu un stocator de oxigen de 10.000 de litri. Conducerea spitalului a semnat un contract prin care va dubla capacitatea stocatorului, pentru a fi pregătiți pentru orice situație. Trebuie precizat că odată cu renovarea și redeschiderea noului tronson de la spital, capacitatea locurilor în secția ATI poate ajunge la 30 – 40.

„La noi nu a existat problemă de oxigen, pentru că avem stocator, fără nicio problemă de aprovizionare. Vom lansa o licitație prin care vom dubla capacitatea stocatorului de la 10 mii de litri la 20 de mii. Am luat această decizie pentru că, în cadrul noului tronson, fiecare pat are priză de oxigen și de aer comprimat și să fim pregătiți pentru dublarea unui consum. Acum, că avem și tronsonul nou, putem ajunge la 30 de locuri de ATI, dar ne rugăm să nu ajungem acolo”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *