Insomnia reprezintă o tulburare de somn care se manifestă prin dificultăți în a adormi, trezire pe timpul nopții sau somn de slabă calitate. Persoanele care suferă de insomnie sunt interesate să știe dacă există un medicament care produce un somn adânc și efecte are acesta.
Insomnia este considerată una dintre cele mai răspândite boli moderne, care dacă este lăsată netratată, poate afecta sistemul cardiovascular, scădea puterea de concentrare și crește riscul de obezitate.
Care sunt cauzele insomniei
Insomnia poate avea cauze multiple, însă principala cauză este stresul. Mai multe zile la rând cu un somn insuficient poate duce la creșterea și mai mult a stresului. Astfel se creează un cerc vicios din care este dificil de ieșit fără ajutorul unui medic.
O altă cauză a insomniei este existența unor afecțiuni fizice sau psihice. Astfel, existența unor probleme musculare sau articulare, incontinența urinară, depresia, sindromul picioarelor neliniștite sau schizofrenia pot duce la instalarea insomniei. În situația în care insomnia apare ca un simptom al unei alte boli, prin tratarea cauzei inițiale, vor fi atenuate și problemele de somn;
Insomnia poate fi cauzată și de unele medicamente, precum unele antidepresive, medicația pentru epilepsie, medicamentele pentru hipertensiune sau cele folosite în tratamentul ADHD.
Și tulburările hormonale, precum glanda tiroidă supraactivă sau hipertiroidismul pot fi cauze ale apariției insomniei.
Alte cauze ale insomniei pot fi temperaturile extreme sau variațiile mari de temperatură, schimbarea de fus orar, lucratul în ture, dar și consumul de cafeină sau alcool înainte de culcare.
Principalele simptome ale insomniei
De obicei, insomnia reprezintă lipsa somnului, însă aceasta poate fi însoțită și de alte simptome. Astfel, pe lângă lipsa somnului poate să apară trezirea nocturnă, uneori chiar de mai multe ori, somnul agitat sau neodihnitor sau instalarea unei stări de iritabilitate.
Persoanele care suferă de insomnie pot să acuze și probleme de concentrare, o stare generală de oboseală sau să aibă probleme gastrointestinale, precum sindromul de intestin iritabil, arsuri gastrice sau indigestie.
Medicament care produce un somn adânc: Ce recoamndă medicii
Pentru rezolvarea problemelor legate de insomnie se poate apela la mai multe medicamente care pot avea efecte imediate.
Melatonina LEK-AM este un medicament disponibil fără prescripție. Aceasta te ajută să adormi mai repede, să obții și să menții starea de somn adânc și să te trezești mai odihnit în fiecare dimineață.
Alt medicament la care puteți apela este suvorexant, care blochează hormonul care activează starea de veghe. Valeriana contribuie la o mai bună calitate a somnului și la reducerea stresului cauzat.
În cazul în care aceste medicamente nu au efecte, puteți apela la cele mai puternice hipnotice, cu eliberare limitată.
Important este ca medicamentele la care apelezi să nu producă dependență, iar la trezirea din somn să nu apară stări de amețeală. În plus, trebuie avut în vedere faptul că somniferele nu rezolvă problema insomniilor. Tocmai de aceea poți apela la medicamentele care stimulează sistemul nervos central și care asigură o relaxare totală a organismului, precum și un somn profund și liniștit.
Ca remedii pentru insomnie, puteți apela și la mai multe ceaiuri, precum cele de tei, pelin sau mușețel.