Fiecare dintre noi s-a confruntat măcar o data cu durerea de burtă și a căutat să vadă ce medicamente sunt indicate pentru a scăpa de această problemă.
Durerea de burtă sau durerea abdominală este una dintre cele mai des întâlnite dureri cu care ne putem confrunta. Acest tip de durere nu este foarte gravă, dar este neplăcută, persistentă și supărătoare.
Durerea de burtă se simte între coaste și regiunea genital. În anumite situații, aceasta își poate avea originea și în cavitatea abdominal. De obicei, astfel de durere apare pe neașteptate și poate avea o durată scurtă sau mai lungă.
În cazuri rare, astfel de dureri pot anunța o afecțiune ce necesită intervenție medicală cum este în cazul apendicitei sau a peritonitei.
Durerea abdominală poate fi continuă, cu frecvență mai mică sau mai mare și cu episoade sporadice sau continue. Acest tip de durere poate chiar dispărea un timp și poate să reapară având o intensitate mai mare. De obicei, astfel de dureri sunt cauzate de afecțiuni ce au legătură cu tranzitul urinar sau digestiv.
Durerea de burtă poate fi de tip spasmotic ce se manifestă sub formă de disconfort la nivel abdominal, de intensitate moderată, dar cu episoade „flash“ când există și un puseu de durere foarte mare cei drept, sporadic.
Care sunt cauzele durerii de burtă
Apariția durerii de burtă poate fi un semnal legat de anumite afecțiuni precum constipația, indigestia, diareea, gastroenterita, pancreatita, colica renală, ocluzia intestinală, stresul prelungit, bolile sistemului digestiv, crampele menstruale, apendicita, ulcerul sau contracțiile în cazul femeilor însărcinate.
Medicamente pentru durerea de burtă: Ce tratament poate prescrie medicul
În stabilirea tratamentul durerii abdominale se ține cont de de cauza care a determinat durerea. După ce a fost găsită cauza, medicul prescrie un tratament pentru eliminarea cauzei care a produs durerea. Medicul poate prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii și reducerea inflamațiilor. Dacă infecțiile abdominale bacteriene se prescriu antibiotice.
Medicul poate prescrie modificarea regimului alimentar în cazul în care durerile abdominale sunt cauzate de intoleranțe.
În anumite situații, durerea abdominală poate fi eliminată prin intervenție chirurgicală, așa cum este cazul herniei sau apendicitei.
Medicamente pentru durerea de burtă la copii
În situația în care durerile de burtă apar la copii, acestea au cauze specifice legate de mai multe organe, fiecare necesitând un set propriu de teste pentru un diagnostic corect.
Durerile de burtă ale copiilor se tratează, de obicei, acasă. În asemenea situații, este important ca micuțul să se odihnească și să se hidrateze corespunzător. În plus, se recomandă o dietă alimentară bazată pe legume, banane și pâine prăjită, aplicarea compreselor calde pe suprafața abdomenului, repaus la pat și administrarea medicamentelor antialgice și antispastice.
În cazul unor parazitoze intestinale, medicul poate prescire medicamente antihelmintice și antinematode.
Tratamentul pneumoniilor bacteriene se poate face cu antibiotice, în timp ce pentru pneumoniile virale medicul va prescrie medicamente antivirale, în funcție de etiologie.
Pentru alergiile alimentare, se recomandă administrarea de corticosteroizi, antihistaminice și antagoniști ai receptorilor H2.