Prima pagină » Sanatate » Medicamente » Medicamente care modifica flora intestinala si ne expun la probleme de sanatate

Medicamente care modifica flora intestinala si ne expun la probleme de sanatate

28 oct. 2019, 15:03,
în Sanatate

Cercetatorii au dovezi potrivit carora exista medicamente care modifica flora intestinala. Sunt medicamente prescrise in mod obisnuit pentru afectiuni cu prevalenta mare. Acest lucru, spun oamenii de stiinta, ar putea creste riscul unei persoane de a dezvolta infectii intestinale si alte probleme de sanatate, inclusiv obezitatea si rezistenta antimicrobiana.

Medicamentele ajuta la tratarea bolilor, la vindecare unora sau la gestionarea simptomelor in afectiunile cronice. Cu toate acestea, nu sunt lipsite de efecte secundare, iar unele abia acum sunt descoperite. Un nou studiu a descoperit ca multe medicamente comune ar putea de fapt sa creasca riscul pentru anumite infectii si alte probleme de sanatate. Sunt medicamente care modifica flora intestinala, practic deregleaza acel echilibru dintre bacterii.

Cercetarea a fost realizata de Centrul Medical Universitar Groningen si Centrul Medical al Universitatii Maastricht, ambele din Olanda. Oamenii de stiinta au dovezi care sugereaza ca multe medicamente comune au un impact semnificativ asupra microbiomului intestinal. Pe lista cercetatorilor se gasesc produse folosite in tratamentul diabetului, a problemelor digestive, infectiilor bacteriene si chiar a depresiei. Acest lucru, spun cercetatorii, ar putea creste riscul unei persoane de a dezvolta infectii intestinale si alte probleme de sanatate, inclusiv obezitatea si rezistenta antimicrobiana.

Medicamente care modifica flora intestinala

Studiul a fost prezentat saptamana trecuta la Saptamana Europeana de Gastroenterologie din Barcelona. Cercetatorii au investigat efectele a 41 de tipuri comune de medicamente cu reteta. Pentru a face asta, au colectat si analizat 1.883 de probe fecale de la persoane care aveau fie boala inflamatorie intestinala, fie sindrom de colon iritabil, dar si de la un grup de participanti sanatosi.

Cercetatorii au comparat rezultatele persoanelor care au luat medicamente cu reteta cu cele ale persoanelor care nu au facut-o. De asemenea, au analizat efectele medicamentelor individuale, dar si ale combinatiilor de medicamente.

Ei au descoperit ca 18 categorii de medicamente comune au un impact important asupra compozitiei bacteriene din intestine. Asta poate duce la consecinte neplacute, inclusiv infectii intestinale, obezitate si alte probleme. Opt dintre aceste categorii pareau sa creasca rezistenta la medicamentele antimicrobiene.

Medicamente cu cel mai mare impact asupra microbiomului

De asemenea, patru categorii de medicamente pareau sa aiba cel mai puternic impact asupra echilibrului bacterian in intestine. Intre acestea se numara inhibitori ai pompei de protoni (IPP), care reduc productia de acid stomacal, dar si metformin, folosit in tratamentul diabetului de tip 2. De asemenea, tot pe aceasta lista se gasesc antibioticele, dar si laxativele – care ajuta la tratarea constipatiei.

Analizele au aratat ca persoanele care au luat IPP aveau mai multe bacterii in tractul gastrointestinal superior si ca organismele lor produceau mai mult acid gras. Cei care au luat metformin au avut un nivel mai ridicat de E. Coli, o bacterie care poate provoca diaree si infectii ale tractului urinar.

Cum modifica antidepresivele compozitia floreii intestinale

O clasa de antidepresive numita inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei a fost asociata cu niveluri crescute de Eubacterium ramulus. Este o bacterie potential daunatoare la persoanele cu sindromul colonului iritabil. Steroizii orali au fost asociati cu niveluri mai mari de bacterii producatoare de metan. Aceasta ar putea contribui la cresterea in greutate si obezitate.

„Cercetarile noastre arata cat de important este sa luam in considerare rolul microbiomului intestinal atunci cand se proiecteaza tratamente. De asemenea, puncteaza noi ipoteze care ar putea explica anumite efecte secundare asociate cu consumul de medicamente”, a declarat Arnau Vich Vila, cercetatorul principal.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`