Durerea de dinți poate fi cauzată de un număr mare de factori și poate anunța existența unei inflamații a gingiei, un abces dentar, apariția unei carii dentare sau a unei infecții bacteriene. Pentru astfel de situații foarte des întâlnite, se recomandă medicamente pentru durerea de dinți.
Până în momentul în care mergeți la un control medical, durerile de dinți pot fi ținute sub control cu ajutorul unor medicamente care pot fi achiziționate fără rețetă, dar și cu ajutorul unor remedii simple aflate la îndemâna fiecăruia, acasă.
Medicamente pentru durerea de dinți: Cum te pot ajuta antiinflamatoarele
Medicamentele care pot calma durerea de dinți sunt antiinflamatoriile, precum acid acetilsalicilic (aspirină), doza recomandată fiind de 3-4 g/zi, adică 6-8 comprimate, paracetamol, în variantele Tylenol sau Panadol pentru copii sau ibuprofen, comercializat sub denumirile de Nurofen, Ibalgin, Advil, MIG, Rupan, Ibufen și Motrin. Pentru acest tip de pastile doza zilnică recomandată este de 600 mg/zi, dar se poate ajunge și până la maxim 800 mg/zi.
Alte medicamente antiinflamatoare care pot fi folosite în cazul durerilor de dinți sunt Naproxen sodic, comercializat sub denumriea de Aleve, cu o doză maximă de 660 mg/zi, Algocalmin, care are doza maximă de 5g substanță activă / 24 ore sau Ketoprofen, comercializat sub denumirea de Ketonal sau Ketoprofen, în care doza recomandată este de 200 mg/zi, putându-se ajunge chiar la maximum 300 mg/zi în anumite situații.
Alte medicamnte pentru durerea de dinți sunt Dexketoprofen (Tador), Celecoxib (Celebrex), Arcoxia și Clorhidrat de tramadol.
Remedii la care poți apela acasă
Pentru durerea de dinți remediile temporare au rolul de a diminua durerea nu de a trata.
Unul dintre remedii la care puteți apela este perierea dinților. Aceasta are rolul de a îndepărta particulele de mâncare rămase în cavitățile dinților și care ar putea contribui la acutizarea durerilor. Și ața dentară poate fi folosită pentru curățarea spațiile mici dintre dinți.
Clătirea cu apă de gură sau cu apă sărată are efect antiseptic și de anestezic local.
Aplicații de comprese reci sau cu echinaceea pot fi folosite pentru ameliorarea durerii de dinți. Gheata reduce inflamația și calmează durerea. Compresa cu echinaceea are efect anestezic, iar pentru calmarea temporară a durerilor dentare se pot utiliza comprese locale. În plus, tinctura de echinaceea diluată în apă poate fi utilizată pentru clătirea gingiilor inflamate.
Clătirea cu diferite ceaiuri are rolul de a reduce inflamația și de a diminua intensitatea durerii. Unul dintre aceste ceaiuri care poate fi folsoit pentru calmarea durerilor de dinți este cel de mentă.
Ceaiul de salvie este un puternic dezinfectant local. Pentru asta, se prepară un decoct din două lingurițe de salvie la o cană de apă, cu care se clătește gura.
De asemenea, pentru a calma durerea trebuie evitată căldura. Chiar dacă prima senzație oferită de căldură este de confort, mai ales în cazul durerilor de dinți, acestea nu se diminuează ci, din contra, se agravează în prezența unei temperaturi ridicate. Mai mult, trebuie evitată căldura, deoarece aceasta poate agrava o eventuală infecție.