Un medic veterinar din județul Iași a fost obligat să achite daune morale unei unități medicale. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au respins la finele săptămânii trecute apelurile formulate în acest caz. Amintim că, inițial, Judecătoria Răducăneni a admis în parte acțiunea formulată de Spitalul Județean de Urgență Vaslui în contradictoriu cu Bogdan Novenschi. Așadar, medicul ieșean a fost obligat să plătească daune de 1.000 de lei către unitatea amintită
Un medic din Iași a fost obligat să îi plătească daune morale unei unități medicale. La finele săptămânii trecute, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au respins apelurile formulate în acest caz.
„Instanța respinge apelurile declarate de Spitalul Județean de Urgență Vaslui şi Bogdan Novenschi împotriva sentinței civile din 6 mai 2021, pronunțată de Judecătoria Răducăneni, sentință pe care o păstrează”, au menționat magist rații ieșeni.
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Amintim că, inițial, Judecătoria Răducăneni a admis în parte acțiunea formulată de Spitalul Județean de Urgență Vaslui în contradictoriu cu Bogdan Novenschi. Așadar, medicul ieșean a fost obligat să plătească daune de 1.000 de lei către unitatea amintită. În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat o altă situaţie în care s-a aflat medicul ieşean.
Medic veterinar din județul Iași, obligat să îi achite daune morale unui spital
Astfel, în urmă cu aproximativ un an, magistrații ieșeni au decis în favoarea unității medicale din Vaslui.
„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în contradictoriu cu pârâtul Bogdan Novenschi. Constată caracterul ilicit al faptei săvârșite de către pârât, constând în publicarea postării pe pagina personală de Facebook, de pe data de 29 ianuarie 2020. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 1.000 de lei, cu titlu de daune morale, produse ca urmare a atingerilor aduse imaginii și reputației reclamantului, prin postarea anterior menționată. Obligă pârâtul la publicarea, pe cheltuiala sa, a dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de circulație locală (raportat la sediul reclamantului). Respinge cererea pârâtului de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecată”, au afirmat judecătorii ieșeni.
Procesul intentat de reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Vaslui medicului veterinar ieșean Bogdan Novenschi a început la Judecătoria Răducăneni pe 25 noiembrie 2020.
Scandalul a pornit de la o postare pe Facebook făcută de ieșean
Magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni au ajuns la concluzia că reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Vaslui au avut dreptate când au susținut că imaginea unității medicale a fost afectată de postarea făcută de ieșean pe rețeaua de socializare. Conform judecătorilor, pe data de 29 ianuarie 2020, ieșeanul Bogdan Novenschi a postat pe Facebook un mesaj referitor la calitatea actului medical cu privire la un presupus caz.
„O să fac public acest caz, deoarece, întâmplător și din păcate, cunosc detalii despre acest caz tragic, mama fetiței fiind prietenă cu soția mea. Fetița a fost internată la Spitalul Județean Vaslui cu constipație. Fetița nu prezenta niciun simptom respirator. A fost tratată pentru constipație, timp în care, în salon, erau cazați copii și mame cu tuse acută. Copilul a luat virus gripal AH1N1 din spital, nefiindu-i administrat niciun tratament pentru această boală. După ce copilul a început să se simtă rău, părinții au cerut transferul la Iași, dar, inițial spitalul a refuzat, motivând că nu sunt ambulanțe disponibile. În cele din urmă, după ce fetița a intrat în comă, conducerea spitalului a aprobat transferul pe răspunderea părinților și după «atențiile de rigoare».
Medicii de la «Sf. Maria», de la Iași, au pus diagnosticul de gripă după ce au trimis probe la «Cantacuzino». Asta, ca să ne lămurim încă o dată că, în România, se moare cu zile în spitale, iar sistemul măsluiește absolut tot și se spală pe mâini. Asta, și pentru cei care critică implicarea spitalelor private în sistemul de sănătate! Singura vină a acestui copil a fost că s-a născut în România și a ajuns într-un spital de aici! Dumnezeu să o odihnească și condoleanțe familiei îndurerate! Sper să se obțină dreptate!”, ar fi postat ieșeanul pe Facebook.
Reprezentanții spitalului din Vaslui au contestat sentința
Cei de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui au afirmat că au contestat sentința emisă de Judecătoria Răducăneni în procesul cu ieșeanul Bogdan Novenschi.
„Am decis să îl acționăm în judecată pe domnul respectiv, solicitând daune morale în valoare de 10.000 de lei. Acțiunea ne-a fost admisă în parte. Am câștigat parțial, am obținut doar 1.000 de lei, ceea ce ni se pare o sumă derizorie. Persoana respectivă a emis pe Facebook judecăți de valoare fără sursă reală, la adresa conducerii spitalului și a unității în general, ca instituție. Era vorba despre decesul unui copil, un caz pe care l-am avut la noi la spital. Familia nu a făcut plângere nici la Colegiul Medicilor, nici la noi, la spital, cu privire la partea medicală. În acea postare, domnul respectiv nota că noi, cei din conducerea spitalului, nu am aprobat transferul copilului, decât după anumite «atenții». Postarea mi-a fost trimisă atunci de o persoană. Noi dorim, în principal, ca persoana respectivă să dezmintă public ceea ce a scris. Ne interesează mai puțin banii. Oricum, banii voiam să îi redirecționăm către Secția de Pediatrie, pentru a cumpăra ceva pentru copii. Scopul nostru este de a demonstra că nu întotdeauna ceea ce apare în spațiul public este și adevărat. Am observat că există un val de opinii anti-spitale, anti-cadre medicale, anti-funcționari publici, care nu reprezintă întotdeauna imaginea muncii pe care noi o depunem”, a spus după prima sentință Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.
Bogdan Novenschi: „O astfel de sentință instituie o cenzură!”
Medicul veterinar Bogdan Novenschi a susținut că o asemenea sentință instituie o cenzură, în opinia sa.
„Am relatat pe pagina personală de Facebook o întâmplare tragică a unei fetițe, care, după o suferință, a decedat la spitalul din Iași, după ce a fost transferată din Vaslui. Era vorba și despre un aspect personal, pentru că fetița era a unei cunoștințe de-a familiei noastre. Respectiva doamnă a fost și în instanță și a confirmat cele relatate. Noi, sigur, suntem foarte mirați de verdict, întrucât am arătat că ce a fost postat a fost pur și simplu o descriere, iar postarea a stat foarte puțin. Postarea a fost ștearsă a doua zi. Nu este niciun secret că am fost sunat atunci de doamna directoare (Ana Rinder – n.r.), am înțeles că postarea nu ar fi fost foarte potrivită. A fost o chestie de supărare, era o situație tragică. Nu am avut intenția de a lovi pe cineva. Nu am postat pe grupuri, consider că nu am prejudiciat pe nimeni”, a spus atunci Bogdan Novenschi.
Acum, rămâne de văzut dacă medicul din Iași, care a fost obligat să îi achite daune morale unui spital, va contesta sau nu sentința.