Prima pagină » Sanatate » Medicamentele de inimă și alcoolul. De ce nu este bine să îl consumăm când luăm medicamente

Medicamentele de inimă și alcoolul. De ce nu este bine să îl consumăm când luăm medicamente

19 apr. 2024, 15:54,
în Sanatate

Nu știi de ce trebuie evitat alcoolul când iei medicamente de inimă? Trebuie să eviți întotdeauna să consumi alcool cu orice fel de medicamente, nu doar cu cele care tratează patologii cardiovasculare! Chiar dacă vinul e adesea nelipsit din casele multor români, indicat este să îl eviți dacă urmezi un astfel de tratament medicamentos.

Medicamentele de inimă și alcoolul. De ce să nu fie consumat pe perioada unui tratament medicamentos

Mai multe studii au demonstrat că există interacțiuni riscante între anumite medicamente și băuturile alcoolice. Iar dacă te gândești că un singur pahar de vin nu-ți poate face nimic rău, medicii atrag atenția că alcoolul poate interacționa cu medicamentele, chiar și în cantități mici, în cazul persoanelor trecute de o anumită vârstă. Nici berea de tip Radler sau fără alcool nu e întotdeauna sigură pentru cineva care ia medicamente, asta pentru că poate conține alte ingrediente dăunătoare și alcool în cantități mai mici.

Medicii au enumerat câteva reacții care pot apărea atunci când se suprapune consumul de alcool medicației de fond. Acestea sunt: greață, vărsături, amețeli, cefalee, somnolență. Mai mult decât atât, dacă consumi alcool împreună cu medicamente este posibil ca efectul acestora să fie redus până la stadiul de a nu mai avea efect. Asta se întâmplă pentru că fiecare celulă din corpul nostru prezintă anumiți receptori specializați pentru a primi semnalul medicamentelor. Dacă vine alcoolul și se așază pe receptori în locul medicamentelor, acestea nu mai au loc unde să se așeze sau se așază într-un număr foarte mic, astfel că nu își pot face efectul.

De asemenea, este bine de știut faptul că pe lângă medicamentele destinate tratării bolilor cardiovasculare, alcoolul nu este indicat să se consume deloc de către persoanele care iau pastile din următoarele clase: antidepresive, benzodiazepine, neuroleptice, antipsihotice, antiepileptice, anticoagulante, antitrombotice, antidiabetice, antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, glucocorticoizi, antihipertensive, betablocante, nitrați, statine, antivirale, antifungice, chimioterapice.

Ce se întâmplă dacă combinăm pastilele de inimă cu alcoolul

Alcoolul crește temporar tensiunea arterială, mai ales dacă bei mai mult decât cantitatea recomandată zilnic: un pahar cu vin pentru femei și două pentru bărbați. Un consum crescut de alcool mai multe zile la rând menține tensiunea crescută, iar în cazul celor care iau medicamente antihipertensive, acestea nu vor mai face față. Specialiștii în sănătate precizează că alcoolul și medicamentele de tensiune nu fac ”casă bună”, iar efectele adverse cel mai des întâlnite la persoanele cu afecțiuni cardiace care iau tratament și consumă alcool sunt: hipotensiune ortostatică, amețeli, cefalee, greață, tahicardie, tulburări de concentrare, tremor, stare anxioasă, palpitații.

Legătura dintre antibiotice și alcool

Deși majoritatea antibioticelor nu interacționează cu consumul de alcool, totuși eficacitatea unora dintre antibiotice ar putea fi diminuată. În plus, unele antibiotice pot provoca greață și vărsături severe, înroșirea feței, dureri de cap și, în unele cazuri, leziuni ale esofagului atunci când sunt combinate cu alcoolul. Discută cu medicul sau cu farmacistul de fiecare dată când urmezi un tratament cu antibiotic pentru a afla despre posibilele efecte secundare și interacțiuni.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este că rolul antibioticelor e să lupte împotriva unei infecții bacteriene existente sau pentru a preveni apariția acesteia, în timp ce alcoolul poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu agenții patogeni. Medicamentele antiparazitare și antifungice prezintă aceleași riscuri.

Paracetamolul și alcoolul

Cum acetaminofenul este prezent într-o mare varietate de produse eliberate fără prescripție medicală pentru tratarea răcelilor, gripei și problemelor de somn, trebuie să eviți orice asociere cu alcoolul.

Paracetamolul luat necontrolat poate fi considerat un „ucigaș tăcut”. Administrarea unor doze mari, pe o perioadă îndelungată, poate provoca leziuni ale ficatului, ducând la insuficiență hepatică. Combinarea alcoolului cu paracetamol sau cu alte medicamente care îl conțin crește acest risc în mod semnificativ.

Așadar, medicamentele de inimă și alcoolul nu trebuie niciodată să fie asociate. Mai mult decât atât, hipertensivii trebuie să țină cont că consumul de alcool poate crește riscul de hipertensiune arterială și poate afecta metabolismul celular în sensul modificării nivelului de calciu, de cortizol și al scăderii sensibilității baroreceptorilor (terminații nervoase sensibile la variațiile presiunii sangvine).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 ianuarie 2025
21 ianuarie 2025