Medic român din Franța, despre scandalul stimulatoarelor cardiace: „Studiile arată că dispozitivele reutilizate sunt sigure și nu există risc sporit de infecție”

Medic român din Franța, despre scandalul stimulatoarelor cardiace: „Studiile arată că dispozitivele reutilizate sunt sigure și nu există risc sporit de infecție”

22 feb. 2023, 07:17,
BZI.ro, în Local

Marţi, 21 februarie 2023, un cunoscut medic român a făcut declaraţii despre stimulatoarele cardiace prelevate de la decedaţi. Radu Lupescu, anestezist şi preşedintele Asociaţiei Medicilor din Clinica Rhéna de la Strasbourg afirmă, potrivit unor studii, că studiile medicale arată clar că stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure şi nu este un risc mai mare sporit de infecție.

Singura condiție este ca aceste stimulatoare sunt verificate de către profesionişti înainte de a fi reimplantate la pacienţi.

Studiile medicale arată clar că stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure

Acesta a ţinut să mai adauge că dispozitivele noi sunt foarte scumpe, între 3.000 şi 6.000 de euro pentru un stimulator cardiac şi până la 15.000 de euro pentru un defibrilator, şi aici discutăm doar de dispozitive şi nu de sonde şi costul operaţiei.

”Plecând de la acest eveniment care pune în lumină accesul la aceste stimulatoare cardiace, să vedem dacă putem face ceva pentru pacienţii din România”, a arătat Lupescu.

El a menţionat că, din perspectivă medicală, ”studiile medicale arată clar că stimulatoarele cardiace reutilizabile sunt sigure, şi nu este un risc mai mare sporit de infecţie, dacă aceste stimulatoare sunt verificate de către profesionişti înainte de a fi reimplantate la pacienţi” şi se respectă procedurile de sterilizare.

”Din punct de vedere medical, lucrurile sunt destul de clare, este un avantaj dacă sunt folosite într-un cadru definit”, a spus Lupescu.

Medicul român: „Costă foarte mult”

Medicul a mai spus că este şi aspectul financiar, şi anume faptul că ”dispozitivele noi sunt foarte scumpe, între 3.000 şi 6.000 de euro pentru un stimulator cardiac şi până la 15.000 de euro pentru un defibrilator replantabil, şi aici vorbim doar de dispozitive şi nu şi sondele şi costul procedurii, al operaţiei”.

”Costă foarte mult, deocamdată statul român nu este capabil să suporte aceste cheltuieli, pacienţii trebuie să scoată sume mari din buzunar şi este o cerere foarte mare de astfel de dispozitive”, a menţionat el.

Din punct de vedere juridic, Radu Lupescu a arătat că ”statul român a interzis printr-o Ordonanţă din 2021, în iulie, reutilizarea şi reprocesarea acestor dispozitive, spunând că statul român se pune în conformitate cu regulamentul european”. Medicul arată că ”lucrurile nu sunt foarte clare, pentru că în regulament se precizează că se lasă la latitudinea fiecărui stat să decidă acest lucru.

Care este situația în Franța

Despre situaţia din Franţa, medicul a arătat că este ”altă situaţie, pentru că pacientul nu plăteşte nimic, iar asigurarea preia costul aparatului şi al operaţiei”.

”Practic nu ar avea de ce să fie refolosite dar au fost extrase de la pacienţi decedaţi şi donate în ţări din Asia şi Africa, timp de ani de zile”, a mai spus el.

Medicul a mai declarat că cei care au scris Ordonanţa trebuie întrebaţi pe ce s-au bazat când au scris-o, într-un sistem deficitar de sănătate, de ce interzice şi scoate în afara sistemului sute de persoane care ar avea nevoie de astfel de dispozitive şi a recunoscut că el, personal, ar alege pentru tatăl său, dacă nu ar avea posibilităţi financiare, de a avea acces la un astfel de dispozitiv gratuit”.

”Pentru mine este important să ieşim din acest caz particular care va fi judecat şi să ne gândim cum putem ajuta pacienţii din România să aibă acces la aceste dispozitive foarte scumpe”, a mai spus el.

Vă aducem aminte că dr. Dan Tesloianu, un cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate. Anchetatorii susțin că uneori, operaţiile nu erau necesare, iar medicul prescria pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome pentru a se ajunge la operaţie.

Comentarii
  • Un om care judeca

  • Vreau să-l întreb pe distinsul medic Lupescu daca i-ar monta un astfel de dispozitiv recuperat de la un cadavru mamei sau sorei lui .Tot eu o sa vă răspund, în proporție de 1000% nu va folosi așa ceva pentru cei din familia lui. Niste ipocriți pe care îi ia gura pe dinainte.

  • Asta cred ca e medic stomatolog🤣🤣🤣

  • Ok, aceste dispozitive sunt refolosibile, insa de ce nu s-au facut operatiile legal, cu facturi/documente? Pacientii si apartinatorii trebuiau informati de provenienta dispozitivelor…..Puteau fi de acord sau nu…

  • bufonul de la ateneu!

    si daca este doctor in Franta,care este problema,o fi lucrand la vreun spital sau clinica oarecare,mare smecherie,pune ti sa si dea cu parerea toti boi !

  • Eschevu cheschevu

    In marea lor civilizatie si bunatate, frantujii nu le refolosesc ci le doneaza, asa scumpe cum sunt, ca doar bani au de unde, de aia e mereu lumea in strada acolo, ca se scalda in bani.
    Pentru cine n-are idee de sterilizarea unui asemenea dispozitiv, aflati ca sterilizarea termica e cea mai performanta doar ca distruge aparatul. Sterilizarea chimica e departe de a fi perfecta.
    Ce poate face distinsul medic francez pentru Romania ? Sa isi plateasca studiile si sa inchida gura. Asta e cea mai buna reteta.
    A, si sa povesteasca familiei doamnei din Bacau, decedata, despre siguranta reutilizarii unui astfel de dispozitiv sterilizat.

  • Doctore ești un fost coleg? Ești lafel de bun ca și nesatulul asta?

  • Coleg din Africa

    Ai dreptate colega! In franta dispozitivele noi sunt gratuite, spre deosebire de România unde dispozitivele sunt tot gratuite, cu excepția celor de la Tesloianu… Si inca ceva colega! De ce nu demonstrezi tu pe propria piele cat de sigur si benefic este un stimulator furat din morți. Dacă te duci la Tesloianu, îi dă el tratament că sa ai nevoie de stimulator si ne exemplifici!

  • In urma cu trei ani tatal meu a murit dupa implantarea unui dispozitiv de la un mort fiindca era infectat cu o infectie nozocomiala. Ce spuneti dle. doctor frantuz?

  • Va acoperiti unii pe altii,breasla de nemernici!

  • Stimulator justițiar

    Întrebări:
    Dacă au fost reutilizate, de ce au fost atât de neprofesional implantate încât pacienții au murit, cu stimulatoarele in corpurile lor, aproape noi, încât să devină ” furnizori” de stimulatoare” mai ieftine” , de vânzare in”gestiunea” dr. Tesloianu ?
    Chiar dacă sunt fără risc de infecție, de ce să păcălească pacienții cu astfel de stimulatoare second-hand, când statul român ( casa de asigurări) oferă asistență gratuită (stimulator + manopera) cu echipamente noi, sigilate ?
    De ce să forțezi implantarea unui stimulator ( cu defibrilator – mult mai scump) dacă pacientul nu solicita și nici nu are indicație pentru o astfel de procedură ? Doar pentru a creste spagile si averea lui Tesloianu și pentru a prejudicia statul român de resurse ( stimulatoare) de care poate au nevoie reala unii pacienți, care nu pot ține piept mafiei doctorilor murdari escroci, slab profesionisti, cupiditatii lor și a firmelor producătoare de echipamente scumpe și excesive ca numar, nevandute?

  • Șacalii se apără intre ei.
    Plecati toti in Franta,platiti va studiile facute in Romania ,precum si daunele aduse pacienților,dar si sistemului de sanatate!
    Rebuturi humanoide ce sunteti !
    Ar trebui sa va retragă dreptul de libera practica,infractorilor!

  • In Romania e clara Nu se reutilizeaza!!!!
    Producatorul scrie pe ele nu se reutilizeaza!
    Ce ar mai fi de spu?
    Aaaa unde este medicul asta pe care-l cauti si nu exista
    Tesloianu un jeg

  • 1.A inceput spalarea cadavrului moral Tesloianu,condusa de dr.Razvan Constantinescu.2. Scris,in corespondenta cu Casa,Tesloianu scria de peste 500 de astfel de aparate `sigure si eficiente`implantate din 2000.3. La noi- unde aparatele astea scumpe sunt gratuite,prin program- reimplantarea nu s-a facut cu sterilizarea aparatului – nu exista documentatie care sa reflecte asta. 4. Bref : le doresc tuturor latratorilor( in special medici si scriitori media pe comanda) despre siguranta si eficienta in reimplantare a acestor aparate de la morti sa ajunga in punctul in care Dumnezeu sa le faca proba propriilor lor cuvinte, sa le faca dovada sigurantei si eficientei lor acolo unde ii va ustura mai tare, pentru a-i lecui de minciuna si a-i converti la adevar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *