Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Chiar și medicamentele non-antibiotice pot promova rezistența la antibiotice
Chiar și medicamentele non-antibiotice pot promova rezistența la antibiotice

Chiar și medicamentele non-antibiotice pot promova rezistența la antibiotice

30 mai 2020, 12:48,
în Sanatate

Medicamentele non-antibiotice pot promova rezistența la antibiotice. Cinci dintre cele mai utilizate medicamente non-antibiotice promovează rezistența la antibiotice, cel puțin in epruveta, au descoperit oamenii de știință.

Multe dintre marile epidemii care au ucis milioane au avut cauze bacteriene, iar antibioticele au ajutat la eradicarea lor. Creșterea rezistenței la antibiotice amenință să ne schimbe insa supremația asupra lor, putând ucide mai multe persoane decât cancerul, până in 2050.

„Când ne gândim la rezistența la antibiotice, o legăm adesea la utilizarea intensivă a antibioticelor in scopuri medicale, veterinare sau agricole”, a spus dr. Jianhua Guo, de la Universitatea din Queensland, intr-o declarație. „Am inceput să ne intrebăm dacă medicamentele non-antibiotice pot juca, de asemenea, un rol in răspândirea rezistenței la antibiotice prin transformarea bacteriană.

Guo și doctorandul său, Yue Wang, au testat șase dintre cele mai utilizate medicamente fără antibiotice și fără prescripție medicală pentru a vedea dacă au schimbat rezistența la antibiotice a Acinetobacter baylyi, un agent patogen comun.

„Am găsit antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen), un medicament care scade lipidele și un β-blocant care a promovat in mod semnificativ transformarea bacteriană”, a spus Wang.

Medicamentele non-antibiotice pot promova rezistența la antibiotice

Rezultatele au fost publicate in The ISME Journal. Unele medicamente au necesitat concentrații destul de mari inainte ca efectul să fie semnificativ, dar gemfibrozil și propranolol au crescut rezistența la concentrații cât mai scăzute in apele uzate.

Guo a declarat pentru IFLScience că aceste medicamente provoacă supraproducția speciilor reactive de oxigen (ROS), substanțe chimice care afectează membranele celulelor bacteriene. In unele condiții, acest lucru poate ucide bacteriile, făcându-le antibacteriene proprii. Cu toate acestea, acolo unde deteriorarea este mai moderată, face ca membranele să fie mai permeabile, crescând absorbția bacteriană a ADN-ului de mediu, incluzând genele de rezistență la antibiotice eliminate de alte bacterii.

Odată ce ADN-ul a fost dobândit prin acest proces, cunoscut sub numele de transfer de gene orizontal, selecția naturală se reia, bacteriile rezistente supraviețuind expunerii la antibiotice in timp ce altele dispar. Guo a declarat pentru IFLScience că adăugarea de molecule care elimină și curăță ROS oprește acumularea de rezistență.

Guo a recunoscut că ceea ce se intâmplă in eprubetă nu se traduce intotdeauna intr-un mediu de viață, spunând că sunt necesare mai multe teste pe animale. De asemenea, el consideră că dezvoltarea farmaceutică trebuie să țină cont de problema pentru atenuarea efectelor secundare ale medicamentelor, spunând că „sunt aisbergul factorilor pentru promovarea rezistenței la antibiotice și nu ar trebui ignorat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024