Prima pagină » Local » Medicii așteaptă de aproape două săptămâni vaccinul antigripal. 29.870 de doze de Vaxigrip și Influvac trebuiau să ajungă la Iași din luna octombrie
Medicii așteaptă de aproape două săptămâni vaccinul antigripal. 29.870 de doze de Vaxigrip și Influvac trebuiau să ajungă la Iași din luna octombrie

Medicii așteaptă de aproape două săptămâni vaccinul antigripal. 29.870 de doze de Vaxigrip și Influvac trebuiau să ajungă la Iași din luna octombrie

05 nov. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

De la jumătatea lunii octombrie 2020 medicii ieșeni așteaptă să primească 29.870 de doze de vaccin antigripal. Programate să ajungă la Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP), cele două tranșe de Vaxigrip și Influvac nu au ajuns nici până în prezent. De altfel, medicii solicită alte 142.030 de doze de vaccin antigripal necesare pentru personalul medical și categoriile de risc din Iași până la sfârșitul acestui an

În această perioadă, zeci de medici din Iași așteaptă vaccinul antigripal după ce ultimele tranșe programate să ajungă la DSP Iași nu au fost nici până în prezent livrate. Mai exact, de aproape două săptămâni, 29.870 de doze de vaccin destinate în primul rând persoanelor din categoriile de risc întârzie să apară: 6.350 de Vaxigrip pentru copii și 23.530 de doze de Influvac, recomandat adulților. Prin campania de vaccinare a Ministerului Sănătății la Direcția de Sănătate Publică Iași sunt așteptate în lunile noiembrie și decembrie 2020 alte tranșe de vaccinuri antigripale. Concret, conform reprezentanților DSP Iași, necesarul de doze de vaccin antigripal este de 142.030, dintre care 10.750 doze de Vaxigrip și 131.280 de doze de Influvac.

Pe de altă parte, nu se știe data la care vor ajunge dozele de vaccin antigripal care trebuiau să fie livrate încă din octombrie. La cabinetele medicilor de familie, în unitățile sanitare, dar și în instituțiile de ocrotire socială au ajuns până la începutul lunii noiembrie 43.400 de doze de vaccin antigripal.

Medicii de familie din județul Iași au primit peste 30.000 de doze de vaccin antigripal

Până la sfârșitul lunii octombrie au fost livrate la Direcția de Sănătate Publică din Iași un număr de 43.400 de doze de vaccin antigripal. Conform datelor transmise de către reprezentanții DSP Iași, aproximativ 6.000 de doze au fost distribuite către spitale, pentru vaccinarea personalului medical, în jur de 30.000 către cabinetele medicilor de familie din județ, iar restul către instituțiile de ocrotire socială. Acestea au fost distribuite în trei tranșe de la jumătatea lunii septembrie 2020, când a început campania de vaccinare decontată de către Ministerul Sănătății.

În primă fază, beneficiarii vaccinului antigripal sunt personalul medical din unitățile sanitare și persoanele din categoriile de risc printre care se numără bătrânii, copiii și gravidele. În ceea ce privește populația tânără, pacienți cu vârsta până în 50 de ani, aceștia sunt nevoiți să-și achiziționeze singuri din farmacie vaccinul antigripal. Prețul unui vaccin oscilează între 50 și 55 de lei. Pacientul merge cu doza de vaccin la medicul de familie și se imunizează împotriva gripei de sezon.

Trei tranșe de vaccin antigripal au ajuns la Iași până în prezent

Pe data de 14 septembrie, DSP Iași a primit prima tranșă de vaccin antigripal, respectiv un număr de 15.600 de doze de Influvac, recomandată adulților. La sfârșitul lunii septembrie au fost livrate 4.400 de doze de Vaxigrip, destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între șase luni și trei ani. Ultima tranșă a ajuns la Iași pe 19 octombrie, cu un total de 23.400 de doze de vaccin antigripal Influvac.

„În luna noiembrie și decembrie vom primi alte tranșe de vaccin antigripal Influvac și Vaxigrip. Cele mai multe ajung la cabinetele medicilor de familie. Din categoriile de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, în această perioadă specialiștii au recomandat vaccinarea cu prioritate a copiilor cu vârste între 3 și 5 ani, în special a celor care sunt la prima imunizare de acest fel și care necesită două doze, la interval de 30 de zile, precum și gravide sau adulți și copii din instituții de ocrotire socială, personal sanitar”, spun reprezentanții DSP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *