Un fost manager al Spitalului Municipal Timişoara a fost ridicat, marți, 31 mai, de ofițerii DGA. Medicul a fost prins când lua 300 de lei mită pentru a recolta o probă oncologică. De asemenea, acesta este bănuit că a luat mită de la peste 20 de pacienți, primind între 100 și 200 de lei pentru consultații și 1.000 de lei pentru operații.
Flagrantul a fost organizat de Direcţia Generală Anticorupţie şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.
Medic din Timişoara acuzat de luare de mită
Potrivit unor surse din anchetă, medicul din Timişoara care lucrează la Chirurgie Oncologică a fost prins marţi, 31 mai, când primea 300 de lei mită pentru a recolta o probă oncologică.
„Ieri, în data de 31.05.2022, prinderea în flagrant a unui medic primar chirurg de la o unitate spitalicească din Timișoara, după ce, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi primit cu titlu de mită suma de 300 de lei de la o pacientă internată, în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale
În aceeași zi, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată, respectiv 25 de acte materiale”, este precizat în comunicatul DGA.
De asemenea, surse din anchetă precizează că medicul ar mai fi primit de la pacienţi sau rudele acestora şi alte sume de bani, cuprinse între 100 de lei și 2.000 de lei, pentru efectuarea unor acte medicale care în mod normal ar fi trebuit realizate gratuit.
„În cursul serii de ieri, procurorul de caz din cadrul unității de parchet sus-menționate a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore a inculpatului, urmând ca acesta să fie prezentat instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă”, a mai precizat comunicatul.
Scandal în familia unui medic din Iași
Într-o altă ordine de idei, aducem în discuție un scandal de proporții ce a avut loc recent în familia unui medic din Iași. În acest sens, medicul Gabriela Zota-Rusu le-a cerut magistraților ieșeni să dispună emiterea unui ordin de protecție pe numele soțului său, Mihail Alexandru Zota. Cu toate acestea, judecătorii au respins solicitarea medicului.
„Instanța respinge ca neîntemeiată cererea de emitere a ordinului de protecţie formulată de reclamanta Gabriela Zota-Rusu, în contradictoriu cu pârâtul Mihail Alexandru Zota”, au afirmat magistrații.
Procesul dintre medicul Gabriela Zota-Rusu și Alexandru Mihail Zota a început în data de 2 martie 2022. Reclamanta le-a cerut atunci magistraților din cadrul Judecătoriei Iași emiterea unui ordin de protecție pe numele soțului. Pentru a putea respinge cererea făcută de medicul Gabriela Zota-Rusu, judecătorii ieșeni au reţinut în esenţă că, din probele administrate a dosar, rezultă că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale, respectiv nu s-a făcut dovada existenţei unei stări de pericol pentru viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea reclamantei.
„Mesajele depuse de reclamantă la dosar datează dintr-o perioadă mult anterioară inclusiv intervenirii separării în fapt a celor doi soţi, mesajele respective neputând constitui o bază factuală suficientă pentru a determina luarea vreuneia dintre măsurile prevăzute de lege. Pe de altă parte, ameninţările adresate reclamantei, pentru a conduce la concluzia necesităţii emiterii unui ordin de protecţie, trebuie să fie apte de natură a crea reclamantei o stare de temere pentru siguranţa acesteia. Din probatoriul administrat nu a rezultat faptul că mesajele trimise de pârât au fost apte să creeze reclamantei o stare de temere actuală pentru siguranţa sa”, au concluzionat magistrații ieșeni.
Totodată, reamintim faptul că un medic din Timişoara a fost prins în flagrant și acuzat de luare de mită.