Prima pagină » Actualitate » Medic iesean bagat la puscarie dupa o inscenare ca in filme! CEDO a deconspirat toate abuzurile – FOTO

Medic iesean bagat la puscarie dupa o inscenare ca in filme! CEDO a deconspirat toate abuzurile – FOTO

15 feb. 2015, 21:55,
Constantin Mazilu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:482183;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Un medic din Iasi a hotarat sa povesteasca cu lux de amanunte momentele incredibile din viata sa @ Barbatul a fost inchis dupa gratii in urma unor procese si presiuni ale oamenilor legii care au cautat sa-l vada in puscarie cat mai repede @ Convins ca i se face o mare nedreptate, medicul intemnitat a apelat la CEDO, iar sansa lui a fost ca, de aceasta data, a avut parte de un proces corect si impartial @ Cei 7 judecatori din 7 tari diferite au hotarat ca acesta a fost condamnat pe nedrept @ Acum, medicul iesean a ajuns iarasi in salile de judecata romanesti cautand sa-si curete cazierul patat si sa poata profesa din nou

Povestea medicului Diodor Neculai Vararu este pe cat de incredibila, pe atat de revoltatoare. Cazul sau a ajuns tocmai la Curtea Europeana a Drepturilor Omului din Strasbourg care a rejudecat acuzatiile aduse acestuia in „Cauza Vararu împotriva României”, dandu-i apoi dreptate pentru toate acuzatiile nedrepte care l-au bagat in puscarie vreme de jumatate de an.

Citeste si: PREMIERA! La Iasi avem primul caz de HARTUIRE MORALA in mediul academic. Se cer despagubiri uriase

Totul a inceput in urma cu aproape 13 ani, cand Diodor Vararu se afla la cabinetul sau medical din cartierul Alexandru cel Bun, iar dupa program, un prieten i-a facut o vizita aducand cu el si cateva beri. „Erau cam calde acele beri si am mers pana la chioscul din apropiere sa le schimbam. Cand ne-am intors, am intrat in masina si am desfacut cate o bere, eu eram inca in halat. Dupa cateva minute au venit doi politisti cu masina, iar unul dintre ei a iesit si a venit repede la noi spunand ca am condus baut. Pur si simplu stateam in masina, nu am mers nicaieri cu ea, ceea ce i-am zis si politistului Alin Capmare. Atunci a inceput sa curga cu acuzatii din partea lui, mi-a luat permisul, dupa care nu m-a mai interesat”, povesteste Diodor Vararu. Asta se intampla in luna iulie, dupa care, in toamna a fost adus in fata procurorilor.

Condamnat la doi ani cu executare in trei capete de acuzare

Conform anchetatorilor de la acea vreme, la data de 19 iulie 2002, agentii de Politie i-au cerut sa prezinte actele de identitate, precum si documentele autoturismului. În timpul controlului, medicul l-ar fi insultat si bruscat pe agentul de politie A.C., dându-i o palma, si încercând sa paraseasca locul incidentului. Agentii de politie au scos atunci catusele. În acel moment, Vararu s-a calmat si a prezentat documentele cerute, pe care anterior le declarase pierdute. Prin rechizitoriul parchetului din 4 noiembrie 2002, Vararu a fost trimis în judecata pentru conducere pe drumurile publice fara permis de conducere, fals in declaratii si ultraj asupra unui agent de politie. Procurorul care a instrumentat cauza a sustinut în rechizitoriu ca medicul a declarat în mod fals ca pierduse permisul de conducere pentru a nu-i fi retinut sau anulat si ca, ulterior, a condus autoturismul propriu pe drumurile publice folosindu-se de actul pretins pierdut. Procurorul a aratat apoi ca acuzatia de ultraj era sustinuta de marturiile a 5 persoane care au declarat, în fata agentului de politie însarcinat cu ancheta si ulterior în fata sa, ca l-au vazut pe reclamant înjurându-l si lovindu-l pe agentul de politie. Prin hotarârea din 23 octombrie 2003, judecatoria l-a condamnat pe acesta la 2 ani de închisoare. Nici caile de atac folosite, recursul sau apelul, nu i-au adus vesti mai bune.

Citeste si: Dezvaluiri cutremuratoare: Tatal prefectului condamnat la inchisoare rupe tacerea – FOTO

Un singur martor al acuzarii a fost audiat in cei 13 ani de procese

In cei aproape 13 ani de procese, acuzarea a mentionat patru martori care ar fi fost la locul faptei, asta reiesind doar din declaratiile scrise de acestia in iulie 2002. Dupa acest moment, niciunul dintre martorii acuzarii nu a fost de gasit, in vreme ce declaratiile acestora erau scrise de aceeasi mana, dupa cum s-a stabilit mai tarziu. „Instanta, care a amânat succesiv cauza în încercarea de a asculta martorii acuzarii, a emis pe numele acestora mandate de aducere si a dispus amendarea. Desi legal citati, martorii respectivi nu s-au prezentat la sedintele de judecata. Agentii însarcinati cu executarea acestor mandate au întocmit procese-verbale indicând ca s-au deplasat la domiciliul martorilor respectivi, dar nu i-au gasit. S-a precizat ca 2 dintre acestia îsi schimbasera domiciliul, iar noua adresa era necunoscuta. Instanta a solicitat informatii la serviciul de stare civila Iasi, dar si acest demers a ramas fara rezultat”, se arata in hotararea CEDO in „Cauza Vararu împotriva României”. De cealalta parte, Diodor Vararu s-a prezentat cu doi martori, ambii sustinand ca medicul nu l-a injurat si nu l-a bruscat pe politist, insa nu a fost de ajuns. „A durat aproape 3 ani procesul, timp in care am cheltuit mai toti banii stransi pe avocati. Am ajuns chiar sa ii platesc celebrei avocate Mariana Stefan avionul de la Bucuresti sa vina in Iasi la procesele mele. Am cerut continuu audierea celor 4 martori, dar fara folos. Pana la urma am stat 6 luni la puscarie, in Iasi, in Botosani si la Targu Ocna”, povesteste Vararu.

Citeste si: Balamuc in justitie, pe marginea unui scandal urias intre avocati

Concluziile celor 7 judecatori ai CEDO

Imediat dupa ce a fost data o sentinta definitiva in cazul sau, Diodor Vararu, care era intemnitat, a gasit o ultima speranta la CEDO. Mare i-a fost bucuria cand a aflat ca dosarul sau a fost acceptat, tinand cont ca doar 3 la suta din cazuri sunt aprobate pentru judecare la Strasbourg. Raspunsul favorabil a venit insa abia la finalul anului 2013. „Având în vedere cele de mai sus si caracterul determinant al declaratiilor date în cursul urmaririi penale, în absenta din dosar a altor mijloace de proba solide cu care acestea sa se coroboreze, Curtea trage concluzia ca instantele interne nu au apreciat în mod corect si echitabil credibilitatea probelor. Curtea considera ca dreptul la aparare al reclamantului a suferit astfel o limitare incompatibila cu cerintele unui proces echitabil (…). Curtea (…) considera ca trebuie sa i se acorde reclamantului suma de 2.500 EUR cu titlu de despagubiri”, se mai arata in adresa CEDO. Medicul iesean a mai primit despagubiri de 750 EUR pentru cheltuieli de judecata, iar asta a fost tot. Dupa publicarea in Monitorul Oficial a deciziei CEDO, adica in iunie 2014, Diodor Vararu a redeschis dosarul in incercarea de a se reabilita. „Acum nu mai am bani si nici avocat nu mi-am mai permis sa platesc, am primit doar acele despagubiri infime fata de necazul avut. Pe data de 28 ianuarie am avut ultimul termen si abia atunci l-am vazut, in 13 ani, pe unul din martorii acuzarii. Eu nu-l cunosteam, dar el a spus din prima ca ma cunoaste si a descris amanuntit ce s-a intamplat in urma cu 13 ani, va vine sa credeti? Am facut o adresa judecatorului ca nu mai vreau sa merg la termene si sa stau printre acei martori mincinosi cu antecedente, nici nu-mi mai permit. Acum urmaresc doar sa fiu achitat si sa am cazierul curat pentru ca nimeni nu ma angajeaza ca medic cu aceste infractiuni”, spune Diodor Neculai Vararu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`