În farmacii, există numeroase medicamente pentru refluxul gastroesofagian. Iată care sunt cele mai eficiente și ce alte variante de tratament există.
Refluxul gastroesofagian reprezintă un proces normal, fiziologic, caracterizat prin deplasarea, fără efort, a conținutului gastric către esofag. Acest proces poate apărea de mai multe ori pe zi, mai ales după mesele copioase, fără să producă simptome sau leziuni ale mucoasei esofagiene.
Boala de reflux gastroesofagian, însă, își face apariția atunci când cantitatea de conținut gastric refulează în esofag și depășește, cu mult, limitele normale. Acest lucru duce la apariția simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene. Boala de reflux este, astfel, rezultatul depășirii mecanismelor normale antireflux.
Afecțiunea este întâlnită atât la copii, cât și la adulți. Cei care suferă de boala de reflux se confruntă cu senzație de arsură în capul pieptului, regurgitații frecvente și dificultate la înghițitrea alimentelor, însoțită sau nu de durere.
Medicamente pentru reflux gastroesofagian recomandate de medici
Dacă te confrunți cu arsuri gastrice sau alte simptome specifice bolii de reflux gastroesofagian, nu mai sta pe gânduri și mergi la un medic internist sau gastronterolog. Acesta îți poate recomanda un tratament medicamentos, care include: antiacide (neutralizează acidul gastric, iar efectul lor durează puțin), medicamente care reduc producția de acid (antagoniștii receptorilor H2, care au efect mai îndelungat decât antiacidele), medicamente care blochează producția de acid (inhibitori ai pompei de protoni, care sunt mai eficienți decât antagoniștii receptorilor H2), medicamente care întăresc sfincterul esofagian inferior, care încurajează golirea mai rapidă a stomacului (prokinetice).
De asemenea, medicul te poate sfătui să adopţi o serie de măsuri care ţin de stitul de viată. Printre acestea se numără: renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, pierderea în greutate (dacă este necesar), consumul unor porţii mai mici de mâncare, evitarea așezării în poziţia culcat în primele trei ore după masă şi ridicarea pernelor la 15-20 de centimetri (se recomandă aşezarea unor materiale tari sub pernă, nu adăugarea mai multor perne).
În cazul în care tratamentul medicamentos nu funcționează sau dacă este necesar pentru o perioadă mai lungă de timp, se recomandă tratamentul chirurgical sau endoscopic antireflux.
Remedii naturiste pentru refluxul gastroesofagian
Cele mai bune remedii naturiste pentru refluxul gastroesofagian sunt: bicarbonatul de sodiu, ceaiul de muşeţel, ghimbirul, seminţele de fenicul şi alimentele fermentate.
Bicarbonatul de sodiu neutralizează aciditatea de la nivelul stomacului, grație pH-ului ridicat. Este suficient să dizolvi o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă şi să bei amestecul. Arsurile gastrice se vor calma, iar sucurile gastrice vor înceta să mai urce spre esofag.
Ceaiul de mușețel poate fi consumat după masa de seară și contribuie la estomparea simptomelor refluxului gastric. Se prepară dintr-o linguriță de plantă la 250 de mililitri de apă clocotită. Se bea neîndulcit.
Ghimbirul este un alt remediu pentru boala de reflux, mulțumită efectelor sale benefice asupra sistemului digestiv. Se prepară dintr-o linguriță de răpăcină de ghimbir (proaspăt ras) și 250 de mililitri de apă fierbinte. Se lasă la infuzat cinci minute, după care se consumă neîndulcit. Se consumă trei căni de ceai pe zi, preferabil după masă.
Alimentele fermentate, cum sunt murăturile (în saramură, nu în oțet), sunt excelente pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian. Acestea sunt alcaline și echilibrează pH-ul stomacului.
Foarte bun pentru refluxul gastroesofagian este și sucul de cartofi cruzi.