România, pe lângă faptul că s-a remarcat pe harta lumii prin rezultatele slabe de la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, s-a făcut de râs şi cu medicii din Sibiu.
Deşi Sibiul este considerat unul dintre cele mai importante centre medicale din ţară în ceea ce priveşte inovaţia, progresul şi cercetarea, medicii au fentat sistemul.
Mai multe cadre medicale din Sibiu au minţit sistemul pentru a avansa în grad
Mai mulţi medici care predau în centre universitare pentru a avansa în grade sunt obligate să publice o serie de articole ştiinţifice, precum ISI. Cu ajutorul acestora, autorii primesc 1.000 de puncte, fiind echivalentul a 1.000 de ore de muncă.
Pentru a păcăli sistemul, mai mulţi medici şi profesori universitari au publicat într-o revistă din Portugalia un articol ISI dedicat ştiinţei viticole. Articolul nu a apărut în revista oficială, ci pe un site piratat.
Un articol despre hernie publicat într-o revistă despre vinuri
Medici de top din Sibiu, care deţin funcţii înalte, au ajuns să publice o lucrare ştiinţifică care are ca tema hernia de disc într-o revistă destinată vinurilor.
Este de-a dreptul ruşinos! Medicii au ales să plătească apariția pe un site piratat al revistei portugheze tocmai pentru a fi publicat cât mai rapid, şi astfel pentru a avansa în carieră. Momentul a fost unul deosebit de jenant pentru toți medicii care chiar lucrează în cercetare.
Lista rușinii
Articolul la care am făcut referire este semnat de nume cu rezonanță în medicina sibiană și nu numai: Dan Georgian Bratu (președintele Colegiului Medicilor din Sibiu, medic primar și șef de lucrări al Secției Chirurgie 2 din cadrul Spitalului Județean Sibiu), Radu Chicea (cel care a condus din postura de director medical Spitalul Județean, în prezent șeful Secției Obstetrică Ginecologie al acestui spital), dar și Ciprian Tănăsescu (medic primar și șef de lucrări al Secției Chirurgie 1 din cadrul Spitalului Județean Sibiu) și Alin Florin Mihețiu (medic specialist în chirurgie, în cadrul Spitalului clinic județean).
Totodată, coautori ai acestor articole sunt medicii Adrian Boicean (medic primar interne, reprezentantul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu în Consiliul de administrație al Spitalului județean) și Livia Ognean (șefa secției de Neonatologie din cadrul Spitalului județean Sibiu, una din cele mai cunoscute nume din medicina sibiană prin activitatea sa inclusiv filantropică).
”În România e foarte greu să publici articole cotate ISI. În primul rând pentru că, în România, suntem foarte în urmă cu ceea ce înseamnă dotarea cu tehnologie a chirurgiei. Prin urmare, e foarte greu să aduci ceva nou în chirurgie, căci noutățile sunt cotate ISI. Operațiile sunt standardizate de ani întregi, e foarte greu să vii cu ceva nou. Și atunci, noi încercăm pe studii mari, de pacienți, să aducem cercetări care să fie publicate în reviste cotate ISI. Dar și așa e foarte greu”, declara dr. Ciprian Tănăsescu, şef de lucrări al Secţiei Chirurgie 1 din cadrul Spitalului Judeţean Sibiu.
Universitatea de Medicină din Sibiu, acuzaţii de fraudă
Universitatea de Medicină din Sibiu s-a remarcat în anul 2020 și prin acuzații de fraudă, de tipul celor de la Sectorul 1, unde Clotilde Armând a câştigat Primăria.
Mai mulți studenți și medici au dezvăluit faptul că la alegerile noului rector s-ar fi umblat la urne și s-ar fi adăugat voturi pentru prof. univ. dr. Sorin Radu. Astăzi acesta este rector al Universității Lucian Blaga din Sibiu, deși favorită detașată era prof. univ. dr. Livia Ilie.
În spatele lui, cu multă influență s-ar afla medicii pasionați de viticultură, menționați anterior.
Fostul ministru al Sănătăţii, dr. Victor Costache, a reuşit să publice 35 de articole ştiinţifice
Victor Costache, fostul ministru al Sănătății și fost conferențiar universitar la Universitatea din Sibiu a reușit imposibilul. În urmă cu aproximativ cinci ani, acesta a implementat proiectul NextCardio la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, de unde practic a fost forțat să plece. Dr. Jorn P. Meekel, parte a echipei NextCardio, a discutat în cadrul conferinței de încheiere a proiectului, care a avut loc anul trecut, despre articolele de specialitate generate de cercetătorii care au lucrat la Sibiu timp de patru ani. Rezultatele obținute în cadrul NextCardio au fost transpuse în 35 de articole publicate în reviste de specialitate, indexate ISI (articole ”peer-reviewed”).
NextCardio a reunit medici de renume din întreaga lume și înseamnă progres și inovație care nu s-a mai întâlnit în România până acum, dar se pare că Universitatea de Medicină din Sibiu ar dori să-l oprească. Este greu de înțeles de ce.
”Centrul de cercetare înființat la Sibiu este doar o primă etapă finalizată cu succes. Practic, avem baza materială, o serie de softuri deosebit de complexe pentru dinamica fluidelor, adaptate simulării diverselor patologii din sistemul cardiovascular, calculatoare cu o putere foarte mare de calcul, servere, tehnologie laser pentru simulări în sistemul cardiovascular. Am format echipele necesare de tehnicieni și cercetători care pot lucra cu aceste programe, care pot utiliza simulatorul, precum și laserul Zeiss. Sperăm să câștigăm în continuare cât mai multe granturi, astfel încât echipa NextCardio să continue împreună.
N-a fost simplu să constituim echipa. Cel mai greu a fost să formăm specialiștii care lucrează cu aceste softuri de dinamică a fluidelor, cu o expertiză în special pe domeniul cardiovascular, deoarece chiar și la nivel mondial există puține centre în care se formează astfel de tehnicieni. A fost de mare ajutor colaborarea internațională în formarea acestor specialiști la Sibiu”, spunea doctorul Victor Costache, la finalul anului trecut.