Prima pagină » Local » Medicii au dat în judecată Spitalul „Sf. Maria” din Iași pentru neacordarea voucherelor de vacanță! Managerul Mihai Corneliu: „Nu am avut bani, pentru că am plătit datoriile”

Medicii au dat în judecată Spitalul „Sf. Maria” din Iași pentru neacordarea voucherelor de vacanță! Managerul Mihai Corneliu: „Nu am avut bani, pentru că am plătit datoriile”

23 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Medicii de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași au dat în judecată unitatea medicală pentru neacordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2019. Cadrele medicale au așteptat aproape doi ani să-și primească drepturile, iar acum cer, în instanța de judecată, despăgubiri și dobândă. Ec. Mihai Corneliu, managerul spitalului, spune că are justificare legală pentru neacordarea voucherelor de vacanță

Mai mulți angajați de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași, împreună cu Sindicatul Sanitas din Iași, au dat în judecată unitatea medicală pentru neacordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2019. Cadrele medicale consideră că reprezentanții unității medicale au făcut o discriminare, acordând doar la o parte dintre angajați vouchere de vacanță. Ec. Mihai Corneliu, managerul spitalului spune că are acoperire legală și că, în anul 2019, nu a dispus de un buget care să acopere toate costurile voucherelor de vacanță. Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași, spune că situația este similară în mai multe unități medicale din Iași.

Vouchere de vacanță doar pentru asistenți, personal auxiliar și TESA. Medicii așteaptă de aproape doi ani

De aproape doi ani, mai mulți angajați de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași își cer dreptul de a primi vouchere de vacanță, la fel ca alți colegi care s-au bucurat de acest beneficiu. Termenul de acordare a fost până la finalul anului 2019. Pentru că managementul unității medicale nu a emis nici acum voucherele de vacanță, angajații au deschis un proces la Tribunalul Iași.

„Voucherele de vacanță au fost acordate doar parțial la asistenții unității medicale, vouchere de 450 de lei, iar la personalul auxiliar și tehnic, economic și socio-administrativ (TESA) s-a acordat integral. Medicii nu au primit vouchere de vacanță, motiv pentru care am deschis un proces. Am avut o discuție cu managerul spitalului, dar situația nu s-a soluționat. Din ceea ce am înțeles, pentru anul 2020 situația va fi mai relaxată, pentru că s-au primit fonduri de la Consiliul Județean, iar unitatea medicală se află în procedurile de achiziții”, a precizat Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas din Iași.

Managerul Spitalului „Sf. Maria” din Iași: „Și în anul 2018 au deschis un proces pe care l-au pierdut”

Managerul de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași explică de ce nu toți angajații au primit vouchere de vacanță pentru anul 2019. Ec. Mihai Corneliu spune că spitalul nu a dispus de un buget mai mare pentru a putea acoperi toate voucherele de vacanță, pentru toți angajații. Acesta adaugă faptul că sunt doar câteva persoane care nu au beneficiat de vouchere.

„Doar câțiva angajați nu au primit vouchere de vacanță. Într-adevăr, constituie un drept de-al lor, dar trebuie să ai și buget. Am dat vouchere de vacanță în tranșe, dar spre finalul anului nu am mai avut fonduri. Din păcate, nu au fost posibilități financiare. Aveam plăți restante, plăți la furnizori de efectuat. Legea spune că aceste vouchere de vacanță se oferă angajaților, în limita bugetului disponibil. Fiecare cetățean poate merge în instanță să-și ceară drepturile. În această situație, eu pot demonstra care au fost cheltuieli și de ce nu am putut acorda tuturor vouchere. Și în anul 2018 au deschis un proces pe care l-au pierdut și asta pentru că s-a demonstrat că nu mai erau fonduri suficiente”, spune ec. Mihai Corneliu, manager la Spitalul „Sf. Maria” din Iași.

Iulian Cozianu: „Frustrarea colegilor mei este că doar unele persoane au primit vouchere de vacanță, iar ei nu”

Președintele Sindicatului Sanitas din Iași spune că frustrarea cea mai mare a cadrelor medicale, care nu au primit vouchere de vacanță, este că doar unii angajați au primit. Totodată, Iulian Cozianu spune că în această situație mai sunt și alte unități medicale din Iași.

„Voucherele de vacanță reprezintă dreptul prin lege al angajaților din sistemul sanitar. Frustrarea colegilor mei este că doar unele persoane au primit, iar ei nu. Din punctul nostru de vedere, trebuie să existe o egalitate, trebuie să existe un echilibru. Din acest motiv, am decis împreună cu colegii mei să dăm spitalul în judecată. Asta nu înainte de a încerca să ajungem la o soluție amiabilă cu managerul spitalului”, încheie Iulian Cozianu, președintele Sanitas din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *