Medicamentul Hidroxiclorochin administrat pacienților cu COVID-19 este utilizat la Iași de 40 de ani. Tratamentul spectaculos, extrem de promovat în perioada pandemiei de coronavirus, este administrat pacienților diagnosticați cu malarie, celor diagnosticați cu lupus eritematos, dar și celor cu poliartrită reumatoidă. Prof. dr. Rodica Chiriac spune că tratamentul cu Hidroxiclorochin se administrează pacienților cu COVID-19 pentru întărirea imunității
Tramentul cu Hidroxiclorochin, dovedit a fi extrem de benefic în tratarea pacienților cu COVID-19, se prescrie bolnavilor din Iași din anul 1980. Considerat a fi un bun reglator al imunității, Hidroxiclorochina a ajutat să supraviețuiască mulți pacienți din Iași diagnosticați cu coronavirus. Administrarea medicamentului Hidroxiclorochin fără prescripție medicală poate afecta inima, așa cum spune prof. dr. Rodica Chiriac, fosta șefă a secției de Reumatologie a Spitalului de Recuperare din Iași. Totodată, medicul reumatolog spune că Hidroxiclorochin crește rata de viață a pacienților cu Lupus Eritematos cu 5 ani.
Prof. dr. Rodica Chiriac: „Să crești supraviețuirea cu 5 ani la un număr foarte mare de pacienți este foarte important”
Medicamentul Hidroxiclorochin se prescrie la Iași de 40 de ani în tratamentul și prevenția malariei, a bolii lupus eritematos, poliartrită reumatoidă și, mai nou, la pacienții cu COVID-19. Medicamentul se administrează pacienților cu o imunitate scăzută.
„Medicamentul Hidroxiclorochin se folosește în malarie ca tratament și în prevenție. Are foarte mulți ani de utilizare. Prin anii 1940, 1950 a fost prima dată folosit în țările nordice de către o doamnă doctor reumatolog în tratamentul bolilor autoimune și în special în poliartrita reumatoidă. Tratamentul este valabil și astăzi, fiind mult indicat atât în poliartrita reumatoidă, cât și în lupus eritematos. În ambele cazuri, are foarte multe efecte pozitive pentru că este de fapt un reglator al imunității. În Iași se folosește de vreo 40 de ani. Medicamentul a sporit chiar supraviețuirea pacienților cu lupus eritematos, o boală care atacă foarte multe organe și era cu un sfârșit fatal în foarte multe cazuri. Să crești supraviețuirea cu 5 ani la un număr foarte mare de pacienți este foarte important”, spune prof. dr. Rodica Chiriac, fosta șefă a secției de Reumatologie a Spitalului de Recuperare din Iași.
Medicamentul Hidroxiclorochin se utilizează în tratarea pacienților cu COVID-19 pentru a le crește imunitatea
Tratamentul cu Hidroxiclorochin este un tratament considerat ca fiind extrem de eficient în tratarea pacienților cu COVID-19. Prof. dr. Rodica Chiriac, medic reumatolog cu experiență de zeci de ani în administrarea acestui medicament, spune că Hidroxiclorochin se administrează pacienților cu COVID-19 pentru a le crește imunitatea.
„Tratamentul cu Hidroxiclorochin se administrează cel mai probabil la pacienții cu COVID-19 pentru că acest virus care este un agresor foarte mare pentru imunitate. De altfel, mergându-se tot pe imunitate, am informații că la ora actuală nu numai hidroxiclorochina, dar și alte medicamente care vizează imunitatea sunt cu succes folosite. Am informații foarte concrete de la o doamnă doctor care lucrează la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și care mi-a confirmat faptul că utilizarea acestor medicamente a fost de foarte mare folos în vindecarea unor cazuri extrem de grave aici, la Iași”, adaugă prof. dr. Rodica Chiriac.
Medicamentul care tratează pacienții cu boli autoimune și cei cu COVID-19 poate fi extrem de periculos
Medicamentul Hidroxiclorochin nu se administrează fără prescripție medicală, spun specialiștii. Tratamentul este extrem de puternic, iar administrarea incorectă a pilulelor de hidroxiclorochină poate avea repercusiuni grave asupra inimii.
„Legat de hidroxiclorochin nu aș vrea să gândim că este un medicament ce se poate administra în automedicație. Este foarte riscant. Noi, în bolile reumatismale, le dăm până la maximum 2 tablete pe zi, de obicei seara, și asta pentru că pot da tulburări de comportament. Totodată, în condițiile acestor 2 tablete, nu înregistrăm efecte mari. Un control hematologic și mai ales oftalmologic se impune. În condițiile administrării pentru pacienții cu COVID-19, atenția trebuie să fie mult mai mare pentru că efecte secundare pot fi mai multe. În primul rând cordul este acela care este pus în atenție, deci nu sfătuiesc pe nimeni să ia în prevenție sau tratare la propria inițiativă, hidroxiclorochina. Obligatoriu trebuie să ne concentrăm pe un consult medical, recomandare medicală și în niciun caz să pornim la drum pe niște idei preconcepute”, mai spune prof. dr. Rodica Chiriac.